De 10 bästa soundtracken från de senaste 5 åren

lista

Dags för en djupdykning i samtida filmmusik. HYMNs Joseph Pollack listar de tio bästa soundtracken som kommit ut under de senaste fem åren.

Under 00-talet var det en del soundtrack som stack ut lite extra – såsom Amelie från Montmarte, Kill Bill och Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Men dessa rent instrumentala inspelningar av kompositörer var inga CD-skivor man direkt inhandlade för att sitta hemma och lyssna på. Detta är dock något som drastiskt förändrats i och med att streamingtjänster som Spotify uppfanns för sisådär tio år sedan.

Intresset för soundtrack har sedan dess bara växt och växt, eftersom i stort sett all känd filmmusik gjorts tillgänglig för streaming. Jag är nog inte ensam om  att tycka att denna typ av musik är perfekt att ha i bakgrunden när man läser en bok eller försöker skriva en text (jag lyssnar på soundtracket till Letters From Iwo Jima i detta nu). Kanske är det därför som Hans Zimmer spelade på Coachellafestivalen ifjol och Game of Thrones-kompositören Ramin Djawadi bokats till Globen i vår?

Som den inbitna soundtracklyssnare jag är, tänkte jag berätta för er vilka tio som har varit bäst under de senaste fem åren.

10. All is Lost

År: 2013

Kompositör: Alexander Ebert

Det var lite av en skräll att detta minimalistiska soundtrack vann Golden Globe för bästa originalmusik 2013, när jättar som Gravity och Her också var nominerade. På Oscarsgalan blev den inte ens nominerad å andra sidan.

Detta var Alexander Eberts soundtrackdebut; han är mest känd för att vara frontpersonen i Edward Sharpe & The Magnetic Zeros som i sin tur är mest kända för hitlåten “Home”. Och visst skulle det här soundtracket på sätt och vis kunna vara mer avskalade versioner av deras hippielåtar?

Bästa spår: ”Virginia’s Dream”


9. Nebraska

År: 2013

Kompositör: Mark Orton

Också ett ganska minimalistiskt soundtrack. Den här musiken lunkar fram, likt huvudkaraktärerna i filmen som kör bil genom delstaten Nebraska. Det är inte någon gigantisk orkester som behövts för att spela in det här, utan en enstaka trombon eller ett gäng stråkar får på egen hand ta stort utrymme på de olika spåren. Ett riktigt trevligt soundtrack.

Bästa spår: ”Their Pie”


8. Insidan Ut

År: 2015

Kompositör: Michael Giacchino

Michael Giacchino påbörjade sitt samarbete med Pixar redan 2004, då i The Incredibles. Pixar hade tidigare mest samarbetat med Randy Newman och har lyckligtvis låtit Giacchino göra nästan all deras filmmusik de senaste åren, istället för Newman. Visserligen har musiken väldigt stort utrymme i bioaktuella Coco, men i Insidan Ut lyckades den verkligen skildra de olika representerade humören som spelar de stora rollerna i filmen. Den glada och inledande musiken är exempelvis precis så lekfull som Joy i filmen är.

Bästa spår: ”Nominiasone Island/National Movers”


7. The Shape of Water

År: 2017

Kompositör: Alexandre Desplat

The Shape of Water är den sortens tidlösa fantasyfilm som drar tankarna åt De förlorade Barnens Stad eller Brazil. Och kanske är det på grund av regissörer som Jean-Pierre Jeunet och Michel Gondry, men det är något med den sortens filmer som känns lite franskt på något vänster. Guillermo Del Toro kanske insåg detta när han satte franska Alexandre Desplat på kompositörsjobbet och lät honom ha med hur mycket dragspel som han själv ville. En god idé visade det sig, The Shape of Water har redan vunnit Golden Globe för bästa originalmusik och det skulle förvåna mig om den inte kniper åt sig en Oscar också.

