5 låtar: Honeymilk

012A0838_preview

Stockholmsduon Honeymilk har charmat många med sin blandning av glittrande psychpop och skimrande indierock. På fredag släpps deras andra album I Want You To Be Very Happy och veckan efter firar bandet releasen tillsammans med HYMN på Södra Bar i Stockholm. Vi bad Nikki Nyberg och Marcus Admund välja fem låtar som på olika sätt varit viktiga för dem.

Den första låten som jag älskade:

Nikki: – ”Could You be Loved” av Bob Marley and the Wailers. Kan minnas att min far hade albumet Uprising på kassett och att ”Could You be Loved” var min favoritlåt. Det var någonting med den enkla gitarrmelodin som tilltalade mig direkt. Ett vackert soundtrack till många fina bilfärder under varma sommardagar i slutet av 90-talet.

Marcus: – Enligt min pappa var det ”800 Grader” från Ebba Gröns samlingsskiva 1978-1982 som jag älskade vid 5-6 års ålder. Mitt eget medvetande säger Wyclef Jeans ”911” – som spelades flitigt i min freestyle under en märklig charterresa till Kanarieöarna 2000.

En låt som jag var besatt av som tonåring:

Nikki: – ”Over the Hills and Far Away” av Led Zeppelin. Jag och mina tonårsvänner måste ha sett filmen Dazed & Confused 10 gånger för mycket och drömde oss bort från Karlshamn till ett soligt Kalifornien cirka 1973. Obegriplig lyrik av Robert Plant och fulländat gitarrspel av Jimmy Page. Kan nog vara den låten som fick mig att fastna för instrumentet.

Marcus: – Allt som Ryan Adams gjorde. Jag hade alltid med mig en bild av honom till frisören och klädde ut mig till honom på maskerader med kändisteman och kunde på så sätt gå som mig själv. ”Oh My Sweet Carolina” och ”Heartbreaker” förändrade allt för mig vid 14 års ålder.

En låt som fick mig att vilja göra musik:

Nikki: – ”Ta Det Lugnt” av Dungen. Mycket av det som färgade min musikaliska färgpalett kommer från åren 2004-2008. Albumet Ta Det Lugnt blev en slags språngbräda från var jag hämtade inspiration till den musik jag ville göra. Musik som tog en på en färd; ett mystiskt, fängslande sound som gjorde en fascinerad. Ett minne som etsat sig fast från tonåren är promenaden genom stan på väg till replokalen med titellåten ”Ta Det Lugnt” i öronen samtidigt som det börjar skymma.Marcus:
”The Midnight Shift” med det obskyra americana-bandet Stewboss från LA. Min pappa spelade dem för mig när jag var 13 och han tyckte jag skulle läsa texterna. Jag föll huvudstupa för dem. Jag skrev ett brev till sångaren och vi hade kontakt många år efter det. Jag ville också vara som dem.

En låt som jag önskar att jag själv skrivit:

Nikki: – ”Les Yper-Sound” av Stereolab. Stereolab måste väl vara ett av de coolaste banden genom tiderna och den här låten är fantastisk. Laetitia Sadier och Mary Hansens ljuva Nico-aktiga stämmor tillsammans med ett stabilt krautkomp gjorde mig såld direkt.

Marcus: – ”Lloyd, I’m Ready To Be Heartbroken” med Camera Obscura. Texten är fullkomligt genial, speciellt eftersom jag även älskar Lloyd Cole. Och låten… orgeln och sen boom in på en av världens finaste Nikki Nybergiga-slingor.

Den bästa låten som släpptes 2017


Nikki:
– ”Petals” av TOPS. Ett underbart band, som gav mig min bästa konsertupplevelse år 2017. De lyckas mixa underbart jazziga trummor och ackord med en superslipad ljudbild. Se dem live!Marcus:
– ”In Undertow” med Alvvays. Allt Molly Rankin och co gör blir kanadensisk C86-pop i absolut världsklass.