Stockholm Jazzfestival – 10 spelningar som inte bör missas

Black Milk

Idag börjar Stockholm Jazzfestival. Med över 200 konserter på 60 olika scener är det den hittills största upplagan av stadsfestivalen som blivit ett måste för såväl nya som för inbitna jazzentusiaster. Här ryms även artister inom andra genrer som soul, hip hop och funk. Nedan listar vi 10 spelningar som inte bör missas – i kalenderordning.

Goran Kajfeš Subtropic Arkestra

Lördag 13/10 kl 19.30, Södra Teatern

Bandledaren Goran Kajfeš tar med sig sin hyllade orkester för att bjuda på godbitar från katalogen som innehåller förra årets Grammis-vinnnare The Reason Why vol.3. Med på scen finns bland andra gitarrgeniet Reine Fiske från Dungen och parhästen Jonas Kullhammar.

Judith Hill

Lördag 13/10 kl 20.00, Fasching

Festivalens stora affischnamn har bland annat sjungit tillsammans med Michael Jackson och spelade in sin debutskiva med Prince som producent. Nu står hon på egna ben och kommer till Stockholm med färska hitsingeln ”Abracadabra” i bagaget.

Cory Wong

Söndag 14/10, Studion, Kulturhuset Stadsteatern

Gitarrvirtuosen från Minneapolis har spelat med Questlove, The Blind Boys of Alabama och Bootsy Collins och har hämtat mycket inspiration från en annan välkänd Minneapolisprofil med stort P. Räkna med mycket spelglädje och oväntade upptåg.

Cajsa Zerhouni

Onsdag 17/10 kl 19.00, S:ta Clara Bierhaus

Sångerskan som skivdebuterade i år med en hyllning till Billie Holiday underhåller med en samling väl valda jazzstandards.

Pomona Dream

Torsdag 18/10 kl 19.00, Innergården Jazzklubb

Kanske festivalens mest udda inslag? Eller vad sägs om trombon-ackompanjerad electronica-jazz? Ja tack säger vi.

Yazz Ahmed

Torsdag 18/10 kl 20.00, Fasching

Hon är en trumpetvisionär som bland annat samarbetat med Radiohead och Max Romeo och kallats för en av jazzens viktigaste förnyare. Hennes senaste album La Saboteuse har tagit emot pris efter pris och nu gör hon äntligen sin första Sverigespelning.

Stacey Kent

Fredag 19/10 kl 19.00, Artipelag

Sverigefavoriten Stacey Kent gör två spelningar under Stockholm Jazz Festival. Hennes eleganta tolkningar av de amerikanska, brasilianska och franska jazzklassikerna är en perfekt introduktion till tradjazz för nyfrälsta.

Black Milk & Nat Turner Live Band

Fredag 19/10 kl 21.00, Kulturhuset Stadsteatern

Upplev en av pionjärerna som producerade fram det unika, smutsiga Detroitsoundet under 2000-talet. Black Milk är en mästare på beats och rytmer känd för sina insiktsfulla texter. Här uppbackad av svängigt liveband.

Lepatriinu

Lördag 20/10 kl 21.00, Scalateatern

Triinu Paomets som hon egentligen heter är en singer-songwriter från Estland som tillsammans med slagverkaren Uku Kübar utmanar och hänför.

Rymden

Söndag 21/10, Berwaldhallen

Avslutningskonserten för hela festivalen bjuder på en kär återförening. Med Rymden gör de kvarvarande E.S.T-medlemmarna Dan Berglund och Magnus Öström gemensam sak med norske pianisten Bugge Wesseltoft och skapar dramatiska ljudbilder som tar publiken på en resa ut i kosmos.