Wayne Kramer tar MC50-turnén till Göteborg

Foto: Rae Anne Rubinstein

I år är det femtio år sedan MC5 spelade in sin debutskiva Kick Out The Jams. När plattan släpptes lät den råare, vildare och stökigare än något annat. Kick Out The Jams är den typ av album som inspirerat generation efter generation av musiker, en skiva som inspirerat allt från punk till grunge till psych och stonerrock.

Nästa vecka kommer turnén MC50 till Liseberg i Göteborg för sin enda Sverigespelning, en spelning där MC5:s gitarrist Wayne Kramer (tillsammans med musiker från bl.a. Soundgarden, Fugazi och Zen Guerilla) uppmärksammar femtioårsjubileet av Kick Out The Jams genom att spela hela skivan live. Jag ringde upp Wayne Kramer för att prata om den nya turnén och bandets historia.

Enligt Kramer finns det framförallt två anledningar till MC50-turnén. Dels handlar det om att han ville uppmärksamma själva jubileet, att det är femtio år sedan Kick Out The Jams spelades in live i Detroits Grande Ballroom (där turnén också kommer avslutas). Dels handlar det om att han såg sig om i USA och kände att han behövde göra något.

”Det krävs att människor går till handling, att människor samlas och tillsammans försöker påverka”

– Jag var tvungen att säga något, säger Kramer. Donald Trump och hans administration är genomkorrumperad och hycklande. Så då tänkte jag att jag kunde kombinera de här två sakerna genom att åka runt och spela MC5-låtar, och samtidigt använda min röst för rättvisa, jämlikhet och alla de här sakerna som vi slogs för på sextiotalet.

Han förklarar att även om den politiska situationen ser annorlunda ut nu än på sextiotalet så finns det stora likheter. De styrande i USA är idag som då korrupta och odemokratiska. Kramer säger att eftersom vi lever i en annan tid krävs det andra strategier för motstånd men att den grundläggande principen är densamma:

– Det krävs att människor går till handling, att människor samlas och tillsammans försöker påverka.

Foto: Mike Barich

 Hur viktigt var det med politik för MC5?

– MC5 var ett väldigt politiskt band. Vi försökte förstå tiden vi levde i och samhället omkring oss. Det där pratade vi alltid om – politiken och samhället och hur vi kunde få in de frågorna i det som MC5 gjorde.

– Mycket av det vi gjorde handlade om att rapportera om vad som hände, nyheterna ur vårt perspektiv. Jag var med om Detroit-upploppen 1967 och i mitt kvarter så var det det som var nyheterna den veckan. Jag hade fått lära mig att polisen var där för att beskydda mig och för att bekämpa brott. Det var ett brutalt uppvaknande för mig att bevittna polisens våld, att inse att det var polisen som dödade människor.

– Vi har med en cover på John Lee Hookers ”Motor City’s Burning” på Kick Out The Jams, det kommer direkt från våra upplevelser av Detroit-upploppet.

Wayne Kramer säger att han tror att den politiska inställningen är en av anledningarna till att MC5 fortsatt vara relevanta, att eftersom budskapet fortsatt vara viktigt så har musiken också fortsatt vara det.

– När jag pratade med Brendan Canty – som en gång var trummis i Fugazi och som nu är trummis i MC50 – så förklarade han att det var när han lyssnade till MC5 som ung som han insåg att han kunde kombinera sin kärlek till musik med sin politiska vilja.

– Alla medlemmarna i MC50 har sin egen personliga koppling till MC5:s musik, säger Kramer. De tillhör en yngre generation och många av dem har växt upp med MC5. Kim Thayil och Matt Cameron (från Soundgarden) har sagt att de influerades mycket av MC5:s sound när de började spela och när vår sångare Marcus Durant startade sitt band Zen Guerilla så var MC5 en av de stora inspirationskällorna.

– Även om vi spelar hela Kick Out The Jams-albumet så gör vi det inte på samma sätt som på själva skivan. Det albumet har alla redan hört så det skulle vara meningslöst, istället gör vi vår egen tolkning. Då är det viktigt att alla i bandet har sin egen relation till musiken.

Hur gick det till när ni spelade in Kick Out The Jams?

– Det var fantastiskt. Grande Ballroom i Detroit där vi spelade in hade varit vår hemmascen i flera år, vi var som ett husband där. Det fanns en stark känsla av gemenskap där och det var som att inspelningen var ett sätt att hylla den gemenskapen, alla som fanns omkring oss i Detroit. Det känns perfekt att den amerikanska delen av turnén avslutas just där, på Grande Ballroom, på samma datum som skivan spelades in, exakt femtio år senare.

”Även om det finns skillnader så är det i grunden samma kamp då som nu”

Kick Out The Jams måste ha varit en väldigt kontroversiell skiva, vad fick ni för reaktioner när den släpptes?

– Det var den. Den censurerades och förbjöds. Det är ingen slump att man försökte tysta MC5, det amerikanska etablissemanget gjorde allt det kunde för att tysta motståndet. Och idag försöker Trump-administrationen göra allt det kan för att tysta det motstånd som finns idag. Så även om det finns skillnader så är det i grunden samma kamp då som nu.