Fricky: ”Vi har gjort allt själva utan något stort bolag”

HYMNs Alexander Tillheden mötte upp EP-aktuella Fricky några dagar innan första Stockholmsgiget för att snacka lite om solodebuten.

Hur känns det att få en sådan explosionsartad respons på sin solodebut EP?

– Det är framförallt roligt! Men även lite jobbigt med all uppmärksamhet, det är väldigt nytt för mig. Jag är mest extremt stolt över produktionen. Vi har gjort allt själva utan något stort bolag. Det har bara varit jag och skivbolaget/kollektivet Random Bastards från Umeå. Framgång för dock också med sig en massa småskit, men det är så coolt att ett litet indiebolag ifrån Norrland kan göra detta. Det är ett bevis på att det bara är att köra på sin grej som man tror på, då funkar det.

Är det sant att ditt artistnamn Fricky kommer från Ricky Martin? Att det är ditt efternamn Friman + Ricky?

– Haha, nej det är det inte. Det var bara någon som började kalla mig Fricky. Kommer inte ihåg vem dock. Men jag var ett fan av Ricky Martin när jag var liten, hade den där skivan med låten ”Maria” på. Sen så har jag bara börjat köra på Fricky Martin.

”Många flyttar till Umeå för att arbeta med kultur”

Förutom Ricky Martin. Har du några andra influenser kvar från tiden när du växte upp? Vad lyssnade du på som ung?

– Det man lyssnade på som barn var inte direkt något som man själv bestämde. Det var mest den musiken som fanns runt omkring en. I min omgivning var det mycket Aqua, Ricky Martin och Elvis Presley. Men sen kom tonåren och då var det mest indie som gällde. Hela den här svängen med Franz Ferdinand, Arctic Monkeys och Bob Dylan. Sedan har jag lyssnat sönder Eminems Curtain Call, som alla andra också gjorde, antar jag. 50 Cents Get Rich or Die Tryin’ var också vällyssnad. Jag snöade in väldigt mycket på 90-talets hiphop. Efter det blev det rätt blandat, speciellt nu när man streamar musik via Spotify.

Umeå har ju alltid varit en ganska stor musikstad, men mest känt för punk/hardcore. Berätta lite om hiphop/RnB-scenen där.

– Den är grym. Skulle säga att vi är mest kända för hiphopscenen idag tillsammans med indiescenen. Visst är den fortfarande ganska liten och ihoptryckt, men många flyttar till Umeå för att arbeta med kultur. Staden är lite av ett kulturmecka.

Vad tror du gör Umeå till ett så bra kulturmecka?

– Det är lugnt. Eller det är vad jag känner iallafall, jag behöver minimalt med stress och massor av lugn när jag ska göra musik, för att göra det rätt. Umeå är en rätt lugn stad där folk kan vara peppade och göra saker, staden saknar hetsen och stressen som finns i Stockholm.

Är EP:n inspelad i Umeå?

– Delvis, vi spelade in mycket i Umeå, men jag har också en studio ute på landet där jag bor nu i Stockholm, som vi har spelat in i en del. Det är i en liten stuga bredvid huset med utsikt över Mälaren och skogen. Så det känns lite som att jag är hemma. En lugn och fridfull plats.

”Jag älskar samarbeten med andra, men nu kommer många som bara vill hoppa på en låt för det hade varit en bra marknadsföring för dem själva”

Är det någon skillnad på hur man jobbar med musik här jämför med uppe i Umeå?

– Det är mycket mer business här, något som jag har väldigt svårt för. Musiken är bara en produkt för att sälja. Det märks mycket nu när man har lite hype bakom sig. Jag älskar samarbeten med andra, men nu kommer många som bara vill hoppa på en låt för det hade varit en bra marknadsföring för dem själva och en bra business. Det är inte viktigt för mig. Jag vill köra med dem som är på samma vibe, delar samma känsla.

Hur navigerar man det? Hur vet man om man är på samma vibe?

