Musik & Politik: 15 politiska favoritlåtar

Det är tema politik och musik på HYMN denna vecka och nedan listar Daniel Andersson 15 favoritlåtar som på ett eller annat sätt förhåller sig kritiskt till sin omvärld.

1. The Radio Dept. – ”Going Down Swinging” (2018)

The Radio Dept. är ett band som tar varje chans att visa var de står politiskt och deras antifascistiska hållning sätter ord på samhällets främlingsfientliga strömningar som dessvärre blivit alltmer rumsrena. Aktuella singeln ”Going Down Swinging” fortsätter på samma spår som ”Freddie And The Trojan Horse”, ”Death To Fascism” och ”Swedish Guns” – tre politiska låtar som på ett eller annat sätt förhåller sig till en samtid som håller på att förlora sig själv i jag-centrering, rasism och rädsla för den andre. ”Going Down Swinging” präglas av en krypande känsla och det främsta hotet mot demokratin är Jimmie Åkessons destruktiva högerpopulism. Och alla underströmningar.

2. ITALO BITCHES – ”Pussy Like That” (2017)

Det råder ingen tvekan om att rådande jämställdhet har debatterats flitigt de senaste åren, ändå är det SD – ett av de största hoten mot feminism och demokrati – som går starkt framåt. ITALO BITCHES feministiska anthem ”Pussy Like That” ger känslan av en armé som marscherar med taktfasta steg för att driva ut alla rasister och antidemokrater ut ur maktens korridorer. Förhoppningsvis kommer dessa strömningar att slå ut samhällets mörka krafter.

3. Crosby, Stills, Nash & Young – ”Ohio”  (1970)

Den 4 maj 1970 sköts fyra studenter ihjäl vid en demonstration mot Vietnam-kriget och denna händelse ligger bakom ”Ohio”, som ofta beskrivs som den bästa protestlåten någonsin. Texten skrevs av Neil Young och känns minst lika aktuell idag.

4. Linton Kwesi Johnson – ”Fite Dem Back” (1979)

Linton Kwesi Johnson föddes i Jamaica 1952 och har sedan slutet av 70-talet – bosatt i Brixton – beskrivit det brittiska samhällets fascistiska strömningar. ”Fite Dem Back” präglas av dub-reggae, men färgas samtidigt av punkens råa och raka attityd. Låten är med andra ord både melodisk och arg.

5. Mattias Alkberg – ”Skända flaggan”  (2013)

Luleå-sonen Mattias Alkberg sticker ofta ut hakan och säger sanningar om både det ena och andra. Träffsäkra ”Skända flaggan” är en smittsam indielåt som den forne The Bear Quartet-sångaren beskrivit med orden ”den är som en meta-låt, sex vita män som inte är det minsta kränkta som sjunger lite glatt om att skända flaggan”.

6. First Aid Kit – ”You Are The Problem Here” (2017)

”You Are The Problem Here” är en av de viktigaste svenska rocklåtar som skrivits på senare år. Innan #metoo-rörelsen blåste nytt liv i debatten om kvinnans utsatthet i det moderna samhället släppte First Aid Kit nämnda singel som ett svar på att offret – i detta fall kvinnan – skuldbeläggs, medan mannen får ett lindrigt straff som aldrig kan mätas med den livslånga smärta som övergreppet orsakat. Och det är mer eller mindre alltid mannen som är problemet – det går inte att ifrågasätta.

7. X-Ray Spex – ”Oh Bondage! Up Yours!” (1977)

London-bandet X-Ray Spex – med sångerskan Poly Styrene i spetsen – slogs för ett mer jämlikt samhälle och singeln ”Oh Bondage! Up Yours!” går inte att misstolka.

8. 2Pac – ”Changes” (1998)

”Changes” släpptes postumt efter Tupacs död 1996 och det är en låt som på ett målande sätt beskriver det amerikanska samhällets brister och främlingsfientlighet. Polisen trakasserar istället för att hjälpa och fattigdomen sprider sig som en löpeld. Tupac beskriver ett samhälle som håller på att gå under.

9. Billie Holiday – ”Strange Fruit” (1939)

Antirasistiska ”Strange Fruit” skrevs av Abel Meeropol 1936, men det är Bille Holidays tolkning som kom att bli synonym med låtens djupa budskap. Uttrycket strange fruit syftar på de lemlästade kroppar som hängdes upp i träden i den amerikanska Södern. Holiday fick kämpa för att ge ut ”Strange Fruit”, men slutligen släpptes låten via Commodore Records.

10. PJ Harvey – ”Shaker Aamer” (2013)

Under senare år har PJ Harvey fokuserat på rättvisefrågor och bland favoriterna hittas ”Shaker Aamer”. Ett spår som skrevs för att få Shaker Aamer frisläppt från Guantánamobasen. 2013 hade Aamer suttit fängslad i 11 år. Han släpptes slutligen fri 2015. En modern protestklassiker som visar att det hjälper att höja rösten.

11. Fela Kuti – ”Zombie” (1976)

”Zombie” finns med på 1976 års album med samma namn och på denna skiva gör Fela Kuti upp med den nigerianska regeringen. Titellåten är en av de mest dansanta protestlåtarna som spelats in. I samma klass som James Browns ”Say It Out Loud – I’m Black And I’m Proud” från 1969.

12. Zelia Barbosa – ”Funeral Do Lavrador” (1968)

Den brasilianska militärregimen drev många musiker på landsflykt under 60-och 70-talen. Tropicália-rörelsen är det mest kända svaret på regimens hårdföra politik, där artister som Gilberto Gil och Caetano Veloso gjorde allt för att slå sig fria – både åsiktsmässigt och uttrycksmässigt. Zelia Barbosa är mindre känd, men hennes ”Funeral De Lavrador” är en av 60-talets bästa låtar och samtidigt ett ställningstagande för arbetarna gentemot de brutala plantageägarna.

13. Quilapayún – ”El pueblo unido jamás será vencido” (1975)

Den 16 september 1973 mördades folksångaren Víctor Jara av den chilenska regeringen och det säger allt om det skräckvälde som härskade i landet. Motståndet upphörde inte med denna händelse och i exil skrev folkmusikgruppen Quilapayún ”El pueblo unido jamás será vencido”, vars titel kan översättas med ett enat folk kommer aldrig att besegras. Starkt och gripande.

14. Silvana Imam – ”I•M•A•M” (2014)

Genom att ta ställning gentemot rasism i Kärrtop 2013 blev Silvana Imam snabbt ett ansikte utåt för antirasismen. Imam tar ställning och hennes person utstrålar självständighet. Texten till knäckande singeln ”I•M•A•M” är ett modernt anthem för allas lika rättigheter.

15. The Impressions – ”People Get Ready” (1965)

Curtis Mayfields röst är en av soulhistoriens mest särpräglade och han tog ofta ställning för medborgarrättsrörelsen. ”People Get Ready” är en av de första Mayfield-låtarna som tog upp social orättvisa.