INTERVJU + VIDEOPREMIÄR: Ancient Shapes – ”Hurricane Lady” (live)

På onsdag gör Ancient Shapes – ett punkprojekt signerat Daniel Romano – sin första av sex Sverigespelningar. Turnépremiären på Nalen i Stockholm följs sedan upp av konserter i bland annat Karlstad, Göteborg och Malmö. För att trissa upp stämningen har HYMN fått äran att premiärvisa ovanstående livevideo och nedan hittar ni en kort intervju.

Ancient Shapes släppte precis sitt andra album Silent Rave. Berätta om skivan.

– Skivan spelades in ganska snabbt efter det första albumet [självbetitlade Ancient Shapes]. Den spelades in och mixades på tre dagar. Låtarna handlar om kärlek och ilska, samt blommor och hundar.

”Jag skulle beskriva musiken som en skrikande blomma”

Hur skulle du beskriva Ancient Shapes musik?

– Jag skulle beskriva musiken som en skrikande blomma.

Många tycks ha blivit tagna på sängen när skivan släpptes. Vad är tjusningen/fördelarna med överraskningssläpp?

– Jag vet inte vad jag ska svara utifrån ett marknadsperspektiv, men jag tror att de flesta gillar överraskningar.

Jag älskar ”Black Leather Jacket” som får mig att tänka på Richard Hell And The Voidoids. Speciellt avslutningen. Hur kom den till?

– Den skrevs på trummor, sedan tillkom gitarr och därefter bas. Sedan sång.

Det är mycket gitarrer på nämnda skiva. Har du någon uppfattning huruvida publiken hänger med i alla stilbyten?

– Det har jag inte reflekterar över. Jag tänker så här: har någon börjat lyssna på min musik är de förhoppningsvis så öppna för nya infallsvinklar att de fortsätter att följa min musik. Det hoppas jag i alla fall.

”Crass är det bästa bandet i världen”

Buzzcocks och Television nämns ofta som influenser. Vad har dessa band betytt för din musik?

– De har betytt allt ända sedan high school! Detsamma gäller Crass. Crass är det bästa bandet i världen.

Din kommande soloskiva Finally Free släpps den 30 november och det första smakprovet ”Empty Husk” har fått ett bra mottagande. Varifrån kommer din kreativitet? Du verkar spela in ny musik nonstop. 

– Min hjärna, mitt hjärta, mina ögon, mina händer.

Hur startar arbetet med en ny låt?

– Jag brukar sätta mig framför en mikrofon och sedan är det inspirationen som får ta över. Jag skriver ofta dikter och försöka skapa utifrån dessa texter. Ibland arbetar jag mer med det visuella för att på så sätt hålla kreativiteten uppe.

På onsdag inleds din kommande Sverigeturné. Vad säger magkänslan?

– Den säger att jag inte kan bärga mig och jag hoppas att publiken uppskattar konserterna.