Josephs festivalskola: Att sätta upp tält

Det är dags för den tredje delen i artikelserien Josephs festivalskola. Den här gången handlar det om hur man sätter upp tält.

Sätta upp tält

Detta är kanske ett av de tråkigare momenten på festivalen, men ack så viktigt.

Tänk först och främst hur du vill positionera ditt tält i förhållande till partytältet. Var går solen upp? Var får du mest skugga på morgonen? Sätt inte tältet för nära partytältet heller, på så vis undviker du att någon som hänger i campet blir för full och ramlar in i det.

Spänn fast tältet ordentligt! Det är förståeligt att du vill få det överstökat, öppna din första öl och andas ut. Men du vill inte hålla på att jiddra med att sätta fast nya tältpinnar under festivalen, så gör det ordentligt. Läs instruktionerna noga (kanske i synnerhet de sista stegen), du vill inte behöva börja om för att du satt in en tältpinne i fel hål.

Strunta i att sätta upp tältluckor. Dessa stöds med ostabila pinnar och funkar bra ifall man är pojkscout och inte riskerar att berusade människor går och snubblar över den. I överlag vill du inte spänna åt tälttrådar för långt ut från tältet av samma anledning. Folk kommer snubbla på dem och förstöra ditt tält. Ju tajtare du kan spänna fast tältet i förhållande till vart tältet faktiskt står, desto bättre.

Ett annat tips är att förtältets rep bör spännas fast i själva tältsegmentet så att det inte hänger fritt. Om det blåser och ditt förtält bara sitter fastspänt i marken på egen hand så kan den blåsa av tältet, vilket i sin tur innebär att tältet inte har något regnskydd.

Foto: Niklas Gustavsson, Rockfoto.nu

Vad gäller partytältet så är det än viktigare att det bör sitta fast ordentligt. Läs instruktionerna och var noga med att sätta på taket innan ni sätter fast pinnarna till den höjd partytältet ska stå på.

Silvertejpa allting som kan lossna (ni kommer ändå inte ta med partytältet hem från festivalen). Om ni har möjlighet bör ni försöka hitta pinnar, pålar och liknande (blompinnarna som jag nämnde i en tidigare del av Festivalskolan funkar utmärkt för detta ändamål) som ni kan hamra ner i marken och sedan silvertejpa i kanterna av partytältet.

Om det skulle komma starka vindar och partytältets fötter går loss, så lär det inte flyga iväg ifall det är fastbundet till en påle som är djupt ner i marken. Om det kommer riktigt starka vindar bör ni också överväga att skära små hål i partytältets tak. Det gör att vinden går igenom partytältet istället. Gör dock bara detta om väderprognosen inte visar några tecken på regn de kommande dagarna.

När du är färdig med ditt tält och någon annan ännu kämpar med sitt, då är det kutym att du hjälper dem bli klara. Om alla tält är uppsatta så hjälper du till att sätta upp partytältet.

När alla tält är uppsatta, inklusive partytält, först då får du sätta dig ner i campingstolen och andas ut. Det blir mycket trevligare om alla får göra det samtidigt. Kom ihåg att skåla för att ni nu bara har roliga tider framför er (tills ni ska hem, då).