Indiekid Aurelia gör musik med vädertema

Tidigare i veckan släppte Umeåbaserade Indiekid Aurelia sitt debutalbum Meteorologen, bestående av sju melodiska spår fyllda med poetiska känslouttryck och melankoliska tongångar, med lika delar gitarrpop som postrock. HYMN passade på att ställa frågor till trion i samband med släppet.

Hur kom det sig att ni valde just vädertemat som en röd tråd för er skiva?

– Det började med att vi skrev låten ”Snön” och sedan fortsatte vi på det spåret. Det finns något väldigt talande med vädermetaforer.

”Det började med att vi skrev låten ”Snön” och sedan fortsatte vi på det spåret”

Hur viktigt är det för er som band att följa ett visst tema i musiken?

– Vi tycker att ramar gör det lättare att skriva musik. Som nu till exempel när vi gjort Meteorologen så har vi utgått ifrån hur de olika väderförhållandena skulle kunna låta som musik. I nästa steg har vi försökt göra mer personliga kopplingar utifrån det, och på så sätt vävt samman en historia. Vi tror på att det finns samband mellan det mesta här i världen, att det bara är att hitta dem. Dessutom är det väldigt roligt att skriva låtar inom ett tema!

Texterna verkar spela en central roll i ert musicerande. Är det de som präglar slutresultatet eller är det ljudet som kommer först?

– Det är olika från låt till låt. Men det är viktigt för oss att det ligger mycket tanke bakom texterna och att de speglar ungefär samma känsla som musiken. Det är nog känslan som kommer först – sen kommer musik och text.

I titelspåret ”Meteorologen” kan man höra en ganska tydlig referens till syndafloden. Vad var den ursprungliga tanken bakom dikten?

– Låten efter ”Meterologen” (”Regnet”) handlar om undergången som resultat av klimatpåverkan, medan den förstnämnda handlar mer om processen som leder dit. Vi tycker den biten är minst lika viktig men knappast lika utforskad. I ett tillräckligt stort sammanhang blir varje enskild person en försumbar del av en helhet, och helheten blir som ett levande väsen med egen vilja. En droppe i havet. Det är en obehaglig tanke. Man vill gärna se sig själv som viktig i ett större sammanhang, men allmakten är istället underkastad någon sorts kaosteori, lika otämjbar som vädret. I värsta fall är vi inte orsaken till, utan syndafloden själv.

”I värsta fall är vi inte orsaken till, utan syndafloden själv”

På vilket sätt har ert sound förändrats i samband med att en medlem tidigare hoppade av och ni blev en trio?

– Låtarna som vi skrev ihop när vi var fyra har vi arrangerat om och gett mer plats till basen som tagit över några slingor. Vi har också lagt ner väldigt många timmar i replokalen på att jobba med dynamiken i låtarna och försökt att hitta ett fylligare gitarrljud. Långa ljudväggs-jam har fått ge vika åt mer poppiga strukturer. En rolig utmaning!

Vilka är de främsta förebilderna i ert musikskapande och varför?

– Vi har nog ingen speciell förebild som vi kan namedroppa men vi inspireras av våra vänner och folk runt omkring oss som också spelar musik. Vi känner oss alltid mest taggade på att skapa när vi sett en skitbra livespelning! Ett exempel är när vi såg Holy Now på Trästockfestivalen i somras.

Vad har ni för planer framöver? Finns det något nytt albumkoncept i åtanke?

– Vi ska försöka spela mycket live men vi har också mycket nytt material som vi ska spela in snart. Och ja, vi har ett mycket klart albumkoncept till nästa.

Dikten ”Meteorologen”, tillsammans med följande spåret ”Regnet”, har en tillhörande interaktiv musikvideo som du kan se här. Bandet styr också upp en releasefest på Fabriken i Umeå på lördag den 10 november tillsammans med Ljung, Kungens Rider och Jesper Johansson.