Kristofer Åström på Victoriateatern – det börjar bra och det blir aldrig sämre

Arkivbild. Foto: Oskar Omne/Rockfoto

Min relation till Kristofer Åström det senaste decenniet kan beskrivas i banor med ”En del av mitt hjärta” (“Vad gör du nu för tiden? Varför hör du aldrig av dig? Det var alldeles för längesen vi sågs…”). Ändå gör han sig hela tiden påmind, som en del av mitt go-to-kort Fireside och i de där minnena av pojkrum och den första egna lägenheten där skivorna Go, Went, Gone och Northern Blues spelades repiga.

Tappet av relation kan heller inte läggas på artisten. Utgivningarna har taktfast rullats ut och ett gemensamt efternamn förstår jag ställer krav på kontaktsökande, någonstans tog jag bara en paus.

20 år har gått sedan solodebuten Go, Went, Gone och i och med det har Åström och pianisten Peter Hermansson åter igen sammanstrålat under turnénamnet 20 Years Go Went Gone med stopp i Malmö, Göteborg, Karlstad och Stockholm.

På intima Victoriateatern i Malmö är stämningen hög och demografin spridd. Åström och Hermansson bjuder upp till 2 set á 45 minuter med fokus på det tidigaste ur diskografin (den senaste släppta låten ”Hold On Lioness” finns dock också med i repertoaren).

Den tystlåtna scenpersonen Åström, som menar att skivbolaget tryckt på mer mellansnack, berättar anekdot-liknande historier från tiden med debuten, hur han och Hermansson först träffades och varför Hermansson en gång brännmärkte honom på handen med en cigarett. Historier man som åskådare vill höra, som förstärker bilden av något som hänt, saker som hänt en själv – som skapar en relation av äldre känslor, när något skapades och när vi fick möjligheten att ta del av det.

Det börjar bra och det blir aldrig sämre, snarare känns det som att Åström, och allra helst Hermansson, bara blir varmare och varmare i kläderna ända till och med sista låt.

Att man också som åskådare för varje ny låt som framförs tänker ”åh, ja, denna!” manifesterar bara vilken (ursäkta uttrycket) låtskatt som finns där, som så många olika åldrar och personligheter tycks ha funnit, och som alla verkar otroligt nöjda med att dom fått bevittna just här ikväll.