Wesley Eisold i Cold Cave: ”Musiken räddade mig”

The Guardian har kallat honom ”a young God of nihilism and despair”. Låtskrivaren, poeten och författaren Wesley Eisold frontar, i år albumaktuella, hardcorebandet American Nightmare och driver, med samma DIY-övertygelse, bokförlaget Heartworm Press. Allra mest känd är han dock som mannen bakom Los Angeles-baserade synthpop/darkwave-akten Cold Cave.

Nu på lördag den 3 november spelar Cold Cave på Kraken i Stockholm. HYMNs Anton Lindskog har intervjuat Wesley Eisold.

”Att filtrera sina inspirationskällor genom sitt eget galna, sorgliga liv kan vara ett sätt att skapa något originellt”

Med Cold Cave och American Nightmare har du blivit en ikon inom två väldigt olika genrer. Ser du några likheter mellan de två banden?

– Båda är uppriktiga, opåverkade av trender och talar direkt från hjärtat. Det fanns inga hardcoreband som American Nightmare när vi startade. Varken vad gäller musiken, texterna eller estetiken. Egentligen var det samma sak med Cold Cave som inte heller hade några samtida motsvarigheter. Att filtrera sina inspirationskällor genom sitt eget galna, sorgliga liv kan vara ett sätt att skapa något originellt.

Har du fans som står längst fram på båda bandens konserter?

– Ja, faktiskt! I varje fall här i USA. Det får mig att kunna mig väldigt ödmjuk. Trots allt så krävs en hel del kärlek från ett Cold Cave-fan att finna sig i att bli stagedivad på.

Cold Cave verkar ha övergett fullängdsformatet till förmån för sporadiska singelsläpp? Finns det hopp om att den, sedan tidigare, utlovade fullängdaren Sunflower kommer att se dagens ljus?

– Ja, men det finns ett antal anledningar till att det dröjer. Jag vill inte hitta på ursäkter men vi har faktiskt turnerat oavbrutet i flera års tid nu. Utöver det tycker jag att många av de låtar jag gjort på senare år har passat bättre som singlar.

”De triviala aspekterna av livet har, tack och lov, bleknat till förmån för det vackra”

Du blev pappa för några år sedan. Hur har det förändrat dig?

– Tiden har förändrats och vår egen dödlighet känns tyngre. De triviala aspekterna av livet har, tack och lov, bleknat till förmån för det vackra.

Som barn flyttade du själv runt väldigt mycket på grund av din pappas jobb i marinen. Hur påverkade det dig?

– Det definierade mig på många sätt och gör det faktiskt fortfarande. Var jag än kom någonstans så var jag alltid den nya killen, omgiven av jämnåriga som hade växt upp tillsammans och känt varandra hela livet. Jag fick aldrig chansen att riktigt passa in någonstans. Musiken var alltid det som räddade mig. Jag står i skuld till den än idag.

Stämmer det att man hamnar på gästlistan på någon av dina spelningar om man har en Cold Cave-tatuering?

– Ja, absolut! Nu finns dock så många därute att det har blivit svårt att hålla reda på dem. Men jag gör mitt allra bästa för att efterleva det.

Cold Cave spelar på Kraken nu på lördag den 3 november tillsammans med svenska Pink Milk och amerikanska Choir Boy. De sistnämnda gör sin första Sverigespelning någonsin. Läs mer om evenemanget här.Visa din Cold Cave-tatuering för Wesley och hamna på gästlistan!

Ladda upp med tio Cold Cave-favoriter i HYMNs playlist: