De bästa musikvideorna från april 2018

Precis som Beyoncé och ionnalee har nu även Janelle Monáe släppt en musikvideofilm i långformat. Du vill inte heller missa de senaste videorna från The Weeknd, SOPHIE och Father John Misty.

Vi är också glada att Seinabo Seys samarbete med Sheila Johansson fortsätter att resultera i mäktiga musikvideor. Detta och mycket annat har hänt på musikvideofronten i april.

Rainbow Kitten Surprise – “Hide”

Publicerad: 3 april 2018

Regi: Kyle Thrash

När bandmedlemmen Sam Melo skrev den här låten visste han att den behövde ha en speciell video. Det är nämligen en känslosam låt för Melo som är homosexuell och länge fått kämpa mot fördomar. I videon får vi möta fyra drag queens som gör sig redo att komma ut för sina närstående. Ett starkt klipp som rör sig i gränslandet mellan dokumentärfilm och musikvideo.

SOPHIE – “Faceshopping”

Publicerad: 4 april 2018

Regi: SOPHIE

Yta. Shopping. Kommersialism. SOPHIE tar upp dessa ämnen genom att låta sitt ansikte (i animerad form) vridas, vändas på och delas i bitar. Obehagligt, snyggt och intressant på samma gång. Så här bra matchning mellan musik och video är nästan bara möjligt när det är artisten själv som regisserar videon.

Mai Lan – “Autopilote”

Publicerad: 4 april 2018

Regi: Jonathan Plesel

Den här låten av franska Mai Lan handlar om när man behöver stanna upp och reflektera över sig själv men livet ändå fortsätter. Det går på “autopilot”, helt enkelt. Metaforen för detta blir en rymdresa. Snyggt gjort av grafiska formgivaren och 3D-konstnären Jonathan Plesel.

Confidence Man – “Don’t You Know I’m In A Band”

Publicerad: 10 april 2018

Regi: Schall & Schnabel

Ett tidningsmagasin är ju någonting fysiskt och statiskt – men vad händer om det får komma till liv? De som gjort detta möjligt kallar sig Schall & Schnabel och är en multidisciplinär design- och fotostudio från Berlin. Jo, man tackar. Håll koll på dem! Det tänker vi göra! Insåg precis att de också regisserat James Herseys “Everyone’s Talking” som vi hade med på årsbästalistan för 2017. Inte förvånande.

OrelSan – “La pluie (feat. Stromae)”

Publicerad: 11 april 2018

Regi: Paul, Luc & Martin

En video späckad med iögonfallande scener. Vi älskar den överfulla busskuren, det översvämmade golvet i mataffären och scenen när OrelSan och Stromae blir nån slags moderna Jesus-figurer när de går på – inte vatten – men hundratals paraplyer. Sådär härligt skruvat och humoristiskt utan att skriva någon på näsan.

The Weeknd – “Call Out My Name”

Publicerad: 12 april 2018

Regi: Grant Singer

The Weeknd står på en mörk gata och sjunger när (spoiler alert!) plötsligt tusentals svarta fåglar flyter ut från hans mun samtidigt som musiken eskalerar. Bara det klippet gör denna videon värdig en plats på listan. Denna överlag snygga video kommer till en av låtarna på The Weeknds senaste minialbum My Dear Melancholy.

Alice Phoebe Lou and Olmo – “Devil’s Sweetheart”

Publicerad: 19 april 2018

Regi: Eike von Stuckenbrok

När man väl inser hur snyggt det här videoklippet är kommer man inte kunna sluta titta. Jag menar bara: Ljussättningen! Och fjädrarna! Magiskt! Vilka ligger bakom? Jo, Alice Phoebe Lou är en sydafrikansk sångerska som flyttat till Berlin. Olmo är en italiensk musiker som också hamnat i Berlin, och Eike von Stuckenbrok är en tysk dansare och regissör. Så nu vet ni det!

Father John Misty – ”Mr. Tillman”

Publicerad: 25 april 2018

Regi: Jeff Desom & Carlos Lopez Estrada

“Mr. Tillman” är en av låtarna på Father John Mistys kommande album God’s Favorite Customer som släpps den 1 juni. Fansen har väntat på en spektakulär video till någon av låtarna som släppts från albumet och nu är den här. Father John checkar in på ett hotell och hamnar i en loop av händelser där han ser sig själv vara med om saker som redan har hänt. För att vi inte ska avslöja för mycket är det bättre om du kollar själv.

Seinabo Sey – “Breathe”

Publicerad: 26 april 2018

Regi: Sheila Johansson

Kära Seinabo, sluta aldrig spela in videor i Gambia eller att samarbeta med regissören Sheila Johansson. Vi bara njuter. Av de vackra bilderna, kläderna, budskapen och attityden. Tredje videon för i år och vi blir inte besvikna den här gången heller. Sheila Johansson är förresten den första kvinnliga regissören att vinna ett Guldägg och det var även hon som regisserade kortfilmen Naturkraft åt Silvana Imam.

Georgia Meek – “Bare”

Publicerad: 27 april 2018

Regi: Georgia Meek

Brittiska Georgia Meek kan absolut vara någon att hålla ögonen på. En solodebutant som inte bara sjunger fantastiskt utan också regisserar sina egna videor. Här får vi se en våldsam relationshistoria som baseras på egna upplevelser, och det är svårt att inte beröras.

Bubblare:

Janelle Monáe – “Dirty Computer”

Blue Lab Beats – “Oooo Lala” ft. Kaidi Akinnibi

GRAVEYARD – “Please Don’t”

John Legend, BloodPop® – “A Good Night”

SZA ft. Kendrick Lamar – “Doves In The Wind”

FAN – “Velour”

Marian Hill – “Differently”

DJ Snake – “Magenta Riddim”

Young Fathers – “Toy”

Lea Porcelain – “Can I Really Decide”

Alina Pash – “Bitanga”

Logic, Marshmello – “Everyday”

Bazzi – “Myself”

Matt Simons – “We Can Do Better”

Peach Kelli Pop – “Los Angeles”

IC3PEAK – “This World Is Sick”

DREAMS – “No One Defeats Us”