Jocke Åhlund om Les Big Byrds nya album: ”Det här är det bästa jag förmår”

Foto: Miki Anagrius

Idag släpper Les Big Byrd sitt andra album i ordningen – titulerat Iran Iraq IKEA. HYMN ställde därför några frågor till sångaren och gitarristen Jocke Åhlund.

Jag får fördomsfullt för mig att Les Big Byrd är ett band där inget stressas fram. Hur har arbetet med nya albumet sett ut och har det skiljt sig något från tidigare utgåvor?

– Nej, det stämmer. Det känns faktiskt inte som det är nån mening med att stressa för att släppa nåt som inte håller extremt hög nivå. Det släpps en miljard låtar varje dag, så otroligt mycket musik. Men det mesta är inte bra och då är det ju ingen mening att släppa nåt.

– Jag kände lite efter förra skivan när vi satte igång att jobba med nästa album att det skulle va grymt att bygga vidare på den våg av uppmärksamhet och uppskattning som vi fick, både lokalt i Sverige men även i rätt stor utsträckning internationellt, efter They Worshipped Cats. Som att det fanns ett visst momentum liksom.

”Andra kan tycka vad de vill, jag vet att jag har gjort en platta som jag tycker är helt grym”

– Men sen efter att inspelningarna med Pete Kember kapsejsat och allt låg i spillror, då kändes det som att det tåget ändå redan hade gått och att det enda viktiga nu var att när plattan än var klar så skulle den vara så jävla stark och bra att allt annat kändes oviktigt. Att jag skulle kunna stå där med rak rygg och bara säga att de här är det bästa jag förmår, det ärligaste och starkaste jag kan leverera. Och i det avseendet är jag fan nöjd. Andra kan tycka vad de vill, jag vet att jag har gjort en platta som jag tycker är helt grym.

Genom tidigare intervjuer jag sett och läst med dig så har jag fått uppfattningen att du sällan gör din ”hemläxa” gällande låttexter och att dessa ofta kommer till i studion. Trots (eller kanske tack vare?) det upplever jag Les Big Byrd’s texter som otroligt genomtänkta, välskrivna och framförallt ärliga. Har detta blivit en behövlig process eller tror du att Les Big Byrd i framtiden kommer skriva musik utifrån en färdig text, där det vokala uttrycket kommer först?

– Mina texter kommer oftast till under mycket vånda och självkritik (läs: självförakt). Men det beror också på att texterna är otroligt viktiga för mig. Musik, melodier, riff och allt det andra kommer så lätt, det känns gratis – men texterna får jag verkligen svettas fram. Därför blir jag extra glad när det till slut funkar. Och om jag får uppskattning för texterna, om någon lyssnat och förstått, tagit till sig dem, då blir jag ju gladast av allt.

Foto: Miki Anagrius

Förra albumet släpptes på Anton Newcombes A Recordings men på senare år har ni jobbat mer med Stockholmsbaserade PNKSLM Recordings. Hur kom ni i kontakt med PNKSLM?

– Vi har varit vänner med Luke Reilly, som grundade PNKSLM, sen många år tillbaka – och det var ju faktiskt han som släppte vår första EP Back to Bagarmossen redan innan vi började jobba med Anton och hans A Recordings så det är inga konstigheter där. Vi är fortfarande mycket goda vänner med Anton, men han är också rätt upptagen med sina egna musikaliska projekt så denna gång släpper vi med Luke och Johan och de andra på PNKSLM och vi älskar dem. Alla de andra banden på PNKSLM är våra bröder och systrar och tillsammans med dem är vi ett mäktigt crew som kommer förändra det här skitlandet på sikt – just wait and see!

”Alla de andra banden på PNKSLM är våra bröder och systrar och tillsammans med dem är vi ett mäktigt crew”

Ni kommer göra en en dag lång Södermalms-turné i samband med släppet, berätta gärna lite mer om vad Stockholmspubliken kan förvänta sig på lördag?

– Ja, vi tänkte att vi måste ju fira skivan, men vi ville inte bara ha ett vanligt release-party så vi kom den här idén istället. En turné. Men bara på en dag, och bara på Södermalm så man kan promenera runt mellan alla ställena. Det blir en slags skol-orientering men med bärs och musik. Det blir lite olika stajl på de olika ställena, det första på Urban Deli är bara ett DJ-set, sen blir det lite akustiskt på Elefantpojken, och sen mer och mer elektrifierat och högre volym vartefter dagen och kvällen lider. Det kommer bli fett kul och vi har till och med tryckt upp speciella turné-t-shirts som vi kommer sälja under dagen.

Och sedan en Sverige-turné under hösten?

– Yes! Det här blir ju vår allra första riktiga ordentliga Sverige-turné faktiskt. Vi har gjort flera turnéer utomlands, men här hemma har det mer blivit olika lösryckta ströspelningar här och där. Så den här gången sa vi att vi ville göra en rejäl ordentlig turné över Sverige, åka även till de lite mer små och otippade städerna. Det ska verkligen bli askul, vi är svinsugna på det – att möta alla våra åtta fans i Borås till exempel.

Foto: Miki Anagrius