Familjen: ”Det goda vinner alltid”

Från arga punktexter till peppande pop – på det nya albumet Kom bemöter Familjen rasism och skapar framtidshopp.

En gammal karta över Skåne påminner om Johan T Karlssons hemtrakter när vi möts i hans Studio i Vasastan i Stockholm. Mycket har hänt sedan flytten från Hässleholm för 14 år sedan. Under artistnamnet Familjen har han hunnit släppa tre album och delta i Så mycket bättre. Nu, lagom till valåret släpps albumet Kom som har tydliga politiska undertoner.

”Jag blev förbannad av hur Sverige målas upp som ett brinnande ghetto”

– Det kändes angeläget att göra en skiva som beskriver den politiska situationen med all främlingsfientlighet. Jag blev förbannad av hur Sverige målas upp som ett brinnande ghetto. Den bilden är inte sann.

I början var Johan arg och skrev ”punkiga plakattexter”. Det kändes bra i stunden, men sedan insåg han att han ville göra något som var mer peppande och konstruktivt istället. Med referenser till klassiska svenska låttexter började han leka med bilden av Sverige och nättrollen som lägger ut dimridåer.
Resultatet blev låten ”Rök och speglar”, en direktöversättning av uttrycket Smoke and mirrors som syftar på just falsifiering.

Ett annat fenomen han vill belysa är vikten av civilkurage i mörka tider; att våga säga ifrån när någon slänger ur sig något rasistiskt. Något som är lättare sagt än gjort. Låten ”Aldrig att jag skulle vara tyst nu” hoppas han därför kunna fungera som ett stärkande mantra både för honom själv och andra.

– Man måste markera direkt när någon använder kränkande ord. Vissa lever kvar på sextiotalet med det språket som användes då, men då får man helt enkelt förklara att det hänt en hel del sedan dess. När jag var liten kunde folk vräka ur sig rasistiska uttryck på släktmiddagar. Som sexåring är det svårt att veta vad man ska göra i en sådan situation, men nu som vuxen har jag lovat mig själv att aldrig vara tyst.

Samtidigt som skivan innehåller mycket mörker ryms här även ljus och glädje. Med sin dansanta pop, som gjord för att framföras live, vill Johan också påminna om hur viktigt det är att kunna festa och ha kul.

– Det goda kommer alltid att vinna.

Familjen_Webb_HYMN_Alexander_Tillheden4

Musik som har inspirerat Familjen:

Aphex Twin

Det gudomligt vackra, romantiska och ljuvliga möter ett stort mörker och trummor från helvetet. Han är en pionjär inom elektronisk musik och en stor idol för mig sedan länge tillbaka.

The Stone Roses

Skitfina popsånger som lutar åt det dansanta. Trots att de är tuffa Manchesterkillar så lyckas de ändå med konsten att vara gulliga. Ungefär så höll jag på i början –jag hade båda bröderna Gallaghers självförtroende men samtidigt skrev jag rätt gulliga texter.

Peps Persson

Låten ”Låftamannen” är det absolut bästa han har gjort. Den kom under slutet av sjuttiotalet, men är helt omöjlig att tidsbestämma. Med en mjuk och väldigt försiktig röst sjunger han om en mystisk figur som sitter på ett loft och skrämmer små barn. Vi brukar lyssna mycket på Peps när vi sitter i bussen på väg till en spelning, eller när vi sitter i logen precis innan vi ska gå upp på scen – ja hela tiden faktiskt.

Familjen_Webb_HYMN_Alexander_Tillheden1