Therese Lithners ”Eye” är minst lika dramatisk som föregångaren

Tidigare i år solodebuterade Skröven-bördiga Therese Lithner med singeln ”Drown”, och det med besked. Nerviga tongångar och vibrerande gitarriff avlöste varandra i en dyster berättelse, och bildade ett fullkomligt och svårslaget ljudlandskap. Dock är andra singeln ”Eye”, som släpps idag, minst lika dramatisk som föregångaren.

Från första tonerna knockas en av Lithners hjärtskärande stämma. Med tårarna i halsen och förtvivlan i bröstet förvandlas den till ett nödrop i desperat längtan efter uppmärksamhet. Det nedstämda tempot präglar ljudbildens lo-fi-estetik och röstens skörhet blir förstärkt av gitarrernas elektriska surr.

Som ett uppfriskande mantra upprepar hon: ”I know you will change your mind”. Men trots allt når känslan av osäkerhet ända hit; det låter snarare som en lugnande självlögn i skydd mot falska förhoppningar.

Med ”Eye” skriver Lithner ett självutlämnande brev som kanske aldrig kommer nå mottagaren. Tankarnas påfrestande mörker vägrar släppa taget, och det, i kombination med ett krossat hjärta, får den sista glimten av hopp att slockna.

Lyssna på ”Eye” nedan:

Therese Lithners debut-EP släpps den 19:e juni via Lazy Octopus Records