Pusha T vs Drake – årtiondets eldstrid

HYMNs Alexander Tillheden sammanfattar den rådande beefen mellan Drake och Pusha T. Dessutom bjuder han på en spellista med tio grymma disslåtar.

Disslåtar har alltid varit en viktig del av hiphopmusiken och det är oftast på blodigt allvar. De kan trots allt göra eller avsluta någons karriär. Den mest kända beefen inom hiphopen är den mellan 2Pac och Bigge. En beef mellan två artister som växte till en beef mellan hela Amerikas väst- och östkust.

Det var ett tag sedan hiphopscenen hade en sådan ordentlig beef. En beef som var mer än lite taskiga ord vuxna män emellan. Men just nu så är Pusha T och Drake uppe i vad som har utvecklats till årtiondets eldstrid. Och även om den just nu har hettats upp så är det här en beef som har legat på slowcook väldigt länge.

Vi kan se spår av beefen hela vägen tillbaka till tidigt 2000-tal när Pusha T fortfarande var en del av gruppen Clipse och de startade en beef med Birdman och Lil Wayne ifrån Young Money. Det ryktades att kompisen och kollegan Pharrell inte hade fått betalt för en låt som han hade producerat åt Birdman. Lil Wayne anklagades för att ha snott Clipses stil på deras låt ”Mr. Me Too”.

Spola sedan fram 10 år till Drake dragits med in i det hela eftersom han har försvarat sina skivbolagkollegor. Pusha T släpper låten ”Exodus 23:1″. En låt som summerar hur dåliga kontrakt de har på skivbolaget Young Money/Cash Money. Textraden Contract all fucked up / I guess that means you all fucked up, You signed to one nigga that signed to another nigga / Thats signed to three niggas / Now thats bad luck är en modern klassiker.

Detta tar oss till nutiden där Drake hamnar i en beef med Meek Mill. Det handlar om anklagelser att han har använt sig av spökskrivare, vilket ger Pusha T ny ammunition att gå efter Drake med. Efter två år av vaga dissar fram och tillbaka så slår Pusha T till på sista låten på det nyligen släppta albumet Daytona. Han jämför Drakes användande av spökskrivare med hur Trump använde Ryssland för att vinna valet.

Detta fick Drake att se rött och han svarade med en hel disslåt som först spelas på OVO Radio.

I låten ”Duppy Freestyle så rappar Drake om att han precis har hjälpt Kanye West att skriva klart sitt nya album, att Pusha T inte längre är relevant inom hiphop och att alla hans historier om att sälja knark är överdrivna. Han knyter ihop låten med att säga att han ska skicka en faktura för att han hjälpt Pusha sälja mer av sitt album och fått hans karriär tillbaka i rampljuset. För att plussa på det hela lägger Drake sedan upp en bild på fakturan på Instagram.

Några dagar senare så svarar Pusha T på Drakes låt med en egen låt: ”The Story of Adidon”, vilket är en riktig knockout.

Innan vi ens hinner starta låten så möts vi av första slaget ifrån Pusha T. Hans omslagsbild till den är en gammal bild på Drake i en blackface-ansiktsmålning. Slagen bara fortsätter att komma. Pusha T rappar över ett beat från Jay-Z-låten ”Story of OJ” och attackerar Drakes föräldrar samt hans sjuka kompis och huvudsakliga producent 40.  

Han lägger också in den saftiga anklagelsen om att Drake har en son med en porrstjärna som han har hållit hemlig. Pusha T avslutar låten med en uppmaning till Drake att han vill se hur han är när han verkligen är arg, vilket kan ses som en pik till Drakes senaste lite mediokra singel ”Im Upset”.


Det som har gjort att den här beefen har exploderat över hela internet är inte bara för att låtarna är bra. Äntligen känns det hela lite mer personligt igen. Det upplevs som om det blir riktiga konsekvenser för det som sägs i beefen. Karriärer står på spel igen, eller i alla fall stora summor pengar. Dessutom är beefen är mellan två karaktärer som har en polerande historia runt sig.

På internet var det någon som beskrev det som Batman mot Jokern. Drake som Batman, populär och familjesäker medan Pusha T är som Jokern – en underdog i allmänhetens ögon, men någon som har suttit på tronen länge i hiphopgamet och inte är rädd att trampa någon på tårna.

Pusha T har strategiskt gått på de viktigaste grundpelarna som hela Drakes karaktär bygger på. Han har rivit ner dem en för en. Han visar upp att bakom den omsorgsfullt skapade bilden av Drake som en givmild och modern Robin Hood i  videon ”God’s Plan” eller som kvinnorättskämpe i  videon ”Nice For What”, så finns det en helt vanlig person med problem och hemligheter som alla andra. Pusha T har verkligen lyckats med att plocka ner Drake från den höga piedestal som gärna vi sätter kändisar på. Kanske inte hela vägen ner, eller för alltid, men iallafall för en liten stund.

I dagsläget har Drake ännu inte kommit tillbaka med något svar förutom en Instagramtext som förklarar blackfacebilden. Pusha T har synts flitigt i media och försäkrat oss om att han har fler skelett i Drakes garderob att gräva fram och kan visa oss.

Medan vi väntar med spänning på nästa kast i denna strid bjuder jag på en Spotifylista med några av tidernas bästa disslåtar som pausmusik.