Hallå där… Hatchie!

Australiensiska Harriette Pilbeam, aka Hatchie, stod för ett av maj månads bästa släpp med debut-EP:n Sugar & Spice, där hon förenar modern pop med klassisk shoegaze på ett väldigt snyggt sätt. Dags att lära känna detta framtidshopp lite bättre.

Hallå där… Hatchie! Kan du säga något om ditt alias?

– Det var mina föräldrars smeknamn på mig som barn…

Vad har du för musikalisk bakgrund?

– Alla i min familj är musikaliska så jag har sjungit sen jag var liten. Jag sjöng i kör som barn och så var jag med i diverse skolband när jag var tonåring. Sen gick jag med i en väns band och spelade bas och körade efter gymnasiet. Efter det startade jag Hatchie.

Du har tydligen ett fan i Robin Guthrie från Cocteau Twins och jag tänkte faktiskt på dem direkt när jag hörde din musik för första gången. Vad har du för relation till Cocteau Twins?

Cocteau Twins tillhör mina största influenser och jag lyssnade mycket på dem när jag skrev låtarna på EP:n. Jag älskar produktionen, gitarrerna och sången. Alla låtar är så olika och jag upptäcker något nytt varje gång jag lyssnar på dem. ”Iceblink Luck” och ”Lorelei” är mina favoritlåtar.

Guthrie remixade till och med av dina låtar! Reaktion på det?

– Jag blev rätt chockad men väldigt uppspelt när det hände, jag kan fortfarande inte tro att det är sant.

Det känns som att det är ett ganska tydligt kärlekstema på din EP, är du en romantisk person?

– Ja, det är det och anledningen är att jag skrev EP:n när jag var kär första gången. Jag tror inte att jag är speciellt romantisk som person i min vardag, men jag romantiserar och fantiserar i mina låtar. Jag är en känslig och emotionell person, vilket nog märks i texterna. Har lätt för att bli sårad och påverkas extremt mycket av andra personers ord och handlingar.


Om du skulle beskriva varje låt på din EP med ett ord, vilka skulle du välja?

”Sure”: – Osäkerhet

”Sleep”: – Bönfallande

”Sugar & Spice”: – Förälskelse

”Try”: – Optimism

”Bad Guy”: -Hängivenhet

Kan du berätta lite om hur det går till när du skriver låtar?

– Oftast börjar jag med en sångmelodi och så utgår resten av låten från den, jag gör en ackordföljd, bestämmer instrumentation och hur produktionen ska låta.

Slutligen, vad händer framöver?

– För tillfället skriver jag ny musik inför min nästa release. Och så förbereder jag mig för att göra en Australienturné. Jag ser fram emot att åka tillbaka till Storbritannien och USA och förhoppningsvis turnera i Europa snart också.