Hallå där… Tilde Hjelm!

Tilde Hjelm är en artist som undertecknad, om denne ej missminner sig, beskrev som något som drog åt Marty Stuarts ökenrockhåll, med tydliga spår av Buffalo Springfield. Då kallade hon och sitt band sig för Tilde & The Desert Orchids.

Nu, dryga halvåret senare, är det enbart Tilde Hjelm som gäller och en EP lanserades alldeles nyligen. Med tanke på den färska EP:n och rykten om att debut-LP:n skulle spelas in i Skottland var det hög tid att ta ett snack med henne.

Om vi tar det som initialt slår en med EP:n är ju att du dumpat bandet, hur kommer det sig?

– Mestadels beror det väl på att man efter hand upptäcker att de musiker man brukar spela med inte alltid kan vara med jämt. Men även att vissa har andra projekt, vilket gör att de blir lite mindre engagerade och så. Jag kom helt enkelt fram till att det var bäst att ha det lite svävande och åka på turné med ett mindre set.

Med det ur vägen har det blivit dags för mångas hatfråga: hur skulle du själv beskriva din musik?

– Hm… Alltså i grunden är det nog singer/songwriter; jag, min gitarr och lite orgel. Sen finns väl också en känsla av mjuk pop, lo-fi och country, kanske framförallt när man drar in lap-steel?

På EP:n får jag också känslan av lite sent 60-tal, nästan lite psykedeliskt…

– Ja, det kan jag hålla med om. Jag lyssnar väldigt mycket på Karen Dalton och inspireras mycket av det där gamla soundet. Att få med hela rummet i inspelningen. Jag kommer nog försöka få just det soundet på mitt album. Men jag vill även blanda upp det med storslagna produktioner, som Lana Del Rey, en annan artist jag lyssnar mycket på.

”Jag lyssnar väldigt mycket på Karen Dalton och inspireras mycket av det där gamla soundet”

Och på tal om albumet, det ryktas om att det ska spelas in i Skottland?

– Ja precis, det verkar bli som så! Det var Mattias Tell på Kultur & Ungdom som satte mig på ett låtskrivarcamp i Holland och där hade vi lite olika föreläsare, varav en var en producent från Skottland. Vi hade i uppgift att träffa honom på tu man hand och spela upp ofärdigt material. Han tyckte att min låt var väldigt bra och sa att han ville spela in mig i studion i Skottland.

– Till en början trodde jag ju att det var en sån grej man bara säger, men när jag kommit hem till Sverige igen så kontaktade han mig och frågade om vi skulle spela in ett album, vilket jag såklart tackade ja till och planerar nu att åka dit och spela in.

Vad gäller EP:n, som bär namnet You Are a Star, är det sannerligen svårt att ha några större invändningar. Och visst kan man både urskilja Karen Dalton och Lana Del Rey, den senare syns inte minst genom den artwork som finns, som tydligt hämtar inspiration från svunna tider.