Vera Wejner har äntligen hamnat rätt

Vera Wejner, tidigare allsvensk fotbollsspelare, DJ och elitdansare, lär snart vara namnet på allas läppar – även inom popbranschen. Idag debuterar hon med inte mindre än två singlar som hon har skrivit ihop med Henric Hammarbäck. Hör ”Detoxify” och ”Crazy Beautiful” först på HYMN. Läs också vår Q&A med Vera nedan.

Du tycks vara lite av en supermänniska som kan det mesta. Fotbollsspelare, elitdansare och DJ. Och nu också artist. Finns det något du inte kan? Hur använder du dig av dina tidigare erfarenheter i ditt musikskapande?

– Jag relaterar mycket till Pippi Långstrump och mitt motto är ”Det har jag aldrig provat så det klarar jag säkert”. Självklart är det saker jag inte kan men jag är inte den som inte testar för att se om det går. Sen, utan att låta för kaxig, har det ju visat sig gå bra i saker jag tagit mig för. Att spela i damallsvenskan redan som 17-åring, studera och samtidigt dansa var tufft och utmanande men också extremt lärorikt – och jag tror inte att jag kunde haft en bättre skola när det kommer till att samarbeta med människor.

”Jag tror inte att jag kunde haft en bättre skola när det kommer till att samarbeta med människor”

– Att jag senare började DJ:a var ett bra sätt att synas och skapa nya kontakter inom klubbvärlden, vilket lett till att jag haft egna klubbar och träffat människor i musikbranschen. Att jag inte har samma bakgrund som de flesta musiker ser jag som något positivt och som en fördel i mitt musikskapande. Jag har sett och hunnit med mycket, lärt mig av mina misstag och nu äntligen, hamnat helt rätt.

Hur har ditt samarbete med Henric Hammarbäck sett ut?

– Jag träffade Henric för två år sedan i en studio på Söder för att skriva med honom. Redan vid första sessionen fick vi ett flow som jag inte upplevt tidigare, så jag berättade om mina mål och vi bestämde oss för att fortsätta skriva tillsammans. Han är extremt duktig på att sätta ord på mina känslor och har varit till stor hjälp för att forma min vision.

Varför väljer du att släppa två singlar på samma dag?

– För mig handlar det om att skapa en känsla och stämning för den som lyssnar på min musik. Att släppa ”Detoxify” och ”Crazy Beautiful” tillsammans var för mig självklart, för att man som lyssnare ska förstå mig bättre som artist och låtskrivare.


Tycker du att dessa låtar är karaktäristiska för ditt övriga material eller har vi överraskningar att vänta?

– Ni har överraskningar att vänta! Jag försöker hela tiden leva i nuet och gå min egen väg när det kommer till genrer. För mig handlar det inte om att bli placerad i ett fack utan att skapa något eget som människor kan relatera till. Jag hittar min inspiration från egna erfarenheter men också från filmer och böcker  – så man vet aldrig var jag hamnar.

”Lana Del Rey är en artist med en fantastisk röst och med en karismatisk utstrålning”

Lana Del Rey känns som en självklar referens och hon nämns även i ditt pressmeddelande. Vad har hon betytt för dig som musiker? Vad har du annars för musikaliska preferenser och influenser?

Lana Del Rey är en artist med en fantastisk röst och med en karismatisk utstrålning. Hennes melodier och texter är för mig unika på så sätt att hon inte försökt anpassa sig till vad musikbranschen vill ha, utan hon har skapat något eget. Det är något genuint och lekfullt i hennes uttryck som jag gillar och har inspirerats av! Sen är jag också ett stort fan av Bobby Womack, Monica Zetterlund och Solange – så där har jag också hittat mycket inspiration.

Vad händer framöver? Några livespelningar?

– Just nu är jag i studion och skriver nytt material. Tanken är att släppa mer musik redan senare i höst. Ingen livespelning inbokad men det kommer! Att stå på scen för att beröra och röra om är det bästa jag vet.

Premiärlyssna på låtarna och läs Veras egna ord om dem nedan:

– ”Crazy Beautiful” är en ganska sorglig kärlekshistoria. Den beskriver ett par som inte hade något och allt på en och samma gång. Där droger och manipulation från mannens sida spelat en stor och avgörande roll för kvinnans flykt från förhållandet.

– Låten ”Detofixy” beskriver befrielsen från ett destruktivt förhållande där den ena personen tryckt ner den andra till den grad att hen tappat sig själv helt. ”Detoxify” handlar om en person som “detoxar” sig från den andres beteende för att ägna sig åt att vara sig själv och göra det hen älskar – konst.