Månadens PS: januari

CupcakKe

Då var årets första månad snart slut. Dags att ta en titt på hur musikåret har börjat. Ett gäng med snabbrecensioner av januariplattor kommer lastat!

cupcakKe – Ephorize

HIPHOP Chicagorapparen cupcakKes tredje album är precis den färgklick vi behöver i vintermörkret. Med hypersexualiserade humoristiska texter, stenhård rap och poppiga melodier får hon de mest barnförbjudna spår att kännas som potentiella hittar. Lika beroendeframkallande som muffins. 8/10

Vera – Good Job No Conversation

POP Danska producenten William Asingh debuterar som Vera med en smooth EP. Souldoftande pop, saxofonslingor, baleariska synthar och bossanovatakter förflyttar lyssnaren till sydligare breddgrader. Lyckligtvis håller sig Asingh på rätt sida om gränsen till hissmusik. 6/10

Acorn Falling – The Northern Transmitter

EXPERIMENTELL ROCK På sin tredje fullängdare går Acorn Falling mot en större ljudbild. The Northern Transmitter är ett mörkt, suggestivt, mycket originellt och fascinerande album som har gemensamma beröringspunkter med bland andra Current 93 och Nick Cave. Läs intervjun vi gjorde inför släppet. 8/10

ShitKid – This Is It

DIYPOP Att en artist fullkomligt sprutar ur sig släpp är inte allltid positivt men i ShitKids fall är det mer än välkommet. Åsa Söderkvist fortsätter att leverera catchy pophits i distförpackning, och även om konceptet på nya ep:n inte skiljer sig nämnvärt från förra årets fullängdare känns det långt ifrån uttjatat. This Is It förtrollar, förskräcker och fascinerar – precis som vi är vana vid. 7/10

Dream Wife – Dream Wife

RIOTPOP Londonbaserade Dream Wifes första och efterlängtade fullängdare är här. Trion rör sig mellan powerpop, new wave och riot grrrl-rock – och tankarna förs ofta till åttiotalsbandet Transvision Vamp. Det är energiskt, snyggt och politiskt men framför allt omöjligt att sitta still till. Missa inte deras livespelningar i Malmö och Stockholm i mars. 7/10

Shame – Songs Of Praise

PUNK Att Shame har hypats i brittisk musikpress blir helt logiskt när man hör deras debutalbum. Här finns stora likheter med andra nya hyllade brittiska band som LIFE och Cabbage, och precis som de banden är det här snyggt uppdaterad klassisk punk, perfekt omstöpt för 2018 års musiklandskap.
8/10

Starcrawler – Starcrawler

GLAM Los Angeles-bandet Starcrawler levererar punkig glamrock på sitt debutalbum. Sjuttiotalsinfluenserna blandas på ett snyggt sätt med nutida indie och garagerock. En skiva som visar upp ett band med stor potential, men som ändå inte når hela vägen fram. 6/10

Hurula – Oss är allt EP

POPPUNK Redan vid senaste albumsläppet Vapen till dom hopplösa stod det klart att Luleåsonen har vuxit ur sin gamla punkdräkt. På nya EP:n provar han en alltmer poppig kostym och lyfter fram sin lyriska sida. Men till skillnad från de tidigare alstren räcker de fyra låtarna inte till för att utveckla soundet till fullo, och den dämpade ljudbilden fastnar inom ett begränsat landskap. EP:ns enda digitalt släppta spår ”Varje ensam natt” är också den enda låten som faktiskt sticker ut och utgör en självklar hit på en annars ganska medioker platta. 5/10

Porches- The House

DUB Aaron Maine återvänder med mer iskall dub, ledd av hans egna förvrängda röst, trummor som låter som fallande istappar och tung, dunkel bas. Till skillnad från den fenomenala debuten Pool är dock The House allt för lång och spretig. Låtskrivandet har fått stryka på foten och när den behagliga produktionen väl blivit rutin är det svårt att fastna. 5/10

Honeymilk – I Want You To Be Very Happy

PSYKPOP Honeymilk återvänder efter fem år, och det med besked. I Want You To Be Very Happy är den kommande vårens mest självklara kompanjon; en blandning av solskensstrålande americana, klassisk pop och pedaldriven psykedelia. Även om vi redan hört skivans starkaste spår som singlar under de senaste åren så är de väl värda ett återbesök när slasket verkar allt för grått utanför rutan. 8/10

SiR – November

RNB SiR levererar en stilren blandning av soulig RnB och smått råa hiphopbeats. Även om det inte sticker ut speciellt mycket musikmässigt så utmärker November sig på så sätt att det är en skiva där i princip alla låtar är bra. Därför är detta mer ett album man lyssnar igenom, från början till slut, än en platta där man bara plockar ut någon enstaka låt man gillar. 6/10