Sigrid visar att hon är ”The Real Deal”

Sigrid på Debaser Strand. Foto Adrian Pehrson Rockfoto.

Att bli utnämnd till vinnare i BBC:s Sound of 2018 som den mest lovande nya artisten kan vara en stor börda som tynger ner. Som tur är verkar Sigrid från grannlandet i väst redan ha skrivit klart det mesta av det kommande debutalbumet och inte ha drabbats av prestationsångest efter den senaste veckans utmärkelse. Den här kvällen på Debaser Strand i Stockholm får vi ett smakprov på hur det kommande albumet kommer att låta, på vad hon själv kallar för en mini-klubbturné.

Lana Del Rey som spelas i högtalarna innan Sigrid går på scenen kallas för gangster-Nancy Sinatra och på ett sätt känns Sigrid som det mest gangster i musikväg som vi svenskar antagligen tänker att någon från Norge någonsin kan bli. Hon skriver låtar om att inte ta skit från snubbar som försöker forma hennes karriär, att stänga ner falska vänner och så klart lite om kärleksproblem. Det är också ungefär där som deras likheter slutar. För mitt i kvällens set bjuder Sigrid på nya låten ”Doing You a Favour” – som hon säger är det närmaste ett bidrag till Melodifestivalen som hon kommer komma – och bjuder på ett skratt.

En gång i tiden ville Sigrid bli politiker och att hon ska ge sig i kast med att försöka sig på en politisk låt om året som gått i ”Savage In Our Blood” är inte helt främmande. Under timmen som Sigrid studsar runt på scenen bjuds vi på en popkavalkad som kan liknas vid en stor adrenalinspruta rakt in i blodomloppet och det är svårt att stå emot även under en frusen och trött söndagskväll.

Hon skrev ”Don’t Kill My Vibe” om ocoola snubbar som trodde sig veta bättre och försökte att bestämma vad hon skulle göra och hur hon skulle låta. Sigrid bevisar denna kväll att hon har rätt att kritisera det beteendet. Hon kan med sin ungdomliga smittande glädje samt otroliga talang visa att hon inte behöver be om ursäkt för att hon hamnat i ett sällskap med namn som Ellie Goulding, Adele och Sam Smith (som tidigare plockat hem den åtråvärda utnämningen). Hon må fortfarande vara en oslipad diamant men det finns tydliga tecken på att hon är the real deal.