Kentz gör dansbandsversioner av Kent-låtar

Kentz12

På en röjig hemmafest hittade vi Kentz. Ett gäng skåningar som numera bor i Stockholm, där de kommer att spela på Globen…s tvärbanestation den 16 december. Dags att bekanta oss med detta band.

Hur står det till?

– Tack, bara bra! Hela bandet sitter just nu i en studio i Sveriges svar på Memphis. Vi har en god vän och producent som bor här och vi kände att vår första singel ville tillbaka till rötterna. Där dansband fortfarande betyder något.

Ni spelar dansbandsversioner av Kent-låtar, hur kom ni på den idén?

– Idén blev presenterad för mig i februari i år och jag var jag inte sen att hoppa på. Mitt enda krav var att få spela trummor trots att jag från början är gitarrist säger Kristofer, trummis i bandet.

– Konceptet kom till en sen torsdagskväll på ett vindsloft i Borås våren 2013. Det har sedan dess legat som ett utkast i en telefon och lagom till sista konserten med Kent förra året var det dags att göra slag i saken. Jag började handplocka vänner och idag är vi fem entusiastiska killar i 30-års åldern som tycker detta är ett skitkul projekt, inte minst jag själv, säger Pelle som spelar bas.

– Det finns så många låtar i deras repertoar som vi vill spela. Just nu har vi fem stycken som vi arbetar parallellt med. Det är inte svårt att göra bra musik av bra musik. Tanken är att introducera det som ett alternativt dansband. Första singeln kommer innehålla en klassisk hålla-mig-hårt-på-dansgolvet-hit och en lite mer rockigare låt med surfinslag. Vilka två låtar vi har valt att tolka får bli till en överraskning.

”Drömmen är att få dansbandsentusiaster och Kent-fans att dansa och sjunga med i texterna i en folkpark lagom till sommaren 2018”

Är ni Kent-fans själva?

– Vi lyssnar på deras musik non stop. Nej, vi kanske inte är fans från början, men i och med denna helt nya karriär så har de blivit till ett nytt favoritband. Vi ligger några år efter, tror dock att Kent kommer vara det mest spelade bandet för samtliga i bandet när året på Spotify ska summeras.

Vad är det ni lockas av med dansbandsmusiken?

– Genren är så otroligt bred med olika tempo och instrument vilket gör det möjligt att kunna tolka musiken lite som vi själva vill. Dansbandsmusiken känns även som en bortglömd och ofta bespottad genre. Vi har en förhoppning om att få två världar att mötas. Hårt draget så tror vi att fin- och fulkultur sällan interagerar på de svenska dansgolven idag. Hoppas kunna erbjuda något technon inte har, att gå från ensamhet till tvåsamhet i dans. Drömmen är att få dansbandsentusiaster och Kent-fans att dansa och sjunga med i texterna i en folkpark lagom till sommaren 2018.

Vad har ni för planer framöver?

– Till att börja med så vill vi få Kent att återuppstå lagom till 1-årsdagen den 17 december. Då släpper Kentz sin första singel och kvällen innan, 16 december, spelar vi live kl 7.47 på Globen (Tvärbanan). Vi börjar på perrongen, sen ser vi hur länge vi får spela innan någon slänger av oss från tåget. Alla som vill komma är varmt välkomna att göra detta till en minnesvärd spelning.