Tack för allt, Ultimate Painting

Ultimate Painting. Foto: Juan Jose Ortiz

Ultimate Painting. Foto: Juan Jose Ortiz

Musik är fantastiskt. Det är som ett internationellt språk som kan förstås överallt i världen, om man bara vill.

Jag brukar säga att det inte finns någon dålig musik. Det finns alltid någon som gillar en låt och då är just den musiken bra för den människan. Däremot finns det musik som berör oss på olika sätt och ett band jag kom i kontakt med för några år sedan är Ultimate Painting. Jag blev omgående förälskad.

Ultimate Painting skapades i London 2014 av Jack Cooper från Mazes och James Hoare från fina Veronica Falls. Båda är begåvade sångare, gitarrister och låtskrivare och kombinationen mynnade ut i fantastiska låtar med en tydlig ådra från det bästa från 1960-talet. Flera låtar påminner om en vacker mix av Velvet Underground, The Byrds och tidiga Grateful Dead.

När jag kom i kontakt med Ultimate Painting första gången under hösten 2015, hade de precis släppt sin andra platta Green Lanes, och jag blev helt uppslukad. Framför allt låten ”The Ocean” fångade mig fullständigt och jag tror att jag hörde den minst 100 gånger under några novemberveckor det året, men hela plattan är förtrollande bra. Jag fastnade så hårt i den plattan att jag inte kollade så mycket efter andra album eller läste på särskilt om deras historia. Jag var övertygad om att detta var Ultimate Paitings debutskiva.

Det annonserades att Ultimate Painting skulle spela i Amsterdam i mars 2016, i samband med den fantastiska festivalen London Calling på vackra Paradiso. Då var det ju bara att packa väskan och boka några dagar i den fina holländska staden, och så blev det.

Ultimate Painting spelade på lördagskvällen i Kleine Zaal på Paradiso och det var knökfullt i lokalen. Kön i trappan var också kompakt och man skulle kunna tala om en arrangörsmiss att inte låta dem spela i stora salen, men för oss som kom in och fick uppleva spelningen var det fantastiskt.

Det var även här, alltså flera månader senare, som jag blev medveten om att deras debutalbum hette Ultimate Painting och släpptes 2014. Det var under denna spelning som jag för första gången hörde briljanta ”Ten Street” och efter spelningen köpte jag debutplattan samt en alldeles för stor T-shirt.

Jag åkte hem till Sverige igen, oerhört nöjd, och fortsatte lyssna på deras enastående låtar.

I september 2016 hölls festivalen Liverpool International Festival of Psychedelia som jag hade sneglat på i några år och när det stod klart att Ultimate Painting skulle ingå i startfältet så var det precis det jag behövde för att återigen packa väskan och boka en musikhelg i Liverpool, hemstad till enastående The Beatles som en gång var med och la grunden för den psykedeliska rockmusiken.

Ultimate Painting spelade under lördagseftermiddagen och även denna gång blev det en minnesvärd och vacker spelning. De skulle släppa tredje albumet Dusk veckan efter festivalen, men vi fick höra flera låtar från plattan och jag minns framför allt härliga ”Song for Brian Jones”.

Ja, Ultimate Paintings musik hade nått mitt hjärta och jag bedömde dem som ett av de allra viktigaste band jag hade kommit i kontakt med under hela 2010-talet.

För bara några veckor sedan annonserades det att deras fjärde album var på väg under våren och skulle släppas av fina bolaget Bella Union. De hann även få ut den digitala singeln ”Not Gonna Burn Myself Anymore” i slutet av januari.

Men allting har tyvärr ett slut och under förra veckan fick jag ett meddelande från en kompis som berättade att Ultimate Painting har meddelat att de splittras. Jag satte mig i några timmar och lyssnade igenom deras tre plattor och är så oerhört tacksam för att jag kan fortsätta att lyssna på dem hur mycket som helst även i framtiden.

Jag vet inte vad det är som gör det, men jag tror att jag kan associera så många egna upplevelser och känslor genom deras låtar. En av mina absoluta favoriter är underbara ”Riverside” från debutplattan som kan få agera lysande exempel. Ultimate Painting kommer för alltid ha en särskilt fin plats i mitt hjärta. Tack för allt!