Singeldebuterande BENZ: ”Jag har alltid lyssnat mycket på David Bowie”

Malmöbaserade Ebba Salomonsson aka BENZ släpper första singeln ”The Smile” från sin debut-EP Erazor idag. Dags att lära känna Ebba bättre.

Kan du berätta kort om din musikaliska bakgrund?

– Det första jag spelade in var en kassett med någon form av improviserad radioteater som hette Ebbas Planeter, jag tror att jag gick i första klass. Senare gav pappa mig två val, spela gitarr eller trummor. Det blev gitarr.

När jag lyssnar på ”The Smile” tänker jag på Lana del Rey men också på svenska Alice Boman. Kommentar på dessa referenser?

– Ja, både Lana Del Rey och Alice Boman är ju fantastiska. Har nog lyssnat mest på Alice Boman av de två.

”Oftast inspireras jag av platser, serier och händelser eller ett visst ljud som jag fastnat för”

Vad/vem influeras du av i ditt låtskrivande?

– Oftast inspireras jag av platser, serier och händelser eller ett visst ljud som jag fastnat för. I ”The Smile” kommer ackorden från början ifrån en gammal trasig psalmbok som jag hittade på familjens landställe. Det är svårt för mig att på rak arm bara nämna en person eller ett band som jag influeras av, men jag har alltid lyssnat mycket på David Bowie. När jag var liten fick mamma hjälpa mig att skriva ned hans texter så att jag kunde sjunga med. De senaste åren har jag lyssnat mycket på PJ Harvey och Alvvays.

Är låten kännetecknade för hur EP:n kommer låta eller vad kan vi förvänta oss av den?

– Hm… ja, på sätt och vis. På ett sätt skulle jag beskriva Erazor som lite spretig, men spretig är ett positivt ord i mina öron för stunden. Jag vill gärna vara lite spretig. Men det finns en röd tråd, alla låtar har trumpet, pedal steel eller svajarm.

Du har tidigare sysslat med musikproduktion och EP:n är egenproducerad. Är det enbart positivt av producera själv eller har du upptäckt några svårigheter längs vägen?

– Jag är ganska envis och petig, samtidigt som jag är otålig och vill att saker ska gå snabbt. Ibland är inte balansen där emellan självklar. Jag har visserligen skrivit och producerat skivan själv men jag har också fått hjälp på vägen. I studion ville jag till exempel att musikerna skulle lämna avtryck i musiken med deras input och spelstilar. Jag ville åstadkomma något som var mer levande än vad jag gjort tidigare i studion, och gärna ha kul samtidigt.

”Jag ville åstadkomma något som var mer levande än vad jag gjort tidigare i studion”

Hur kom det sig att du lämnade Norrköping för Malmö och hur tycker du att det är att bo och i verka i den senare staden?

– Jag flyttade hit för att göra praktik i en studio och bestämde mig för att stanna kvar. Jag har en hel del kompisar från Norrköping som bor här också, varav tre spelar i bandet för stunden. Jag får dock hemlängtan då och då, men en fin sak med Malmö är att det är en hamnstad precis som Norrköping och vår replokal ligger nere vid hamnen – så dit kan jag åka ibland och tänka på Norrköping. I övrigt så gillar jag att bo i Malmö, även om jag har väldigt svårt för vintern här – regn, blåst och plusgrader.

Videon är gjord av en annan Malmömusiker, Ebba Ågren från wy – känner du att det finns en stark musikcommunity i Malmö?

– Det finns väldigt mycket bra musik i Malmö, och det är jätteinspirerande att se på nära håll. Att spela in musikvideo med Ebba var fantastiskt kul och jag gillar skarpt hennes estetik och uttryck. Samarbeten är bland det roligaste med musik enligt mig.

Hur tycker du att videon speglar din låt?

– För mig handlar låten om minnet av en vän, men det fina med samarbeten och tolkningar är ju när något nytt föds och att historien lever vidare. Så jag tycker att videon adderar en ny dimension till låten som jag verkligen gillar. Ebba gav låten en ny tolkning.

Har du några spelningar inplanerade och hur är i så fall sättningen live?

– Det är på gång. Sättningen kommer mestadels bestå av trummor, bas, synt och två gitarrer. Och så sång.