Banditos på Pustervik – en mäktig konsertupplevelse

Foto: Guitar Center

Sociala medier är på många sätt väldigt bra. När det gäller att hänga med i vad som händer på olika musikklubbar, utan någon större ansträngning, är Facebook särskilt bra med alla event som dyker upp i flödet. Jag minns inte när jag hörde Banditos första gången, men låten ”Old Ways” dök plötsligt upp i flödet och jag lyssnade. Wow, vilken låt och vilken sångerska. Jag funderade direkt på om jag kunde komma mycket närmare Janis Joplin i min livstid och kort därefter spelade de på Pustervik (Lilla Klubben). Det var i augusti 2015 och ”Old Ways” var fantastisk.

En blåsig onsdagskväll, drygt tre år senare, var det dags för Banditos på Pustervik igen och återigen var det, till min stora glädje, spelning i Lilla Klubben. Under dessa tre år har bandet från Birmingham, Alabama hunnit släppa albumet Visionland i fjol, som inte riktigt nådde samma nivå som den strålande debutplattan från 2015. Men Visionland innehåller, trots det, flera fina spår.

De sex musikerna gick på scen vid niotiden och det lät bra. Det är alltid riktigt bra ljud i Lilla Klubben och Banditos fick med sig den väl befolkade lokalen på ett fint sätt. Vi bjöds på en bra mix av äldre och nyare låtar, och några covers. Bland de nyare utmärkte sig främst ”Fine Fine Day” i början samt ”Healin’ Slow” där sångerskan Mary Beth Richardsons sång var magisk. Ja, det kanske blir tjatigt, men det är en makalös sångerska. Killarna sjöng några av låtarna, men de lyfte i regel inte alls på samma sätt – även om dessa spår också oftast lät väldigt bra.

Bland de äldre låtarna stack främst ”Can’t Get Away” och ”No Good” ut och det blev även en fin version av ”Midnight Special” med härliga tempoväxlingar. Men alla grymma låtar bleknade ändå inför avslutningen då bandet tog fram det bästa de har. Det blev rykande versioner av ”Still Sober (After All These Beers)” och ”The Breeze” innan det var dags för sista numret som, till min stora glädje var ”Old Ways”. Det blev, kort och gott, en magisk stund.

Musikerna gick av scenen till tonerna av kraftiga applåder och återkom efter en stund och spelade Janis Joplins fantastiska ”Piece of My Heart”.  Sången dansade ut genom lokalen och smekte våra öron. Det var en av de mäktigare konsertupplevelser jag har upplevt.

Jag lämnade Pustervik efter spelningen vid halv elva, faktiskt lite småskakig efter den makalösa avslutningen, och kom ut på det allt blåsigare Järntorget där månen lyste försiktigt genom ett moln i sydost och träden dansade med vinden. Jag satte mig på en spårvagn och blev till en början inte av med tanken på vad Queen Janis hade tyckt om hon hade hört odödliga ”Piece of My Heart” denna kväll. Efter en stund var saken klar: Hon hade älskat det!

Turnén fortsätter till Kajskjulet i Halmstad på fredag, Majas vid Havet i Varberg på lördag, Biljardkompaniet i Kristianstad på söndag och Folk å Rock i Malmö på måndag innan Banditos åker över Öresund till Danmark. Om du är i närheten och har möjlighet att se detta fina band rekommenderas det väldigt varmt.

Not: Big Brother & The Holding Company med Janis Joplin gjorde en cover av Erma Franklins ”Piece of My Heart” och fick en hit med låten 1968. Erma Franklins version spelades in 1967 och låten är skriven av Jerry Ragovoy och Bert Burns.