De senaste åren har Oceanen på Stigbergstorget blivit en av Göteborgs viktigaste scener, där framtida namn ges chansen att synas för första gången och det är uppenbart att Johan Calissendorff – personen bakom verksamheten – bidragit till att nämnda stad har en livescen att räkna med. Johan är Sundsvallssonen som gått från finansvärlden till musikbranschen. En resa som varit allt annat än spikrak.
Vid 23-årsålder bestämde sig Johan för att lämna finansvärlden; han hade tröttnat på branschen och det slutade med att han började jobba med musik som varit ett betydande intresse sedan tonåren.
”På högstadiet agerade jag hobbymanager åt kompisar som spelade i band, fotade dem och kände mig viktig”
– Jag har aldrig spelat något instrument och har aldrig varit intresserad av att göra det, men gillade tidigt att befinna mig i olika musiksammanhang. På högstadiet agerade jag hobbymanager åt kompisar som spelade i band, fotade dem och kände mig viktig, förklarar Johan och tittar ut genom fönstret som vätter mot Oceanen på andra sidan gatan. Byggnaden användes ursprungligen som marint forskningscenter.
Vi träffas på Café Kultur. Det är tisdagsförmiddag, miljön är avslappnad och för att toppa dagsformen beställer jag min andra kopp kaffe. Vintermörkret kräver extra energi.
För egen del är Johan ingen ny bekantskap, jag har haft nöjet att samarbeta med denne eldsjäl vid flera tillfällen, men detta samtal kommer att avslöja flera intressanta detaljer som varit okända fram tills nu. Han har exempelvis ett förflutet som pizzabagare/möbelförsäljare och det är via försäkringsjobbet som han blev manager åt sitt första band. Ett jobb som resulterade i ett eget managementbolag som i skrivande stund skördar stora framgångar med framtidshoppet Sarah Klang. Johan ligger även bakom Klangs skivbolag Pangur Records, tillsammans med Petter Seander.
Vårt samtal tar dock avstamp i helgens branschfestival ViVA GBVG – en kombinerad konferens och klubbfestival som äger rum på Oceanen, Bengans och Pustervik – vars invigning sker 10.00 på Pustervik denna lördag. Först ut är Joppe Pihlgren från Svensk Live, känd som sångare i Docenterna, och därefter bjuder arrangörerna Westside Music Sweden på hela 32 programpunkter över 16 timmar. Imponerande och ambitiöst.

Johan är inbjuden som ansvarig för Oceanen och 10:45 blir det ett panelsamtal mellan Tess Åsten [Klubb 8 och Pustervik], Ulf Andersson [Klubb Undergrunden i Borås], Jenny Qvick [Uddevallakassetten] och Johan själv. Fyra starka namn som har betytt mycket för livescenerna runt omkring i Göteborgsregionen. Han utvecklar:
– Arrangörerna bjuder in föreläsare från olika verksamhetsområden inom musik för att föreläsa och berätta om musikindustrin, utifrån deras profession. Tidigare har de haft allt från A&Rs på större bolag till kommunikationsansvariga och allt däremellan. De bjuder helt enkelt in personer och sen arrangeras en livespelning i anslutning. Nu senast på Bengans.
”Jag tycker att det är kul att de hoppar mellan olika lokaler, att de använder flera av de mest intressanta scenerna i stan”
– ViVA GBVG är en slags spin off, en större satsning, där de bland annat bjudit in Bella Unions ansvarige A&R Anika Mottershaw [reds. anm PANEL: Indie vs. Major]. Kvällen avslutas med att det blir ett antal liveakter på Oceanen och Bengans. Jag tycker att det är kul att de hoppar mellan olika lokaler, att de använder flera av de mest intressanta scenerna i stan.
Johan är ett givet namn i sammanhanget, men arbetet med Oceanen har bara pågått i ett par år. Och han fick uppdraget mest av en slump.
När började du arbeta på Oceanen?
– Jag har jobbat i två och ett halvt år.
Vad är skillnaden mellan idag och när du tog över?
– När jag startade var det ganska turbulent på Oceanen, vi befann oss i en omorganisation och hade det ganska tufft ekonomiskt. Situationen var väl ganska besvärlig och jag fick hoppa in på timmar. Min ”tjänst” förlängdes hela tiden och den gick mångt och mycket ut på att få ordning på ekonomin och bygga visioner för vad Oceanen är och vad vi ska representera för något.
Under de första månaderna fick således Johan jobba för att sätta sig in i verksamheten, vända på kronor och samtidigt försöka få ihop ett konsertprogram.
Hade du koll på situationen innan du tog jobbet?
– Nja, men jag praktiserade där och i samband med det fick jag frågan ”Johan, kan du hoppa in här?”, och jag svarade ”vet inte, men vi får väl testa”. Jag försökte och så hade vi sån tur att det gick vägen.
Han fortsätter:
”Det var en massa flax som gjorde att det gick vägen tillslut”
– Det var en massa flax som gjorde att det gick vägen tillslut. Men det var också en otroligt inspirerande upplevelse och jag lärde mig massvis.
Det råder ingen tvekan om att Oceanen, med Johan i spetsen, omvänt minussiffrorna till plussiffror och de senaste månadernas slutsålda spelningar med akter som Makthaverskan, ShitKid, Broder John och Still Ill talar sitt tydligaste språk. Bland de internationella bokningarna utmärker sig Aldous Harding, King Ayosoba och Widowspeak. Dagens Oceanen utstrålar positiva vibbar.
