Ulla Olsson tolkar Star Wars-musiken på kyrkoorgel

Pressbild-omslagobeskuren

Mina två stora passioner här i livet är Star Wars och musik. Kombinera dessa två och du har väckt den totala nörden inom mig. Och det är precis det malmöiten Ulla Olsson gjort, konsertorganisten som nu är aktuell med plattan May The Force Be With You, där hon tolkar de klassiska Star Wars-styckena på kyrkorgel. Med plattan kommer även en releaseturné runtom i landet.

Som HYMNs största Star Wars-nörd var jag därför tvungen att ta en kaffe med Ulla och få veta mer om plattan, samt utmana henne i lite nördig Star Wars-fakta.

Hur går processen till när man får en sån här idé? Måste man ringa Disney och be om lov?

– Jag har ju gått efter John Williams: Star Wars Suite for Orchestra. Och då är det Scandinavian Chapel Sweden som jag fått fråga och då har jag fått veta spelreglerna. Jag får inte lov att göra om något från originalmelodin, utan jag måste behålla den. Jag får ändra färgningar och liknande men inte själva grundstrukturen. Så jag plockade ner partituret från nätet och sen satte jag igång med att jobba med det.

Hur kommer det sig att du fick idéen?

– Jag har egentligen tänkt på detta länge, men aldrig kommit till skott. Men det är ju fascinationen för musiken och filmen. Man ser filmen och hör musiken och tänker ”det här skulle ju passa bra på orgel.”

”När jag såg transkriberingarna på de versioner som var gjorda så upptäckte jag att de hade gjort en massa förenklingar i det”

– Men det som egentligen var startskottet var när det ringde en organist från Eksjö. Jag har förut spelat väldigt mycket TV-spelsmusik och filmmusik och de skulle göra nåt som heter Eksjö Orgeldagar och undrade om inte jag kunde komma och spela lite filmmusik, och då framförallt Star Wars-musiken.

– Det finns transkriberat för orgel att hitta på nätet. Alltså transkription är när man tar ett stycke som är skrivet för ett enda instrument eller en orkester och gör om det till ett annat instrument. Och när jag såg transkriberingarna på de versioner som var gjorda så upptäckte jag att de hade gjort en massa förenklingar i det. Och det kan jag inte jobba efter, så då tänkte jag att jag får göra något helt eget istället.

Star Wars-musiken är ju rätt pampig i och med alla instrument som den innehåller. Känns det utmanande att få till den här pampigheten med endast en orgel?

– Ja, det gör det. Man fastnar gärna i att ”Åh, jag vill ha med det och jag vill ha med det! Och det måste jag ha med!”. Men så märker man att det går ju inte. Och då får man lyssna. Vad är det egentligen som hörs i orkestern som gör det pampigt?

Jag kan känna att en stor del av det som gör Star Wars så bra är just att musiken är så bildligt talande för en när man hör den i scenerna. Har du känt att du kommit djupare inpå dessa scener när du jobbat med musiken till dem?

– Ja det har det gjort. När man spelar ”Main Title”, så ser man ju den där gula texten framför sig. Många gånger när jag spelar så blir så starkt att det söker mig.

Vad är det som gör att du älskar Star Wars?

– Karaktärerna. Och det här när man ser rymdskeppen som försvinner genom rymden. Det var det som fångade mig de första gångerna som jag såg dem. Den här känslan kring de väldiga rymdskeppen som bara åker mot stjärnorna. Hela idéen kring den här leken med det vetenskapliga och det tekniska.

Har du fått bra respons på idéen?

– Ja! Förvånansvärt. Folk är jätteentusiatiska. Här i Skåne har vi ju Imperial Outlanders Swedish Outpost, de som cosplayar. Det är en tacksam målgrupp. Jag hoppas att folk dyker upp på turnépremiären i Stockholm och är cosplayade så att man får ha nån stormtrooper i publiken.

DSC_1253 fix

Men blir det någon Star Wars-utsmyckning eller tema under turnén?

– Ja, jag kommer nog cosplaya Prinsessan Leia. Jag gjorde en konsert i Petri under Malmöfestivalen och då var jag cosplayad som Leia, med kringlorna i håret.

Om du skulle ha ett band, och bandet skulle innehålla Star Wars-karaktärer, vilka karaktärer hade du valt?

– Jag skulle nog blanda de goda med de onda. Darth Vader måste ju med. Han spelar nog bas. Eller jag undrar om inte Palpatine ska spela bas? Padme Amidala sjunger, Leia spelar Lead-Guitar, Darth Vader får ta rytm-gitarren och så spelar Han Solo trummor. Och så jag på orgel. Haha, det hade jag velat se! Stormtroopers säljer biljetterna och Jar Jar Binks roddar!

Det finns ju ett stort förakt mot Jar Jar Binks. Vad tycker du om honom?

– Jag tycker han är bra. Han är inte så dålig som de säger. Det är oförtjänt. Men det är klart, de mest kritiska väntar sig alltid att filmerna ska vara på ett visst sätt.

”Jag gjorde en konsert i Petri under Malmöfestivalen och då var jag cosplayad som Leia”

Vilken är din favoritlåt i Star Wars-sammanhang?

– Det beror på vad man är ute efter. Men det är nog ”Throne Room”. (Från prisceremonin i slutet på Episode 4 – A New Hope). Den innehåller ju också melodin från May The Force Be With You. Och sen tycker jag också att John Williams har lyckats mycket bra med Prinsessan Leias tema. Det temat är liksom feminint samtidigt som det inte är mesigt. Och så är ju ”Cantina Song” också härlig.

Hade inte det varit ett drömställe att lira låtarna inne på Cantina Bar?

– Ja, just det! Det hade varit nåt! Jag har faktiskt haft lite tankar på att man skulle bygga upp en liten Cantina Bar till spelningarna. Inte plagiera, men ta stämningen och sedan flytta det till 20- eller 30-talen.

Vem sköt förresten först inne på Cantina Bar? Han Solo eller Greedo?

– Oj, det minns jag inte. Han Solo sköt väl först?

Helt rätt. Han Solo sköt först, precis som alla Star Wars-nördar vet. Lycka till på turnén Ulla. Och May The Force Be With You!