The Posies firar 30 år – låtbattle med Ken Stringfellow

Foto: Alan Lawrence

Ken Stringfellow har fyllt 50 och åker på 30-års turné med The Posies. HYMNs Majja Star Nykvist fick ett snack med honom på födelsedagen, precis innan han hoppade på planet till Oslo för att fira med vänner. De hann även med ett litet låtbattle.

I år är det 30 år sedan The Posies släppte sitt första album och i samband med det kommer bandet att återutge några av sina alster. De är nu ute på en omfattande turné med original-lineupen som spelade in kultalbumet Frosting on the Beater (1993) – Jon Auer, Ken Stringfellow, Mike Musburger och Dave Fox.

Grattis på födelsedagen Ken! Både till 50 och 30 år! Hur går det på turnén?

– Tack! Det går riktigt bra och det känns som att alla i bandet är mentalt starka och är på en bra plats i livet. Den senaste Frosting on the Beater-turnén vi gjorde i Sverige var 1993. Inför den här turnén så utvecklade vi den lineupen och la till en mängd låtar från vår karriär eftersom det hänt rätt mycket sedan dess. Nu har vi ett bra set och är mycket mer konsekventa än vi varit tidigare. Vi har en fin energi på scenen numera och har fortfarande kul när vi spelar.

”Nu är vårt sound resultatet av alla års turnerande, experimenterande och mixtrande med producenter och tekniker”

Hur skulle du kort säga att ni utvecklats genom åren?

– Vi har gått igenom så många steg. Första skivan spelade jag och Jon in i en hemmastudio. Då hade vi spelat live två gånger som en akustisk duo. Från det ändrades soundet drastiskt, särskilt när vi la till fler medlemmar. Vi turnerade så mycket vi kunde när vi släppte albumet Dear 23 och jag har väl egentligen aldrig slutat turnera sedan dess. Nu är vårt sound resultatet av alla års turnerande, experimenterande och mixtrande med producenter och tekniker. Idag finns det ändlösa möjligheter i studion.

Blir du inte trött av att turnera?

– Jag älskar att resa så jag blir aldrig trött på att åka på turné. Jag spelar väldigt mycket men jag älskar det. Det är turné med bandet och även soloshower i Europa och USA. Jag jobbar mycket i studion också, producerar och mixar. Jag har ett späckat schema resten av året!

Så det blir ingen semester i år?

– Haha, va? Resa ännu mer? Jo, jag ska i alla fall till USA över jul med min dotter. Det blir New York, LA och Seattle. Vårt sommarhus på en fransk ö är annars min favoritplats att ladda om och vila upp mig inför allt turnerande.

Foto: Chris Cuffaro

Låtbattle! Du är född -68 och jag -78 så det blir kul med olika våra referenser. Vi kör en låt var från varje år jag nämner.

1978

Majja:Because the Night” – Patti Smith. Jag kan inte säga så mycket om den här tiden eftersom jag föddes då. Det är häftigt att Patti har kommit att ha så stor påverkan på mig när jag blivit äldre och att den här fantastiska låten kom när jag kom till världen.

Ken: Så mycket av min favoritmusik är från detta år. XTC:s första album, Elvis Costellos This Years Model, Blondie – Plastic Letters… Okej men jag väljer Cheap Tricks ”Surrender”. Jag lyssnar på mycket tung intellektuell musik. Skönheten med den här låten är bara ”skin-deep” och just det är en typ av frihet.

1988

Majja:Buffalo Stance” av Neneh Cherry. 1988 var jag alltså 10 år gammal och köpte LP:n Raw Like Sushi. Var även förfärad över det dåliga utbudet av stora örhängen i Östersund. Jag hade aldrig hört något liknande detta. Jag började skriva låtar själv och drömde om popstjärnelivet. Min favoritlåt från The Posies debutalbum Failure som kom det året är helt klart ”I May Hate You Sometimes”.

Ken:Elaine” av The Smithereens. Vi var väldigt influerade av dem, och vi var inte de enda. Det är många av melodierna på Nirvanas Nevermind som hyllar Pat DiNizios sound. Kurt Cobain frågade till och med producenten Don Dixton om han kunde producera Nevermind – men han ville ha för mycket pengar så Butch Vig fick jobbet istället och resten är historia. Green Thoughts är ett briljant album och låten ”Elaine” är ett mästerverk.

1998

Majja:  Holes ”Celebrity Skin”. 1998 hade jag hittat det bästa jag visste och det förändrade mitt liv – riot grrrls. Jag gjorde det enda rätta och blev en själv! Jag blev förälskad i hårda riff och melodiösa starka texter som jag kunde ta till mig.

Ken:The Colour Of Spring” av Mark Hollis. En tidlöst mästerverk som nästan ger en slags gospel/meditationskänsla. Rösten är så naken men ändå mystisk och det går inte riktigt förstå vad han vill säga – men det berör oavsett.

2008

Majja:Just Dance” av Lady Gaga. Det känns som igår när jag jobbade på ett taxibolag och ville skrika ”Jag älskar dig” varje gång Robin Carlsson ringde och beställde en bil. ”Be Mine” med sin melankoliska text till dansmusik är lite beskrivande för den här perioden. Jag hade en 90-talsklubb som hette Love the DJ där jag även smög in nya låtar som den. Men jag känner att jag behöver nämna Lady Gaga. Hon är alternativ, punk och även jävligt kommersiell. Hon ska ha cred för att hon lyckats med allt i ett.

Ken: Det här blir närliggande musikhistoria på något sätt. Det blir inte samma känsla med musikminnen som det inte var så länge sedan man upplevde. Fast det är ändå tio år sedan. ”Wedding Bell” av Beach House var uppfriskande då och den håller fortfarande. Den är enkel och här har vi igen en låt som är mystisk samtidigt som den är simpel.

2018

Majja:Lover” av Sarah Klang. Hade en dipp under några år gällande musik. Var nere i ett konstigt tyst mörker. Jag straffade mig själv på något sätt genom att inte lyssna på eller göra musik. Nu är musiken tack och lov äntligen tillbaka i mitt liv igen. Har inte bestämt mig än vilken som är årets låt. Denna har dock varit lite av ett soundtrack sedan i vintras.

Ken: ”Hate” av Jonna Tarland. Det här är så nytt att det inte kommit ut än! Vi turnerar med Jonna Tarland från Finland. Jag har producerat hennes album Ääni som släpptes i Finland förra året. Nu debuterar hon med engelska låtar på vår turné och när vi spelar i Sverige är det premiär. Ni blir de första som får höra dem! Lyssna speciellt på ”Hate” när ni kommer på vår konsert!

Foto: Jesper Frisk/Rockfoto

Missa inte The Posies 30th Anniversary Tour:

6 nov – Göteborg, Pustervik
7 nov – Stockholm, Fasching
8 nov – Malmö, Inkonst