F U PAY US – ett band som menar allvar

Los Angeles-baserade F U PAY US är en urkraft som får andra band att blekna och deras ilska bygger på erfarenheter som är omöjliga att ifrågasätta. Medlemmarna – samtliga är afroamerikaner – strider för ett samhälle utan förtryck och gruppens framtoning bygger på en queerpunkig attityd som särskiljer dem från mängden. I dagarna gästas både Göteborg och Stockholm.

Imorgon är det dags för femte upplagan av Jazz Är Farligt på Liseberg och de som missar F U PAY US kommer att gräma sig för lång tid fram över. Loppet är dock inte kört. Jasmine Nyende [sång], Uhuru Moor [sång/gitarr], Ayotunde Osareme [bas], och Tianna Nicole [trummor] besöker nämligen Cyklopen i Stockholm redan dagen efter. De är här för att störta patriarkatet och inget kommer att kunna stoppa dem.

Vilka är F U PAY US?

Uhuru Moor: – F U PAY US är varje svart person i diasporan som inte fick återgäldning av kolonisatörerna, varje kvinna vars arbete förväntas stödja och underlätta för männen i patriarkatet, varje sexarbetare vars arbete åtrås, men samtidigt tabubeläggs, så att kvinnorna kriminaliseras och utnyttjas, varje arbetare vars tid kommodifieras.

Jasmine Nyende: – När jag säger FUCK U PAY US, så står arbetare, kvinnor, mödrar, immigranter och andra marginaliserade människor bakom mig och önskar att de sjöng tillsammans med mig.

Ayotunde Osareme: – Vet du vad, jag tillbringade tid i min hemstad med min familj alldeles nyligen och då vände sig pappa till min gammelmoster och sa med stolthet att ”they’re beyond our wildest dreams”. Bortom våra vildaste drömmar.

Hon fortsätter:

– Min pappa växte upp i södern i samband med Jim Crow-eran. För de som inte vet så var Jim Crow-eran en period i vår nations historia då svarta antilagar tillämpades strikt. Min pappa har berättat att man som svart man förväntades att gå över till andra sidan gatan om man mötte en vit man, och att man aldrig fick se honom i ögonen.

– Min pappa, som var djupt inspirerad av Malcolm X, och som själv blev en aktivist senare i livet, beskriver FUCK U PAY US – ett band som ogenerat skriker ”suck my nappy black pussy” inför storpublik och som kräver fullvärdiga rättigheter till alla svarta – som bortom hans vildaste drömmar. Det är vad vi är för honom. Jag köper det.

Kände ni varandra väl innan F U PAY US grundades?

Uhuru Moor: – Jag och Jasmine kände varandra sedan innan, Tianna lärde jag känna genom vänners bekanta. Aytunde mötte jag genom en musikerkompis. Det var kärlek vid första ögonkastet.

”Vi blev attackerade av vita nationalister i Storbritannien”

Ni beskrivs ofta med ord som queer och medborgarrättskämpar. Det går inte att ta miste på budskapet. Stöter ni ofta på motstånd från olika grupper i samhället?

Uhuru Moor: – Vi blev attackerade av vita nationalister i Storbritannien. Så dessvärre. Och vi får massor av hatmail från heterosexuella män på YouTube och Facebook. Kommentarer som vi bara raderar.

Hur ser ni på framtiden ur ett politiskt perspektiv?

Uhuru Moor: – Förhoppningsvis blir världen anarkistisk och sammansatt av små samhällen, men självklart kommer regeringar fortfarande att styra över människor vart de än befinner sig.

Ayotunde Osareme: – Det gör jag inte, jag är lite av en anarkist.

Vad är det som attraherar med punkrock?

Uhuru Moor: – Punkrock är en livsstil och jag antar att alla som är för självständighet och anarki och antikapitalism och frihet attraheras.

Jasmine Nyende: – Ljud förenar och enar, medan punk är ett radikalt sätt att ta makt. Att ha en scen där man kan vråla och skrika ”FUCK U” är en sällsynt möjlighet för alla, eftersom vi inte lever i ett samhälle som värdesätter frihet och rätten att uttrycka sig. Vi blir lärda att hålla tillbaka istället för att uttrycka oss.

Ayotunde Osareme: – Frihet! I två delar. För det första: friheten att krossa förtryckande strukturer. För det andra: friheten att göra saker exakt som du själv vill…  Ljudbildsmässigt det vill säga.

”I sin sanna form utmanar punkrocken samhällets status quo”

Tianna Nicole: – I sin sanna form utmanar punkrocken samhällets status quo.

Ni har beskrivit musiken som afropunkig gothpunk. Vad har dessa genrer betytt var för sig och vad bildar de tillsammans?

Uhuru Moor: – Det är främst andra som beskriver vår musik, men jag upplever att det finns en mörk underton i våra låtar. Jag antar att det beror på hur jag spelar gitarr. Jag vill att det ska låta mörkt. Kampen är hård och då bli musiken hård. Texterna är ren punk, men vi har blueslåtar och hiphop- och funk-influenser. Det är lite av varje.

Vad inspirerar er att göra musik? Har ni några förebilder?

