PREMIÄR: Louise Lemón – ”Cross”

Foto: Sophie Winberg Tyrfelt

Det är verkligen ingen överdrift att påstå att Louise Lemóns karriär satte full fart framåt under 2018. Debutplattan Purge LP kom i våras och fick ett varmt mottagande både här hemma och i utlandet.

Nu närmar uppföljaren sig så smått och i dag har HYMN äran att få Sverigepremiära ”Cross” från kommande fullängdaren A Broken Heart Is an Open Heart.

Låten skrevs i Dalarna, spelades in i Köpenhamn och mixades i New York tillsammans med Randall Dunn, och innebär ett delvis uppdaterat sound.

– Den här gången spelade vi in i en stor studio med fantastisk utrustning som gav oss möjlighet att spela in det mesta live. Vi tog inte många tagningar på varje låt och att ha en producent gjorde att jag och Anders Ludwigsson, som spelade in förra plattan, fick möjlighet att fokusera på att spela och inte producera, vilket självklart bidragit till soundet. Jag hade en helt fantastisk vintage Neumann-mick som gjorde det så lätt att spela in sången. Låten är också rolig att spela live – jag älskar att mitt band får utrymme att göra sin grej.

Texten till ”Cross” kretsar kring att se bakåt för att kunna gå framåt och är väldigt personlig:

– Den handlar om att jag hittade perspektiv. Jag fick veta saker om mitt förflutna och mötte efter det en person som gjorde att jag kunde se mig själv utifrån på ett helt nytt sätt. Jag fick förståelse för det jag trott var omedvetna val.

I november och december åker Louise Lemón på Europaturné som support till isländska legendarerna Sólstafir. Enda anhalten i Sverige sker på Sticky Fingers i Göteborg den 29 november. I april nästa år spelar hon på ansedda Roadburn-festivalen i Tilburg i Nederländerna.

A Broken Heart Is an Open Heart släpps via Icons Creating Evil Art i mars 2019.