– Sakta fick jag sätta min egen prägel och visa vad Oceanen skulle bli för någonting, ur ett scenperspektiv… Vilka programpunkter och vad vi skulle presentera. Och med en liten budget tvingades vi trolla med knäna, vilket jag i och för sig tror att de flesta producenter står inför. Det är inget unikt för vår situation. Sen tog det ett tag att få ordning på allt.
När kom vändningen?
– Det kände jag väl halvåret som kom, då hade jag hittat ett format som verkade hålla över tid. Samtidigt hittade jag intressanta programpunkter. Och när jag fann balansen kände jag att vi höll på att lyckas. Det har allt eftersom blivit allt lättare att boka det som jag verkligen vill se på Oceanens scen. En grund som är intressant.
Johan förtydligar att han inte är ensam i bestämmanderollen, utan att det finns många viljor, men nu drar de flesta åt samma håll. Det vilar en trygghet i huset. I slutändan är det dock Johan som har det yttersta ansvaret och han påpekar att den rollen kan bli ganska ensam.
– Att ha ansvaret kan emellanåt kännas ganska tungt och i slutändan har jag inte så många att bolla med. Men nu har jag äntligen kunnat utöka teamet med en produktionsledare vilket känns kanon.

Innan Johan började jobba på Oceanen hade han samlat på sig en massa livserfarenheter och hans livsval tyder på en personlighet som inte är rädd för att ta svåra beslut. Passande i rollen som producent för en av Göteborgs mest inflytelserika scener.
– När jag gick ut gymnasiet så kände jag att jag ville tjäna pengar, så jag började jobba på ett försäkringsbolag i Sundsvall och gjorde någon slags raketkarriär. Jag fick jobb i Göteborg och så hamnade jag här. Sen blev jag försäljningschef och hade personalansvar, hade en massa tuffa utmaningar. Då var jag 23 år.
Satsningen var hundraprocentig, men efterhand märkte Johan att någonting fattades. Han kände sig inte hel.
”Mitt största intresse har alltid varit musik”
– När allt gick som allra bäst ställde jag mig frågan ”vill jag göra detta?”, och så var det givetvis inte. Försäkringsbranschen är ju en ganska rövig bransch, gick inte i linje med vad jag kände i bröstet. Mitt största intresse har alltid varit musik.
Johan berättar att han sa upp sig i panik och att han därefter drog till Australien. De följande åren vittnar om ett händelserikt liv, där musiken kom att spela en allt viktigare roll. Inledningsvis var det dock andra intressen som visade vägen.
– Slutligen landade jag i Frankrike, min syster bor i Paris sen länge, och där började jag jobba på en restaurang. Jag spelade även teater och levde bara livet. Det var kanon! Och där föddes idén om att jag skulle starta restaurang med en god vän som bor i Göteborg, skrattar Johan.
Det slutade med att Johan flyttade hem för att lära sig att baka pizza med målsättningen att starta en ”hipsterpizzeria”, men strax innan det var dags att ta det avgörande beslutet bestämde sig båda för att de borde satsa på något annat. Det visade sig att beslutet banade väg för en annan bransch.
– Vi bakade pizza dygnet runt i ett halvår och blev rätt jävla duktiga. Och detta var innan surdegshetsen, det kan ha varit 2010. Nu valde vi dock att skippa idén. Vår satsning hade emellertid resulterat i att vi satt på en massa gamla vintagemöbler, tanken var att man skulle kunna köpa möblerna i restaurangen, och dessa sålde vi med vinst. Vi hade köpt ett jättelager. Och för de pengarna köpte vi andra möbler.
En avblåst idé gav således upphov till en annan affärsidé och detta resulterade i en vintagebutik som fortfarande finns kvar. Johan trädde slutligen åt sidan för att satsa på musiken.
– Jag ville in i musiken och en vän till mig, Michael Christensen, hade ett band som hette Bernard et Bianca. Jag hade lärt känna Michael när vi jobbade på försäkringsbolaget. Han hörde av sig till mig ”Johan, du är så bra på att vara chef, du skulle inte vilja vara chef för mitt band?”.
Johan tackade givetvis ja och denna händelse sammanfaller med starten på karriären som resulterat i producentrollen på Oceanen – en sysselsättning som han varvat med managementjobbet. Inkörsporten var således att Johan agerade manager åt Bernard et Bianca och nu supportar han en av Sveriges mest omtalade artister.
– Jag har egentligen alltid tyckt om att jobba med människor och det är nog därför som jag ändå satsade så mycket på försäkringsvärlden, att vara personalansvarig. Jag tycker om att se människors utveckling och Sarah har verkligen tagit alla de rätta stegen. Hon är helt fantastisk. Jag behöver inte vara den som själv flyger, det är nästan bättre att se andra pusha sig själva.
Det går inte annat än imponeras av Johans förmåga att lyckas och samtidigt har han valt bort ett liv där pengar kunde ha skapat en tryggare vardag. Johan valde dock att lyssna till sitt hjärta.
”Jag skulle aldrig vilja byta med mitt 23-åriga jag, inte en chans”
– Jag skulle aldrig vilja byta med mitt 23-åriga jag, inte en chans.
Vägen fram till jobbet på Oceanen har varit brokig, men med målmedvetenhet – och en kort sejour i Petter Seanders Birds Will Sing For You – har Johan blivit en av Göteborgs viktigaste klubbaktörer. En person med fingertoppskänsla.
