Sara Ajnnak flyger ut över världen

På nysläppta albumet Gulldalit – Can You Hear Me av samiska Sara Ajnnak trängs orientaliska stränginstrument med elektroniska element och uråldriga jojktoner. Resultatet är något helt eget. HYMN blev nyfikna på denna lovande artist.

Nu har din skiva varit ute i ett par veckor – hur har reaktionerna varit och hur känns det för dig?

– Att ha släppt Gulldalit känns som en befrielse, lite som en fjäril som legat i sin puppa och mognat. Äntligen är skalet kläckt och jag får sträcka ut mina färggranna vingar och flyga ut över världen. Hela projektet har varit som en upptäcktsresa i mitt eget uttryck, jag har tänjt på mina egna gränser och hittat nya vägar när jag balanserat mig fram mellan tonerna. Jag har än så länge fått positiva reaktioner, typ ”jag kan inte sluta lyssna utan vill bara ha mer och mer” och ”var finns den här musiken, den måste jag ha”. Det känns som att min publik var redo för en ny version av mig och välkomnar förändringen med nyfikna öron.

Kan du berätta om din musikaliska bakgrund och om hur du hittade ditt sound?

– Jag har jojkat sedan tidiga tonåren men det var först 2013 som jag tog tag i komponerandet och skrivandet på allvar. 2014 kom debutalbumet Suojggat och 2016 uppföljaren Ráhtjat. Efter de släppen kände jag mig rätt tom och inkörd i ett speciellt fack där jag själv kände att jag inte kunde utvecklas mer. Jag själv hade föreställning att det inte fanns utrymme för samisk musik, varken på scenerna eller i skivhyllorna. Det kändes som att jag som artist bara existerade i periferin på nåder utifrån min kulturella kontext snarare än utifrån min musikalitet.

”Det kändes som att jag som artist bara existerade i periferin på nåder utifrån min kulturella kontext”

– Men sen så hittade jag producenten/musikern Stein Austrud och vi började om på noll. Han ställde frågor om vilka idoler jag hade och vem jag kunde tänka mig att samarbeta med utan att förminska mig själv och mina egna versioner. Jag närmande mig min röst på ett mer lekfullt sätt och försökte på så vis hitta nya vägar. Jag utmanade mig själv och min version av hur jag borde låta.

Vilka musikaliska förebilder har du haft? 

– Jag har så länge jag kan minnas drömt mig bort i Björks fantasivärld och tycker hon är ett otroligt geni. Genom att lyssna på hennes musik med nya öron så har hon fungerat som inspirationskälla och fått mig att våga utmana mig själv på ett helt nytt sätt. Kanske lite otippat finns också en strimma Eva Dahlgren och Laleh där i bakhuvudet, jag älskar deras texter och melodier. Jag trodde själv att ingen i hela världen ville göra en enda ton tillsammans med mig så när min idol Mari Boine tackade ja till att medverka på en låt trodde jag inte det var sant förrän jag satt i studion tillsammans med henne och hon sjöng in vokalen på låten.

Många av låtarna på albumet har två titlar, varför har du valt att göra så?

– Jag sjunger på Umesamiska som är ett väldigt litet samiskt språk, men oavsett språket har jag alltid upplevt att jag har en direktkontakt med min publik på konserter. Jag ville ändå försöka göra mitt budskap mer tillgängligt genom att lägga till en titel på engelska. Hela albumet är som en saga – en berättelse där jag blandar samisk berättarkonst, poesi och kompositioner med experimentella arrangemang. Jag försöker på ett vis nå kärnan i jojken genom att använda rösten på flera olika sätt och därigenom förmedla känslor som kommer från själen.

Vad har du helst för sättning när du spelar live?

– Allra roligast är naturligtvis att stå på scen tillsammans med slagverk, Stein och alla hans märkliga orientaliska instrument och en gitarrist.

”Att möta andra artister som tillhör ursprungsbefolkningar runt om i världen skapar en otrolig samhörighetskänsla, vi har alla en liknande historia och liknande utmaningar”

I februari bär det av till Kanada, kan du berätta mer om vad du ska göra där?

– Samisk musik kan anses vara en förhållandevis lite genre, eller en del i en stor global underground-rörelse som äntligen kommer fram och tar plats i offentligheten. Att möta andra artister som tillhör ursprungsbefolkningar runt om i världen skapar en otrolig samhörighetskänsla, vi har alla en liknande historia och liknande utmaningar och problem att nå ut på musikmarknaden. Därför kommer jag dels att ha ett officiellt showcase på Folk Alliance för att visa samisk musik i Kanada, men också jobba för att stärka mitt internationella nätverk.

Vad händer annars framöver?

– Jag ska fortsätta jobba stenhårt för att lansera mitt nya album och planerar en turné i början på 2019 som jag verkligen ser framemot. Jag hoppas att turnén leder till att jag får chansen att etablera kontakt med en ny publik. Jag upplever att det finns en längtan efter att höra min röst. En längtan att höra om min relation till naturen och livet som jag förmedlar med min röst. Jag hoppas själv att jag slipper slå in dörrarna till scenerna, utan hoppas att musiken ska leda till att dörrar öppnas på glänt och att nya magiska möten äger rum.