Ravyn Lenae: ”Jag vill bygga en långsiktig karriär”

Foto: Jingyu Lin

HYMN mötte stjärnskottet Ravyn Lenae på nystartade Stockholm Soul, en ny musikfestival med fokus på modern soul som gick av stapeln under sista veckan i april.

Trots att hon bara är 19 år har hon en imponerande meritlista i klass med många meriterade artister. Efter en nyligen avslutad USA-turné med SZA är det äntligen dags för första Europaturnén.

– Det är fascinerande att bygga en relation med människor som inte har engelska som förstaspråk. Det finns en väldigt kunnig och krävande publik i Europa som inte finns i USA på samma sätt. Publiken känns mer öppen för nya artister som sticker ut och inte låter som det som spelas på radio, berättar hon timmar före sin första Europakonsert på Stockholms kulturhus.

Senaste EP:n Crush släpptes i februari i år och är ett samarbete med låtskrivaren och artisten Steve Lacy, känd från The Internet och som tidigare jobbat med Kendrick Lamar och Tyler the Creator.

– Vi fick kontakt online efter att han skrivit på Twitter om min EP Midnight Moonlight. Några dagar senare befann jag mig på ett plan till Los Angeles. Det var en tweet som förändrade mitt liv, säger den Chicago-baserade sångerskan.

”Det var en tweet som förändrade mitt liv”

Lacy hade trots sina många samarbeten inte producerat tidigare och Ravyn Lenae hade aldrig spelat in med fullt band. Men det visade sig fungera utmärkt trots brist på erfarenhet.

– Det var ett sätt för oss båda att utvecklas i våra respektive roller och våga testa saker vi aldrig gjort förut men varit nyfiken på, förklarar hon.

Foto: Jimmy Fontaine

Samarbetet resulterade i fem låtar med uppfinningsrik modern soul som lyckas flörta med gammaldags Motown-stil och samtidigt kännas futuristisk. Recensionerna har varit starka och singeln ”Sticky” har listats som en av årets bästa R&B-låtar och blivit en oväntad radio-framgång.

– Det var den första låten vi gjorde tillsammans. Jag hade ingen tanke på att det skulle bli en hit. Rytmen och melodin kom fram på ren instinkt. Sen när allt var klart förstod vi att det var en låt för en bredare publik. Hela EP:n är det mest personliga jag gjort, det kom som en överraskning för mig att låten blivit populär.

Likt många artister som slår igenom nu är sociala medier en nyckel till framgång.

”Det är viktigt att artister kan uttrycka sig och våga ha åsikter men ibland är det bättre att bara vara tyst”

– Jag tycker det är viktigt att hålla en dialog med mina fans och mina vänner. Det blir en naturlig del av den kreativa processen och påverkar mig i allt från vilka låtar jag spelar till vilka jag samarbetar med.

Kanye West har nyligen fått väldigt mycket uppmärksamhet för flera kontroversiella uttalanden på Twitter som lett till kritik från andra artister. Ravyn Lenae har en tydlig syn på saken.

– Jag vet inte vad som händer med Kanye eller vad han vill åstadkomma. Jag tycker det är viktigt att artister kan uttrycka sig och våga ha åsikter men ibland är det bättre att bara vara tyst.

Nu väntar en lång turné innan arbetet med debutskivan fortsätter.

– Jag har ingen stress, jag vill bygga en långsiktig karriär och ser verkligen fram emot arbetet med skivan och att komma tillbaka till Stockholm många gånger.