Musiker Mot Rasism firar 5 års kamp med fest på Pustervik

Foto: Daniel Wirgård

Foto: Daniel Wirgård

Den 22 mars 2013 gick den första Musiker Mot Rasism-konserten av stapeln på Musikens hus i Göteborg. Vad som då var tänkt att bli en engångsföreteelse har nu växt till en folkrörelse. Tusentals band och artister har spelat på konserterna runtom i landet och tagit ställning i kampanjen #motrasism.

Imorgon firar Musiker Mot Rasism 5 år på Pustervik i Göteborg. Under kvällen kommer bland annat Bo Sundström, Kristina Issa, Dismissed och Etzia att uppträda. HYMN har pratat med grundaren Alexander Goldmann inför festligheterna.

Kan du berätta kort om varför du valde att initiera Musiker Mot Rasism 2013?

– Jag ville reagera på den ökade rasism som jag såg i samhället. Dels inom politiken då SD för första gången nådde sin position som tredje största parti, då med dryga 7%, dels på nätet då t.ex. byggandet av en moské i Göteborg och ett förslag om böneutrop i Fittja väckte ett massivt näthat som jag inte stött på tidigare – men som nu är så vanligt.

– Eftersom jag själv är musiker så var det naturligt att det var just musiker jag vände mig till då jag har ett stort nätverk i de kretsarna. Det visade sig finnas ett stort behov av en plattform att uttrycka sig genom. Just då fanns det inga liknande initiativ i Sverige, även om det förstås funnits tidigare med bland annat Tomas Ledin och Mikael Wiehe som förebilder. Det som 2013 endast var tänkt som ett ställningstagande genom en konsert växte fort till en nationell rörelse.

Något speciellt minne från de här fem åren som du vill dela med dig av?

– Oj, det finns ju så mycket! Men kanske att konserten ”Hör min röst” med, av och för ensamkommande som vi gjorde på Mänskliga rättighetsdagarna i Jönköping i november 2017, är ett av de starkaste minnena? Genom mitt jobb som kulturpedagog har jag lärt känna många ensamkommande och drabbats såväl av deras vilja att lyckas i samhället, som av hur den inhumana migrationspolitiken tar levnadslusten från dessa fina ungdomar.

”Även Emil Jensen och Maxida Märak var med, men det var allas röster som hördes”

– Konserten var ett ställningstagande för att ensamkommande ska få stanna med några av de viktigaste rösterna som konferencierer – Fatemeh Khavari och Ahmad Rahimi – samt 35 språkintroduktionselever på scen. Även Emil Jensen och Maxida Märak var med, men det var allas röster som hördes och den stämningen i Kulturhuset Spira som vi upplevde då var något alldeles enormt. Det var så mycket kärlek mitt i sorgen, en konsert fylld av hopp i det hopplösa.

Hur kan musiker runt om i landet bidra till rörelsen?

– Musiker är varmt välkomna att spela på våra arrangemang, ta ställning genom #motrasism-kampanjen eller arrangera en egen konsert under Musiker mot rasism-flagg om de bara följer vår värdegrund, våra riktlinjer med 50/50 etc.

PUSTERVIK_MMR

Hur har ni tänkt kring bokningarna till femårskvällen?

– Vi har främst bokat artister som varit med tidigare och som har betytt lite extra för oss genom åren. Etzia var t.ex. alldeles lysande på galan 2014 medan Jenny Almsenius och Petrus Nordh är artister som vi samarbetat med mycket på olika sätt. Nya bekantskaper är Dismissed som vi länge pratat om att göra något med och DJ-akten Hårdrock mot rasism som på många sätt jobbar på samma sätt om oss. De har också varit en tydlig röst i #metoo och det känns jätteroligt att äntligen få göra något tillsammans!

”Självklart är vi alltid öppna för nya samarbeten och en och annan överraskning har vi förstås på gång”

Vad händer annars inom ramen för projektet framöver?

– Just ordet projekt passar inte så bra på MMR. Ett projekt tar slut och har ju oftast en peng knuten till sig. Musiker Mot Rasism verkar harva på och allt engagemang och deltagande är ideellt. I den ideella världen finns det tyvärr också en svårighet att planera långsiktigt – men de delar vi vill stärka är engagemanget från amatörmusiker där vi ser en stor potential, våra föreläsningar som vi vill nå fler med, och vårt hiphopkollektiv Live För Mångfald! med unga medvetna rappare i centrum. Det handlar om att nå ut mer med det vi redan har, men självklart är vi alltid öppna för nya samarbeten och en och annan överraskning har vi förstås på gång.