Sanctrum – metal helt enkelt

Uppsalabandet Sanctrum har med furiös energi levererat stenhård HC-inspirerad metal i nästan 20 år, men trots det passerat lite under radarn och inte slagit igenom ordentligt.

På den kommande EP:n Walk With Vermin (släpps imorgon) har de teamat upp med legendarerna Lawrence Mackrory (F.K.Ü) och Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah etc) och har enligt mig fått ihop ett mycket slamrigare sound som borde ta dem en bit längre ut till den stora publiken. Sångaren Irfan Cancar fick svara på några frågor om Sanctrum och den nya skivan.

Var börjar historien om Sanctrum?

– Historien om Sanctrum började redan år 1999 i Uppsala. Stommen till bandet bildades då och under några år gjordes det några demos och ett par medlemsbyten. Det Sanctrum som vi känner till idag tog form år 2004 när Irfan gick med. Sedan dess har sättningen varit komplett, förutom att Alex kom med i bandet år 2012. Det är ganska sjukt att Sanctrum nästan har funnits i 20 år.

Hur har ni utvecklats musikaliskt sen ni började?

– I början var det fokus på att försöka nå upp till At the Gates och The Haunteds höjder. Nuförtiden finns det nog en gnutta av de banden i grunden, men det är en stor och vid inspirationskälla som influerat den musikaliska utveckling som vi har genomgått under dessa år.

 En recensent kallade er för ”smygthrash” i samband skivan In Harm’s Way, vad vill ni kalla det själva?

– Vi kallar vår musik för metal helt enkelt. Vi plockar det bästa ur många genrer och det är väldigt svårt för oss att placera oss i en. Thrashen finns där någonstans som en grund men det är mycket annat som definierar vad Sanctrum är. En mer detaljrik beskrivning överlåter vi till någon annan.

”Thrashen finns där någonstans som en grund men det är mycket annat som definierar vad Sanctrum är”

 Ni har ju passerat ganska mycket under radarn trots att ni varit väldigt aktiva. Ni har bland annat spelat i Bilbao, var mer kan man ha sett er?

– Vi har varit aktiva under en väldigt lång tid och har hunnit med mycket. Vi har spelat på allt ifrån Hultsfredsfestivalen till den lokala fritidsgården, till att spela runt om i Europa flertalet gånger.  Bilbao är nog den staden som vi har spelat flest gånger i utomlands. Jag tror att vi har spelat där fyra gånger i samband med en musiktävling som vi har deltagit i två gånger och som vi vann 2013. Vi har även spelat fotboll i Metallsvenskan och synts på diverse andra bra och dåliga platser.

Berätta om era tidigare släpp.

– Vi har släppt två fullängdare och en EP. Vår första fullängdare, In Harm’s Way, släppte vi 2008. Efter den plattan gick det väldigt lång tid innan vi producerade nytt material. I och med att Alex kom med i bandet släppte vi EP:n Autumn 2012. Vår senaste fullängdare, Rot, kom år 2015 och förde ut oss runt om i Europa. Nu är vi aktuella med en ny EP Walk With Vermin som släpps den 8 juni.

”Med det här släppet kommer vi försöka fokusera mer på Sverige och ta allt annat som en bonus”

Walk With Vermin? Förklara titeln och vad vi kan förvänta oss av den.

– Titeln Walk With Vermin lämnar vi åt lyssnaren att klura på. Musikaliskt är det en naturlig utveckling av Sanctrums sound. Vi har tagit det bästa från alla våra tidigare släpp och blandat in lite nya element. Vi tror på bra refränger och på detta släpp har vi valt att släppa fram melodierna på ett annat sätt än vi tidigare har gjort. Vi har skapat fem stycken hits som är dynamiska, hårda, utmanande och toppat dem med catchiga refränger.

Nu släpper ni på Big Balls Productions – vad betyder det för skivan?

– Det nya samarbetet med BBP känns som ett naturligt steg i vår utveckling. Vi har sett vad de har tillfört till andra bands utveckling och vi vill utvecklas tillsammans med dem. På den förra skivan fokuserade vi mycket på att synas utomlands och vi glömde kanske att satsa på hemmaplan. Med det här släppet kommer vi försöka fokusera mer på Sverige och ta allt annat som en bonus. Där är BBPs kontaktnät en väldigt bra hjälp för oss.

Vad ligger i framtiden för Sanctrum?

– Vi har nyligen släppt en musikvideo till låten ”The Descent” som har fått en väldigt bra respons. Den 8 juni släpper vi som sagt vår nya EP Walk With Vermin digitalt. Det firar vi med att spela live på hemmaplan den 9 juni på Level med Acidiun. Den 6 juli spelar vi på den nystartade festivalen Uppsala Rock Nights med massor av grymma band. Efter sommaren ska vi försöka komma ut och spela i Sverige och utomlands. Vi kanske hinner klämma ur oss en till video innan året är slut.

Är det något ni själva vill lägga till?

– Vi tackar så mycket för intervjun. Sök upp oss på sociala medier och följ oss. Vi kommer gärna ut och spelar så mycket som möjligt. Har du något tips, tveka inte att höra av dig till oss! Tack så mycket för supporten.