This Is A Message – MTV Video Music Awards 2018

Janelle Monáes ”Pynk” var en av de nominerade i kategorin ’Video With A Message’

Årets MTV Video Music Awards skapar underhållning men väcker också en hel del frågor. Hur politiska är MTV egentligen?

Många tycker att den borde ha vunnit “Video Of The Year”. Men den blev ändå galans storvinnare. “This Is America” med Childish Gambino i regi av Hiro Murai tog hem flest priser under MTV Video Music Awards. Priserna den fick var ”Best Direction”, ”Best Choreography” och ”Video With a Message”. Pausa lite där. Vadå “Video With A Message”?

MTV verkar inte riktigt själva veta vad de vill med den här kategorin:

1. Den har bytt namn flera gånger

2. De har hunnit både plocka bort och sätta tillbaka den inom loppet av de år som den har funnits med

3. En gång fick alla nominerade priset

Så här har turerna sett ut:

Första året, 2011, gick priset till Lady Gaga – ”Born This Way”. Året efter, 2012, gick det till Demi Lovato – ”Skyscraper”. 2013 bytte den namn till “Best Video With a Social Message” och delades ut till Macklemore and Ryan Lewis (featuring Mary Lambert) – ”Same Love”.

2014 vann Beyoncé med ”Pretty Hurts” och året därpå Big Sean (featuring Kanye West and John Legend) – ”One Man Can Change the World”. Sen plockades den plötsligt bort (?), för att året efteråt, 2017, låta alla sex nominerade få varsitt pris. Då hade den dessutom fått namnet “Best Fight Against The System”. Vilket väcker så många frågor. Vilket system liksom?

Jaja. I år verkar det vara lite ordning och reda igen – bara en vinnare fick priset och det ursprungliga namnet är tillbaka. So far so good. Men många på exempelvis Twitter ställer sig återigen frågan: Vad är egentligen grejen med den här kategorin?

Har inte alla videor ett budskap? Vem på MTV bestämmer vad som är ett budskap och vilka budskap som vinner? Skulle till exempel ett rasistiskt budskap kunna nomineras eller ska det vara en viss typ av budskap? Att döpa en kategori till “videor med budskap” är väl lite som att säga att alla andra videor är menlösa, eller?

På ett sätt är det nästan så. För det är faktiskt i denna kategori man hittar de mest annorlunda, mest intressanta och mest engagerande videorna. Här slipper vi “skaka-rumpan-öppna-skumpan” och får se lite annat. För att förstå är det bäst att ta sig en titt på årets nomineringar:

Drake – ”God’s Plan”

Den där han gav bort hela videons budget till behövande och filmade processen.

Dej Loaf and Leon Bridges – ”Liberated”

Handlar om frihet för lite alla möjliga personer: homosexuella, transpersoner etc.

Logic featuring Alessia Cara and Khalid – ”1-800-273-8255”

Titeln är telefonnumret till det nationella hjälpcentrat för självmordsprevention i USA.

Janelle Monáe – ”Pynk”

Kvinnlig frigörelse, en hyllning till det kvinnliga könsorganet och så vidare.

Jessie Reyez – ”Gatekeeper”

Berättar historien om när en högt ansedd producent försökte tvinga sig på henne.

Missförstå mig rätt. Jag vet knappt själv vad problemet är. Jag älskar videor med ett budskap. Det är väl egentligen bara sättet att benämna dem på, och att skilja ut dem från de övriga, som gör att det blir lite konstigt.

Med det sagt, stort grattis till Childish Gambino och Hiro Murai.

Alla vinnarna hittar du här.