Årets bästa album 2017: plats 10-2

IMG_9590

Vi går vidare i nedräkningen av årets bästa album och presenterar i dag plats 10-2 på listan som har röstats fram av HYMNs skribenter. Imorgon avslöjas vinnaren!

10. Aldous Harding – Party

Kraftfull, men skör. Minimalistisk, men uttrycksfull. Allvarlig, men humoristisk. Charmerande, men makaber. Party är lika motsägelsefull och enigmatisk som sin upphovskvinna. Med sin särpräglade röst, musikaliska säkerhet och oemotståndliga svärta är Aldous Harding den gothfolkiga länken mellan Nick Drake och Nico, och lyckas förnya singer/songwriter-genren på sitt eget oefterhärmliga vis.


9. Cherry Glazerr – Apocalipstick

19-åriga Clementine Creevy och hennes kollegor briljerar på en skiva som är lätt att missa då den släpptes redan i januari. Fyra år efter att Creevy börjat lägga upp demos under namnet Clembutt på Soundcloud kommer här en fullfjädrad låtsamling som väl mäter sig med förebilder som The Runaways, Sleater- Kinney och Blonde Redhead. Spår som ”Told You I’d be with the Guys”, ”Nurse Ratched” och ”Nuclear Bomb” låter efter 11 månader och hundratals lyssningar fortfarande som det mest energiskapande vi hört på väldigt länge.


8. Kelela – Take Me Apart

2017 blev året då Kelela släppte sitt första studioalbum. Plattan flätar samman en mängd olika genrer till viskande, smattrande och modern R&B när den är som allra bäst. Kelela står rakryggad med sin svala och starka stämma genom albumets alla fjorton låtar och vi kan konstatera att Take Me Apart är årets bästa R&B-album.


7. Public Service Broadcasting – Every Valley

Ett konceptalbum om avindustrialiseringen i brittiska gruvsamhällen visade sig kanske något otippat bjuda på en av årets starkaste musikupplevelser. En unik blandning av postrockiga gitarrer, arbetarklasshymner, elektroniska välljud, röstsamplingar, poesi och körsång, som på samma gång är grandiost arrangerat, politiskt januvia deutschland hjärtskärande vackert.


6. Lana Del Rey – Lust For Life

Att inleda Lust For Life med ”Love” känns som ett perfekt val. Vi kastas direkt in i Lana Del Reys vackra men mörka värld. Hon gör om Radioheads ”Creep” till sin egen på sista spåret ”Get Free” så att vi häpnar. Duetten ”Beautiful People Beautiful Problems” med Stevie Nicks gör inte saken sämre – utan helt klart ännu mer magisk.


5. Valerie June – The Order Of Time

Valerie June hedrar sitt ursprung (Memphis, Tennessee) med ett sound som hämtat inspiration från allt mellan träskblues och bluegrass till gospel och country. Resultatet är tolv starka spår som visar en artist på höjden av sin kapacitet, från det mest livsbejakande bluesstomp till det djupaste vemod som tar lyssnarens själ och för den ett steg närmare himmelriket.


4. Säkert! – Däggdjur

Annika Norlin är mästaren av vardagsbetraktelser. Så är det. På Däggdjur avhandlas obekväma sociala situationer, att bli förälder och åldrandet av både Norlin själv och av de gästartister som har fått ta stor plats på albumet. Det är uppriktigt, det är genant och det är tröstande. Mitt i alla träffsäkra texter är det lätt att glömma bort att Däggdjur även musikaliskt är ett mästerligt popalbum med melodier så perfekta och lågmälda att tonerna kommer att ljuda långt efter att 2017 är slut.


3. Lorde – Melodrama

Lorde fortsätter sitt hitmakeri med långsammare, tyngre och mer pulsdämpande tempo än samtida A-listade popgiganter. Melodrama, som bjuder på både upptempo-hits som fick festivalerna att gå bananas i somras och mer melankoliska bitar, kvalar sig solklart in som ett av årets mest självklara album. Skivan är som en förtrollande långfilm som aldrig bör ta slut.


2. Mount Eerie – A Crow Looked At Me

’Death is real/Someone’s there and then they’re not/And it’s not for singing about/It’s not for making into art/When real death enters the house all poetry is dumb’

A Crow Looked At Me inleds med ett statement. Mannen bakom Mount Eerie, Phil Elverum, gör redan i inledningen klart för lyssnaren att det här inte är en ordinär skiva. Det är något annat, något större – eller kanske något mindre. Med närmast någon form av antilyrik bearbetar han sin hustru Genevièves död och skapar en för lyssnaren plågsam men ändå tröstande upplevelse.

Spellista med en låt från varje bidrag från vår EP-lista och vår albumlista. Fylls på efterhand.