!Regeringen om Medborgarbandet: ”Demokratin är inte död”

Foto: Mattias Nilsson

Foto: Mattias Nilsson

Idag släpps ett intressant samarbete mellan några av Sveriges mest spännande artister. Projektet Medborgarbandet består av Nina Persson, Thomas Öberg, Kristin Amparo, Joy M’Batha, Panda da Panda och !Regeringen. Ikväll är det dessutom premiär för Medborgarbandets föreställning Vinnaren tar allt på Malmö stadsteater.

HYMN tog kontakt med Alexander Wiebelt och Mattias Joko från !Regeringen – en svensk electroband som bildades i Lund 2012, under ett musikprogram i SVT.

Sverige har gått igenom ett val och närmar oss ytterligare ett nytt val sedan !Regeringen bildades 2012. Vad är det som skiljer er nu från tiden efter SVT-programmet?

– Medlemmar kommer och går men !Regeringen består. Det är så vi vill ha det. Just nu är det tre stycken som driver projektet. Vi två (Alexander Wiebelt och Mattias Joko) tillsammans med Thomas Öberg. Skillnaden nu jämfört med tidigare är att vi alltid jobbar mer med andra artister – både när det gäller skrivandet av musik och livespelningar. Musikaliskt låter det bättre nu än nånsin, tycker vi i alla fall.

”Vi delar alla ett rum i Tambourine Studios tillsammans, folk kommer och går”

Hur kom projektet Medborgarbandet till?

– Vi delar alla ett rum i Tambourine Studios tillsammans, folk kommer och går. Thomas Öberg har som vanligt många trådar i luften. Så efter lite vänslande, lite afghansk mat på hörnet intill studion och en massa kaffe så sa det klick! som kungen sa…

Hur är det att arbeta tillsammans med svenska musiklegendarer som Nina Persson och hur skiljer det sig från att jobba med mer nyare och yngre talanger som Joy och Panda da Panda.

– Man är på olika ställen i sina liv och i sitt uttryck, just ålder har inte så mycket med det att göra. Att jobba med någon som vet vad de vill har stor betydelse, och är de grymt bra på det du gör samt kräver samma sak av dig tillbaka, så det de viktigaste. Både Nina, Joy och Pandan går hela vägen. Ingen av dem kompromissar med uttrycket eller innehållet. Vi lär oss massor.

unnamed

Politisk musik är inte direkt något nytt, men den brukar oftast vara fokuserad på en speciell sakfråga och på ikoner inom den sakfrågan. Det här projektet är av lite mer blandat kompott. Är det något vi kommer få se mer inom musiken generellt? Finns det några positiva/negativa grejer med att ha flera röster.

– Bara positivt! Vi får hoppas på det, ju fler som berättar sin sanning desto bättre. Demokratin är inte död, den bara luktar lite illa.

Hur mycket tror ni musik påverkar hur folk känner och tycker om politik?

– Utan kultur blir ett samhälle fattigt, visset och meningslöst. Vissa tror att det är pengar som avgör viktiga frågor, det är inte fett. Men politik handlar också om känslor och gränsdragning. Ibland vill man lyssna på techno, ibland på pop, och ibland vill man lyssna på texter med budskap. Ingen dator kan skriva en kärleksdikt som ger kolsyra i magen, eller ifrågasätta verkligheten på ett begripligt sätt; ett möte med en främling, eller att dansa med någon från en annan generation. Det är intressant varför man drar sina gränser.

”Utan kultur blir ett samhälle fattigt, visset och meningslöst”

Vad är det viktigaste att tänka på nu när vi går till val?

– Att det inte är en person som bestämmer, det är vi som bestämmer! Tillsammans.

Kommer det finnas en chans att uppleva musik från Medborgarbandet live?

– Absolut! Medborgarbandet spelar under våren föreställningen “Vinnaren tar allt” på Malmö Stadsteater. Premiär 9 mars, så kom!

Något favoritspår ifrån projektet?

– Blodet måste flyta (”BMF”), ”Ligg lågt” och ”Köp maj”.

qj6k4gig9m2ekqxj97jh

Läs också HYMNs intervju med Nina Persson mfl om projektet här.