Uhuru Moor: – Jag har en hel del förebilder. Jag skulle säga varenda svart musiker. Annars skulle jag säga att vi är våra egna förebilder. Jag känner att vi är så delaktiga i livet som vi lever, så det bästa är att bara köra på utan att återskapa eller imitera något eller någon annan.

Tianna Nicole:Octavia Butler [afroamerikansk science fiction-författare] har lärt mig att fantisera ihop världar och använda dessa världar för att utforska det mänskliga beteendet, med våra medfödda egenskaper, liksom makt och värdet av empati och hur vi lättare kan komma underfund med vår tillkortakommanden. Men även vår potential.

Nu är det dags för F U PAY US att besöka Sverige för första gången – ett samhälle som blivit allt mer infekterat av rasism och främlingsfientlighet. Har ni upplevt liknande tendenser i USA?

”Om vi har problem med varandra så låt mig få veta det”

Uhuru Moor: – ABSOLUT! Men jag skulle uppskatta om människor var mer uppriktiga i sitt hat mot svarta människor än politiskt korrekta och artiga. Om vi har problem med varandra så låt mig få veta det.

Ayotunde Osareme: – Jag kan inte avgöra detta eftersom jag inte umgås med öppet rasistiska människor.

Jasmine Nyende: – Jag är taggad inför Sverige. Jag välkomnar varje chans att komma ifrån Amerika. Amerika har alltid varit öppet rasistiskt.

Hon fortsätter:

– Internet har gjort rasismen mer publik, men svarta i det här landet har sett denna sida av Amerika under lång tid. Jag vet att vår spelning kommer att locka massor av fantastiska människor för vår musik attraherar stark energi. Om du känner samhörighet med FUPU så är det något inom dig som förstår att det inte är så här världen ska se ut. FUPU-fans är människor som blivit tystade och lurade av väst och vars högsta önskan är att skrika FUCK U PAY US till chefer, markägare eller studielånskontor.

I Göteborg är scenen belägen på ett stort nöjesfält för den breda massan. Har ni spelat på en liknande plats förut?

Uhuru Moor: – ALDRIG! Det låter magiskt! Vi spelade på den gigantiska sommarfestivalen Warm Up i New York på MOMA [Muesum Of Modern Art] och vi gjorde en ganska stor show på MOCA [Museum Of Contemporary Art]. Men aldrig på en nöjespark och vi är så redo att fucka upp allting.

Ayotunde Osareme: – Jag är så EXALTERAD och jag måste åka varje attraktion som finns.

Tianna Nicole: – Nej!

Hur skulle ni beskriva en F U PAY US-show?

Uhuru Moor: – LIT AF, vilket betyder lit as fuck. Vi är helt enkelt on fire. Du kan känna kraften i FUPU-musiken.

Jasmine Nyende: – En FUPU-show förkroppsligar kreativiteten som återfinns inom svarta kvinnor, queer och icke-binära. Vi ser musikskapandet som en chans att släppa loss all inneboende frustration till ett kollektivt motstånd baserat på ljud. FUPU inspirerar mig dagligen och jag ser vår gemenskap som ett kosmiskt helande för mänskligheten. Musik kan förflytta kroppar, göra så att man tänker annorlunda om skönhet, politik och samhället.

Legendariska rockbandet MC5 spelade här nyligen. Har ni influerats av dem på något sätt? De är som bekant kända för sina politiska ståndpunkter. 

Uhuru Moor: – Jag respekterar och uppskattar dem, men jag har inte influerats av dem.

Er låt ”Dark Magic” handlar om Donald Trump. Vad säger det om dagens samhälle att en manlig och sexistisk miljardär kan bli en av världens mäktigaste personer?

Uhuru Moor: – Det säger allt om dagens ”status quo” och att regeringen är för dessa människor och inte för alla andra.

Ayotunde Osareme: – Haha, det är som jag har sagt hela tiden: valet av Obama var inte slutet för den vita och rasistiska förtryckarmentaliteten i USA.

Har ni alltid drivits av samma vilja att förändra?

Uhuru Moor: – JA!

Ayotunde Osareme: – Ända sedan jag blev medveten.

Jag tycker att ”Nappy Black Pussy” är en låt som symboliserar er som band på ett bra sätt. Ni verkar trivas med att vara rakt på sak. 

Uhuru Moor: – Jag känner personligen att vi måsta vara så raka som möjligt. Det är ingen idé att låtsas. Ingen annan gör det och vi behöver frihet och befrielse i detta nu. Människor måste sluta spelade dessa sociala roller. Det är dags att vara ärliga, av med klassmaskerna. Vi kämpar. Vi är förtrycka.

Kan det bli tröttsamt att vara den som ständigt engagerar sig i denna destruktiva värld?

Uhuru Moor: – JA!

Ayotunde Osareme: – JA!

Avslutningsvis. Planerar ni att släppa något studiomaterial? Det som finns är inspelningar från era konserter. 

Uhuru Moor: – Det skulle vi gärna göra, men dessvärre har vi inte råd att betala för en studio. Vi behöver helt enkelt människor som kan hjälpa oss, antingen genom att täcka kostnaderna eller låta oss att spela in gratis. Självklart vore det kul och gärna så snart som möjligt.