Dear Darkness lanserar #metaltoo

3831CEE3-A88E-4981-96E2-6E1B81DD221C

Den feministiska rörelsen Dear Darkness drog tillsammans med Hårdrock mot rasism och Heavy Metal Action Night i höstas i gång #killtheking, en hashtag som syftade till att belysa den sexism och misogyni som råder inom hårdrocken.

Hashtaggen fick stort genomslag och kulminerade med publiceringen av en namninsamling strax innan jul där närmare 1 400 hårdrockare skrivit under för en jämställd hårdrocksscen. Nu tar Dear Darkness konceptet till en global nivå och ska med nya hashtaggen #metaltoo göra skillnad även internationellt. Vi bad så klart en av Dear Darkness grundare Frida Calderon berätta lite mer.

Vad är målet med #metaltoo och vad är skillnaderna mot #killtheking och #metoo?

– #metaltoo har tre huvudsyften: En jämställd hårdrockscommunity och scen, nolltolerans för sexism, sexuella övergrepp, trakasserier och våld på, nedanför och bakom scenen, samt att vi alla som ställer oss bakom tillsammans ska uppmuntra och lyfta kvinnor inom scenen för att främja jämställdhet och mångfald. Det handlar kort sagt om hårdrockens motsvarighet till den globala #metoo-rörelsen, där alla behöver hjälpas åt med att skapa nödvändig förändring både vad gäller attityd och beteenden.

”Det handlar kort sagt om hårdrockens motsvarighet till den globala #metoo-rörelsen”

I samband med publiceringen av namninsamlingen publicerades även en mängd vittnesmål från kvinnor både på och nedanför scenen som blivit utsatta för olika typer av övergrepp. Blev du förvånad över responsen eller visste du hur illa det faktiskt var och är?

– Nej, inte förvånad, men glad att fler än jag räknat med vågade berätta om sina upplevelser. Vi vet att det finns en ganska hårt cementerad tystnadskultur inom musikbranschen och i hårdrockskretsar, och det är otroligt viktigt att få upp problemen till ytan och synliggöra dem för att kunna skapa positiv förändring. Vi hoppas nu att hårdrockare i alla länder kommer känna sig stärkta av modet och att också de ska våga berätta om sina upplevelser.

9ED32679-E776-483F-989F-8A7A5B48D5FD

Hårdrock kan ju vara ganska stelbent och konservativt – skulle du säga att problemen är större där än i andra genrer?

– Nej, generellt så tror jag att hårdrocken ser ut som alla andra musikscener, som i sin tur är en spegling av samhället i stort. Däremot är hårdrocken väldigt mansdominerad och har en synnerligen stark sammanhållning vilket verkar ha genererat en hårt cementerad tystnadskultur.

”Det största problemet skulle jag säga är just den där tystnadskulturen”

Vad skulle du säga är det enskilt största problemet i hela det här – ska vi kalla det ”tillståndet” – är och hur långt ifrån är vi att kunna lösa det?

– Det största problemet skulle jag säga är just den där tystnadskulturen. Många av oss vet att allt detta pågår, men ändå får vi höra om och om igen att det inte finns några problem inom rockscenen. Med #metaltoo och #killtheking har vi tagit ett första steg mot att bryta tystnadskulturen och vi kommer att fortsätta jobba för detta. Nu gäller det att få alla i maktposition inom branschen att ta ansvar för att skapa en öppnare kultur och en tryggare hårdrocksscen där ingen skit tolereras.

Vilken är den vanligaste reaktionen ni får från män?

– Det är väldigt blandat, men vi har övervägande fått positiva reaktioner och förståelse. Det ligger ju i allas intresse att förändra. Ingen vill väl att deras kompis, flickvän, syster eller mamma ska behöva känna rädsla för att gå på konsert? Sedan finns det ju naturligtvis ett visst motstånd bland de som tycker att hela rörelsen är ”överdriven” och så. De som har de stora skygglapparna på och inte står för grundläggande mänskliga rättigheter. Till den senare kategorin hör ett band som Frida och jag kommer överens om att inte nämna vid namn, som spelade i Stockholm för någon månad sedan och skämde ut sig genom att attackera rörelsen i ett raljerande mellansnack.

– De tillägnade en låt till ”fittorna i #killtheking”. Och det bekräftade ju snarare varför vi behövs. Vi tackar för marknadsföringen – vi ökade direkt i medlemsantal!

För den som har lyssnat på Dear Darkness utmärkta podd men saknat nya avsnitt, har Frida positiva nyheter:

– Efter att #metoo-rörelsen slog till i höstas fick vi tillfälligt fokusera på annat än podden, men vi siktar på att återkomma med den under våren.

1158227B-6C6F-47F9-9535-3B9DADD701F7

Att driva en sådan här rörelse kräver förstås både tid och kraft. Frida och medgrundaren Sofia Juvel fick nyligen sällskap av Anna Rolander och teamet hoppas kunna växa ytterligare framöver.

”Vi kommer förhoppningsvis ha en musikbransch som har tydliga riktlinjer kring sexism”

– Nu har vi även en tjej som hjälper oss med till exempel rörligt material. Vi vill alltid bli fler som jobbar aktivt, men det kräver också att en verkligen har det rätta engagemanget och vill bidra med sin tid.

Var tror du vi befinner oss i slutet av 2018 – har vi nått en märkbar skillnad då?

– Vi kommer förhoppningsvis ha en musikbransch som har tydliga riktlinjer kring sexism, sexuella övergrepp och trakasserier och som gör sitt yttersta för att skapa en trygg och uppmuntrande miljö för kvinnor. Vi ser att det bubblar överallt i samhället – det ställs mycket högre krav på makthavare och beslutsfattare att ta sitt ansvar – och det ligger faktiskt på alla som är verksamma i musikbranschen att stötta detta. Kvinnor utgör hälften av världens befolkning och vi ska inte behöva tolerera att bli trakasserade, utnyttjade, marginaliserade, utstötta och osynliggjorda.

Vad kan ”en helt vanlig hårdrockare” göra för att dra sitt strå till stacken?

– Engagera sig, och aktivt ställa sig bakom hastaggen #metaltoo, sprida den och fundera över hur du kan bidra till en mer jämställd scen. Lyfta kvinnor inom hårdrock och metal på olika sätt, och vara uppmärksam på sexistiska och negativa beteenden. Ser du något, säg ifrån och visa att du inte tycker det är acceptabelt.

8B350993-C412-4CC4-8D45-760DA83E4D30

Följ Dear Darkness på Instagram.