
Välkomna tillbaka till Josephs festivalskola. I förra delen gick vi igenom boende, nödvändigheter och spexprylar att packa med sig till festivalen. Nu är det dags att fokusera på resan dit samt tipsa om hur man hittar plats för campet.
Resan
När man reser till festivalen vill man framförallt bara vara förväntansfull och peppad på det som komma skall. All slags logistik ni kan ordna innan resan, desto bättre.
Om ni åker långt med tåg eller buss
Se till att ha koll på alla byten och försök reda ut hur långt ni behöver gå med packningen från stationen till campingen. I vissa fall kan det vara värt att ringa en taxi om det är väldigt långt att gå. Vissa kör det något omoraliska tricket där de “lånar” en rullvagn från den lokala ICA-butiken för att förflytta packningen lättare, men om ni inte vill ha eventuella böter så bör ni undvika det.
Om ni dricker alkohol under resan bör ni först reda ut hur pass acceptabelt det verkar vara på fordonet ni åker, så att ni vet hur pass öppna ni kan vara med det. Det vore tråkigt att behöva hälla ut alla öppna burkar bara för att någon av er springer runt i tågkorridoren och skrålar.
Bli heller inte för full under resans gång, du ska vara kapabel till att bära runt packning och sätta upp tält när du är framme.
Om ni åker långt med bil
Att på förhand kolla hur parkeringssituationen ser ut är självklart det viktigaste. Om ni behöver åka långt ifrån själva campingen kan det vara bra att stanna bilen vid campingens ingång och lasta av, så kan den som kör åka iväg själv och parkera. Själva resan är som alla andra roadtrips egentligen, se till att ha en fungerande stereo och tillräckligt med mobilbatteri eller böcker för att roa dig hela vägen.

Foto: Adrian Pehrson / Rockfoto
Hitta rätt plats på svenska festivaler
Beroende på hur stor festivalen du ska till är, så krävs olika förberedelser för att hitta plats för ert camp. Svenska festivaler kräver oftast inte att man köar eller ens kommer särskilt tidigt för att få en bra plats på campingen. Även om det förstås hjälper. Men där gäller det också egentligen bara att komma i så god tid som möjligt. Om vi ponerar att vi ska på Emmabodafestivalen så ser förutsättningarna ut ungefär så här:
Måndag och tisdag – Campet kan sättas upp exakt var som helst. Plats finns överallt.
Onsdag – Om du kommer tidigt på morgonen gäller samma, men det är denna dag de flesta gästerna dyker upp. Senare på onsdagen kan ni behöva bli mer selektiva och kanske bosätta er längre in på campområdet. Särskilt om ni är ett stort gäng som har partytält.
Torsdag – Ännu längre in och är ni ett stort camp får ni troligtvis bo i utkanterna längst in på campområdet. Kommer ni så här sent kan ni inte vara kräsna.
Som ni märker så kommer den största strömmen ungefär samtidigt. Red ut ungefär när det är (oftast är det tidig eftermiddag dagen innan konserterna börjar). Om ni är ett stort camp som vill få en bra plats så är det en god idé att komma dagen innan detta sker, eller komma så tidigt som möjligt innan den största strömmen kommer. Att åka hemifrån sju på morgonen istället för nio kan göra enorm skillnad, med andra ord. Om det bara är du och en enstaka vän som ska på festivalen, är det tvärtom smart om ni kommer efter den största strömmen och slinker in på kvällen istället, så behöver ni inte stå i biljettkö hela dagen.

Foto: Nora Lorek/Rockfoto
Hitta rätt plats på stora internationella festivaler
Om du ska till en större festival utomlands som Roskilde, Werchter eller Glastonbury gäller helt andra regler, med stora kösystem och ett springande på liv och död om vem som får de bästa campingplatserna. Här gäller det antingen att komma minst en dag innan kön öppnar och sova under bar himmel, eller skoningslöst tränga sig fram till de som köat så pass länge. De kommer dock inte vara särskilt välkomnande mot främlingar som trängs, så det är en fördel om du känner någon som står i kön. Det kan vara en bra idé för några i campet att hålla platser åt vänner som kommer senare. Om två pers i campet tar på sig att sova över i en kö en natt eller två, så bör de också återbetalas för det genom att bjudas på öl under hela festivalen.
Även om man är långt fram i kön gäller det också att ha en plan för hur man gör när man väl är inne. Det spelar ingen roll om några få av campdeltagarna kommer in innan alla andra, om ni inte kan markera plats åt de som är längre bak i kön. Om ni gör en sådan uppdelningsplan är det därför en rimlig strategi att markera plats genom avspärrningstejp och pålar ni trycker in i marken. Avspärrningstejp går att köpa på Clas Ohlson, tjocka blompinnar funkar bra som pålar att hamra ner i marken. De finns att köpa i vanliga blomsterbutiker. Folk är dock hungriga efter bra platser, så försök sprida ut era tält så mycket det går. Ett förslag är också att ha med sig en stor presenning att markera revir med.
Språnget behöver också gå snabbt. Om ni har en bil bör ni lämna så mycket packning i den som möjligt, så att ni bara behöver bära tälten med er när ni springer in på området. Om ni inte redan köpt partytält bör två campdeltagare få i uppdrag att springa till campingbutiken och köpa en sådan. Deras egna tält får andra campdeltagare bära åt dem.
Kom ihåg att denna process är något du slipper göra ifall du köpt specialbiljetter till festivalen. Roskilde har tjänster som Get-A-Place, Get-A-Tent, Tenthouse och Clean-Out-Loud. Dessa tjänster ger er förbokade campingområden (men kostar väldigt mycket extra). Festivalbussen och Roskilde Road Trip erbjuder också paxade campingområden om du åker med dem till festivalen. Motsvarande erbjudanden finns på alla andra större europeiska festivaler, i stort sett.
Sammanfattningsvis bör ni helt enkelt vara logiska när ni väljer att åka till en större festival. Är ni väldigt många i campet och vill få en bra plats – kom extremt tidigt (vi pratar dagar här, inte timmar). Är ni inte så många och inte bryr er om att promenera så mycket – kom när ni vill. Det är dock alltid en god idé att rådfråga någon som varit på festivalen innan vad de rekommenderar om du inte varit på den själv. Om du inte känner någon IRL (till exempel om du vill gå på festival i Belgien eller Spanien), så kan du alltid fråga på internetforum såsom Reddit eller festivalens egna Facebooksida.