Musik & Politik: Konserten som politiskt ställningstagande

På söndag är det val och de flesta vet redan vad de kommer att rösta på. Är du lika urskiljande och ståndaktig när du väljer var du ska gå på konsert? Vi har vant oss vid att band och artister inte drar sig för att stötta olika politiska partier eller rörelser, men är konsertlokalerna kanske lika politiskt laddade utan att vi vet om det?

Oftast väljer vi huvudsakligen vilken konsert vi ska gå på efter vilka band som spelar bor man i Sverige har man oftast bara ett val. Undantaget är väl Öresundsregionen där ett och samma band ibland spelar både i Malmö och Köpenhamn – eller Helsingborg och Helsingør för den delen. Många skulle nog hellre se ett band på Loppen i Köpenhamn än på Kulturbolaget i Malmö. Dels rent objektivt – för att stämningen är mer avslappnad, att du kommer närmare bandet, ölen är billigare osv. Men självklart också för att stötta Loppen som kollektivt initiativ. En liten organisation som inte drivs med vinst som mål, utan för att erbjuda folket bra konserter med mångfald. Det är faktiskt ett under att Loppen funnits kvar i decennier, speciellt efter förra årets hot om nedläggning.

Där utöver finns det spelställen med en uttalad politisk ideologi, som t.ex. anarkistiska Ungdomshuset i Köpenhamn. Och vitmaktmusik kan man förhoppningsvis bara få höra på arrangemang som är direkt knutna till rasistiska och nynazistiska evenemang. Men kan det vara så att det även bland Malmös etablerade klubbar finns en ideologisk segregering av publiken? De flesta konsertlokaler drivs ju av privata verksamheter som säkert tjänar mest pengar under en särskild regeringsform. Trots det är det få som politiskt tar ställning, inte ens för att stötta ett demokratiskt samhälle.Inom flera andra branscher ser vi exempel på verksamheter som uppmanar folk att gå och rösta och använda sitt demokratiska inflytande.

Självklart finns det åtminstone en social segregering, som både hänger ihop med stadens geografiska områden och med invånarnas inkomstnivåer. Det är inte alla som har råd att betala 80-100 kronor per öl (vilket genomsnittsölen kostar på vissa uteställen i Malmö). Det finns privatpersoner som ordnar konserter och enbart förlitar sig på donationer till banden. Samtidigt kan en konsert på Malmö Live eller Kulturbolaget kosta 400 kronor per biljett. Ser man på ställenas varumärkesidentiteter och rykten finns det också klara skillnader. Sossarna hänger nog hellre på Sommarscen i parken än på Babel. Självklart lockar ställen som inte direkt tar avstånd från droger till sig drogliberalerna.

Få konsertbokare är dock så tydliga med sin ståndpunkt som kulturföreningen Plan B i Malmö. Som medlemsorganisation har de rätten att neka folk medlemskap på grund av extrema politiska åsikter, vilket de också har gjort. För att bli en fullständigt laglig verksamhet har de valt att samarbeta med kommunfullmäktige i Malmö, där Socialdemokraterna har majoritet tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. I sambandet med valet på söndag är dock framtiden högst oklar.

Därför har Plan B bjudit in till en politisk debatt på lördag, i samband med gatufesten NGBG – en dag tillägnad det gamla industriområdet i Malmö som kommunen har grandiosa planer för. Plan B ställer såklart upp som medarrangör och har bokat en mängd band till deras scen på gatan, såväl som inne i deras egen lokal. Några av banden som spelar är brittiska Beach Tape samt The Blank Tapes och Dream Phases från USA. De får sällskap av några riktigt fina inhemska artister också, som t.ex. Sudakistan och Arre Arre.

Strax innan musiken börjar håller Carlo Emme och Viktor Höber som driver Plan B ett panelsamtal med Andreas Schönström (S), Mirjam Katzin (V), Märta Stenevi (MP) och Linus Fast (F!). Där ska de svara på vad de har för planer för området och varför man borde rösta på dem. Detta efter att Sverigedemokraterna i Malmö redan gått ut med att de vill riva området och Moderaterna meddelat att de kan tänka sig att förhandla med dem.

I ett meddelande på Facebook skriver Plan B att de startade konsertlokalen som en trygg plats och ett inkluderande och öppensinnat community för alla som vill engagera sig i att skapa ett bättre Malmö. ”Vi tror på kulturen som redskap för att förena oss mot den orättvisa och okunskap som har infekterat vårt samhälle”, skriver Emme. De gör ett tydligt ställningstagande för vänsterblocket och menar att en röst på allt annat skulle innebära slutet för deras verksamhet, som vi har lärt känna den.

Så nästa gång du går på konsert borde du kanske fundera över vilken ekonomisk modell du stödjer och vilka värderingar de som driver stället har. Kanske går de stick i stäv med din egna politiska övertygelse. Och då kan det vara dags att överväga alternativen – eller själv göra något åt saken. Boka ett band, bjud in folk och bjud folk på en positiv upplevelse. Oavsett hur det går i kommunvalen och det nationella valet kommer vi att behålla vår frihet att göra vad vi vill och stötta vem vi vill, det är ett som är säkert. Det är därför vi har demokratin.