– Det gäller att vara öppen och välkomnande, för mig är det viktigt att vilja utstråla sin känsla och vision till världen så mycket som möjligt. När man får tillbaka samma energi, så är det värt det. Lite diffust, men man ska akta sig om man inte får någon energi tillbaka.

Berätta om samarbetet med din producent Academics?

– Känner mig väldigt lyckligt lottad att ha honom i mitt liv. Vi växte upp i samma stadsdel och han började göra musik lite innan mig. Att se honom göra sjuka saker gjorde mig väldigt inspirerad att göra det själv. Sedan har jag lärt känna honom, vi har delat lägenhet ett tag och blivit väldigt bra vänner. Jag har alltid drömt om att få göra musik ihop med honom och nu har vi börjat göra det. Det är så lyxigt att få jobba med en kompis som man delar samma musikaliska vision med, och som är så proffsig på det han gör.

Isak Von Haartman är en av storspelarna i det nya soundet inom svensk hiphop, hur startade ert samarbete?

– Några polare hade gjort låtar tillsammans med honom och man hörde andra feta grejer bubbla upp liksom. Sen så skickade han bara ett beat över nätet till mig, som jag gjorde lite på. Därefter bad jag honom skicka ett till, som sedan blev till ”Aqua Aura”. Så det var bara över nätet först, sedan har han nu varit ute på landet hos mig och proddat lite. Han är väldigt wavy.

Du nämnde ”Aqua Aura”, visst är det en konstgjord kristall som ska ge lycka och framgång? Men har det en annan betydelse eller innebörd för dig?

– Lite för att blockera negativitet i en ganska så hård musikmiljö. Jag ville behålla välmåendet och ”Aqua Aura” blev som en symbol för det. Väldigt coolt namn och fin färg på en sten. Egentligen bara en sten, men jag snöade verkligen in på den. Mest en känsla som jag fick. Det är många som har frågat vad det betyder, många har chansat också. En del tror att jag har förlovat mig på grund av textraden ”Aqua Aura på mitt finger, ifrån Mi Amor”. Vissa har trott att det är en kvinnas kön eller bara en blöt aura. Haha, en blå blöt aura! Vet inte hur de kommit fram till det? Om man bara googlar så kommer ju stenen upp och det är precis det som det är, en sten.

”Jag är ett stort fotbollsfan och kände för att referera till när Frankrike vann VM-guld 1998”

I låten ”Je t’aime” sjunger du om fotboll, varför Zidane?

– Det är ju världens bästa fotbollsspelare, efter Zlatan då så klart. Jag är ett stort fotbollsfan och kände för att referera till när Frankrike vann VM-guld 1998 och de slängde upp Zizou på torget framför hela landet, som bara skriker hans namn. Det passar väldigt bra in på mig: att hela landet landet lyssnar på mig nu – från att det bara har varit Umeå som gjort det innan. Jag har spelat fotboll i hela mitt liv och älskar det, så det känns naturligt att göra fotbollsreferenser när jag skulle göra en kärlekslåt till mitt team.

Hur är det att turnera runt om i Sverige nu då?

– Åh, det är kul, men väldigt nytt för mig. Vet inte riktigt hur man gör än. Inför spelningen i Stockholm så frågade ljuskillen vad jag ville ha för ljus. Jag visste inte ens att jag kunde bestämma det. Först sa jag att han skulle slå till med lite laser, men det var tydligen för dyrt. Så då sa jag att han bara fick lösa det. Jag tycker om att göra musik, det är det jag gör, så det har mest bara varit en nervös och pressig grej att spela live. Men jag håller på att lära mig och brukar inte fokusera på giget förrän fem minuter innan. Nu måste jag fokusera tidigare för Stockholmsgiget. Det ska tydligen vara någon stor grej, ens första Stockholmsspelning? Så jag har redan börjat fokusera och är riktigt peppad. Ska bli så kul att möta publiken!