Bästa spår: ”The Shape of Water”


6. The Secret Life of Walter Mitty

År: 2013

Kompositör: Theodore Shapiro, Mark Graham & José González

Inte erkänd på några större galor, men The Secret Life of Walter Mitty blev ändå en favorit bland många. Bland de soundtrack jag har på den här listan, är det troligtvis denna som fått flest lyssningar på streamingtjänsterna. Då filmen handlar om en kontorsråtta som tar sig ut på spännande äventyr, är soundtracket också väldigt melodiskt, äventyrligt och gulligt. José González är man som svensk förstås också bekant med, och hans hummande sång som återkommer på flera av spåren är alltid lika välkommen.

Bästa spår: ”Eyjafjallajökull”


5. The Hateful Eight

År: 2015

Kompositör: Ennio Morricone

För första gången någonsin förlitade sig inte Quentin Tarantino på kultlåtar från 70-talet, utan anställde en kompositör. Och inte vilken kompositör som helst, utan westernlegenden Ennio Morricone, mest känd för att ha gjort det klassiska ledmotivet till Den gode, den onde och den fule. I det här soundtracket sätter han fingret på exakt den stämning som ska förmedlas. Musiken låter liksom ond och lömsk i sig. Som en slags musikalisk varning om att alla åtta karaktärerna i filmen har hemliga agendor.

Lägg väl märke till att skivan, precis som alla Tarantinos soundtrack, innehåller dialog från filmen och kan därför innehålla spoilers.

Bästa spår: ”L’ultima Diligenza di Red Rock”


4. Carol

År: 2015

Kompositör: Carter Burwell

Carter Burwell är en av mina favoritkompositörer när det gäller film. Han har gjort det mesta av bröderna Coen, Spike Jonze, Charlie Kaufmans Anomalisa och nu senast gjorde han soundtracket till Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (också ett fantastiskt soundtrack). Men i Carol lyfte han hela filmen med sin musik. Det är en slags sorglig romantik som genomgår skivan. Ett vackert soundtrack.

Bästa spår: ”Over There”


3. The Grand Budapest Hotel

År: 2014

Kompositör: Alexandre Desplat

Alexandre Desplat är som jag nämnde en favorit att vinna Oscarn för bästa originalmusik för The Shape of Water i år. 2015 vann han dock en för detta soundtrack, efter att ha varit nominerad hela sex gånger. Detta var hans tredje samarbete med Wes Anderson och han har även gjort musiken till den kommande Isle of Dogs.

Filmens fiktiva och märkliga östeuropeiska universum skildras och lyfts upp alldeles utmärkt av detta vodkadoftande balalajka-soundtrack. Desplat hittade rätt, helt enkelt.

Bästa spår: ”Mr. Moustafa”


2. Interstellar

År: 2014

Kompositör: Hans Zimmer

Gör man ett soundtrack till en film som utspelar sig i rymden, så är kompositören mer eller mindre tvungen att förhålla sig till 2001: A Space Odyssey. Mäktigt och pampigt ska det vara, för rymden är mäktig och pampig. Hans Zimmer träffar helt rätt, för jag kan inte komma på något soundtrack som känns så episkt och storartat som musiken till Interstellar. Har jag det här  i hörlurarna när jag går ut med soporna så känns det plötsligt som den mest viktiga och episka uppgiften jag kan utföra.

Jag rekommenderar er också att lyssna på Hans Zimmers senaste sci-fi-soundtrack, Blade Runner 2049.

Bästa spår: ”Dust”


1. La La Land

År: 2016

Kompositör: Justin Hurwitz

De enorma hyllningar La La Land fick berodde till stor del på den musik som genomsyrar filmen. Det är praktiskt taget omöjligt att lyssna igenom hela den här skivan utan att i flera dagar efteråt ha minst tre av spåren fastspikade i huvudet. Den finstämda pianoslingan i ”Mia & Sebastian’s Theme”, den melankoliska melodin till ”City of Stars” och John Legends mäktiga sång i ”Start A Fire”.

Men bäst är faktiskt La La Lands musik när den är instrumental. Den nämnda ”Mia & Sebastian’s Theme”, slutmontaget och sist men absolut inte minst dansen i Los Angeles planetarium.

Det här är detta årtiondets bästa musikal och definitivt dess bästa soundtrack.

Bästa spår: ”Planetarium”

Bubblare: Pawn Sacrifice, Gone Girl, Gravity, Westworld (säsong 1), Moonlight, Blade Runner 2049, Theory of Everything, Arrival