En tisdagskväll med SYML och Harrison Storm i Utrecht

SYML. Foto: Jesse Morrow

Det var en solig tisdag i Utrecht och eftermiddagssolen värmde mot stadens uteserveringar samtidigt som vinden påminde oss om att vi trots allt ändå befann oss i mitten av november.

Mina steg gick några timmar senare i riktning mot konserthuset TivoliVredenburg och kanske var det nyfikenheten som ledde mig dit? På programmet stod nämligen SYML på Pandorascenen.

Det är artisten och producenten Brian Fennell från Seattle, Washington som kallar sig SYML. Han var på kort besök i Sverige i somras och spelade bland annat på Oceanen i Göteborg, men jag kunde inte gå då så ikväll skulle jag se artisten som ligger bakom hitlåten ”Where’s My Love”. Låten lär ha streamats mer än 200 miljoner gånger (!) och har en bit över 50 miljoner visningar på YouTube.

Han är aktuell med singeln ”Clean Eyes” som hade videopremiär här på HYMN för bara några dagar sedan och hans debutalbum, där ”Clean Eyes” kommer ingå, beräknas släppas under första halvåret 2019.

Men först ut denna kväll var Harrison Storm. Han är en singer-songwriter, ursprungligen från Mornington, Victoria i Australien, och han har ungefär 2,5 miljoner lyssnare per månad på Spotify. De flesta av hans lyssnare finns i London och USA. Jag känner inte till om han har spelat i Sverige.

Harrison Storm gick på scen kvart över åtta i den tysta konsertlokalen. Två kvällar i rad har jag varit med om att publiken har varit knäpptyst under supportaktens spelning och det är fint att uppleva. Den holländska publiken dessa dagar, och även vid tidigare besök, har varit storartad. Att det är knäpptyst när någon supportakt står med en akustisk gitarr på en scen i Sverige är man ju tyvärr inte direkt bortskämd med.

Vi bjöds på en halvtimmes spelning som bjöd på höjdpunkter som ”Change It All” och ”Feeling You” och när han efter fina ”Sense of Home” meddelade att det var dags för sista låten gick det en suck genom lokalen. Vi var många som ville höra mer för detta var en riktigt fin halvtimme och ljussättningen var mycket vacker.

Vid niotiden gick SYML på scen. Han hade med sig en musiker på klaviatur. De satt bredvid varandra på scenen och det inledde elektroniskt med ”WDWGILY” och det nådde väl inte riktigt fram till mig. Det var först i tredje låten ”Fear of the Water” som jag blev riktigt berörd och då fyllde pianotonerna rummet i lila ljus. Det var vackert.

Därefter gjorde Brian Fennell en kort undersökning och frågade var folk kom ifrån. Ganska få ropade ja på Utrecht och Amsterdam medan en kraftig majoritet ropade ja på ”övrigt”. Det förvånade mig.

Han öppnade även för frågestund och där framkom det bland annat att Leonard Cohens ”Hallelujah” är en favoritlåt och att en spelning med Smashing Pumpkins är den bästa spelning han har varit på. Det ställdes en hel rad med frågor, men vi nöjer oss med att konstatera att Brian Fennell svarade väldigt generöst.

Kvällens absoluta höjdpunkt var när han berättade om sin dotter som snart fyller två år och hade varit med om en komplicerad operation samt tiden runt det med allt vad det innebar. Därefter spelade han ”Girl” med sin akustiska gitarr i turkosliknande ljus. Det var oerhört vackert och träffade mig mitt i hjärtat. Han följde upp den med Crowded House-hiten ”Don’t Dream It’s Over” som, i perspektiv till historien om hans dotter, fick en helt ny innebörd för mig.

Spelningen avslutades med en väldigt speciell tolkning av The Chordettes ”Mr Sandman” och, så klart, ”Where’s My Love” i vackert vitt ljus och publiken jublade både länge och väl. ”Where’s My Love” har tydligen sålt guld i Holland och att han gillar Holland rådde det inga tvivel om och det är väldigt ömsesidigt.

Det ska bli spännande att se hur albumet låter nästa år. Singeln indikerar att albumet kan vara på väg mer åt indiepophållet. Ikväll funkade det utmärkt i alla fall och ”Clean Eyes” togs emot väl av publiken.

Jag stannade kvar i konserthuset en liten stund. Det var väldigt mycket folk i rörelse och det förekom spelningar i fem lokaler, i stort sett samtidigt, och det var häftigt att se hur bra det var uppstyrt och hur väl allt fungerade.

Både SYML och Harrison Storm fortsätter till Tyskland efter spelning i Groningen ikväll och Harrison Storm avslutar Europaturnén i Berlin på fredag medan SYML avslutar i München på lördag.

Harrison Storm kommer tillbaka till Europa till våren och kommer då spela på VEGA i Köpenhamn 12 maj, Kägelbanan i Stockholm 13 maj samt John Dee i Oslo 14 maj. Det kanske är tips för oss som gillar långsiktig planering?