Cabbage – Nihilistic Glamour Shots

Cabbages tre senaste EP:s – Über Capitalist Death Trade, Necroflat In The Palace, Terrorist Synthesizer – är bland den bästa brittiska punk som släppts de senaste åren. Även om inga låtar från dem är med här (eftersom de allihop samlades på förra årets samlingsskiva Young, Dumb And Full Of Cabbage) så betyder det såklart att förväntningarna inför Cabbages debutalbum är skyhöga. Förväntningar som åtminstone delvis uppfylls. I sina bästa stunder är det här verkligen punk när den är som bäst.

Det görs extremt mycket bra brittisk punk nu för tiden. Man får leta sig tillbaka till genrens guldålder (1976-1982) för att hitta lika många bra släpp. Hos Cabbage hörs tydliga likheter med generationskamrater som Fat White Family, Shame och LIFE men här finns lika tydliga spår från punkpionjärer som The Fall, Sex Pistols och The Stranglers.

Musiken är smutsig, rå och mörk, nånstans i gränslandet mellan punkrock och postpunk. Texterna är ofta politiska, ofta nattsvarta, inte sällan färgade av en sorts typiskt brittisk galghumor.

När det är som bäst – som i låtar som ”Molotov Alcopop” och ”Arms Of Pleonexia” – så är det här som sagt hur bra som helst. Punk av allra bästa sort.

Cabbage har med Nihilistic Glamour Shots gjort ett av årets allra bästa album.

[BMG, 30 mars]

8