Hallå där… Jo Yonderly!

Jo Yonderly Band

Malmöbaserade The Good Morning Spider har dött och ur askan har Jo Yonderly fötts. Imorgon gör han sin första spelning som förband till Matt Hollywood på Babel i hemstaden och idag släpps låten ”Transcending Matter”.

Varför nytt namn och hur valdes detta alias?

– Jo Yonderly är inget alias, Jo Yonderly är Jo Yonderly. Jag blev till efter en så kallad världsrubbning, ett begrepp myntat av min gode vän Kevin. En världsrubbning är vad som föregår det klimax som är startskottet till själadöden. I kölvattnet av en världsrubbning finns endast två vägar att gå; mot ljuset, eller mot mörkret – jag valde det förstnämnda. Det var här jag föddes.

Hur skulle du säga att Jo Yonderly skiljer sig från The Good Morning Spider?

– Vi skiljdes åt via själadöden. Jo Yonderly är ett nytt kapitel, samtidigt är vi en och samma. Yonderly.

”Jo Yonderly Band gjorde bara ett gemensamt rep innan det att inspelningen ägde rum”

Berätta mer om låten!

– Den handlar om ovanstående historia; dvs om hur en själadöd blev en annans uppkomst. Jo Yonderly Band gjorde bara ett gemensamt rep innan det att inspelningen ägde rum. Det lät så förbannat bra att jag bestämde mig för att vi skulle spela in nästkommande rep. Allt är inspelat live. Den postproducerades av mig i Studio Klaffen.

Imorgon kommer Jo Yonderly supporta Matt Hollywood på Babel – tankar inför detta?

– Han är en skicklig artist och låtskrivare! Jag har lyssnat en del på The Out Crowd och är spänd på att höra vad Matt har för sig nu för tiden. Hans låtar och insatser i The Brian Jonestown Massacre får inte heller glömmas, det finns några riktiga pärlor där!

Hur ser livesättningen ut?

– Jo Yonderly Band är fem medlemmar inklusive mig. Anton Collinders (Hurula) gitarrspel och Fredrik Perssons (Sista Bossen) basspel skapar en dragkamp mellan Primal Scream och Stone Roses. Olivia Thomasdotters orgelmattor och silkeslena stämmor för tankarna mot Mazzy Star och tidiga Dandy Warhols. På repet igår dundrade Oskar Rydlinger på trummorna på ett sätt som fick mig att sukta efter tiden då The Brian Jonestown Massacre fortfarande var ett band.

Vad händer framöver?

– Efter giget imorgon blir det rep, studiotid och självfallet fler spelningar. Först upp är ett supportgig till Widowspeak på Mejeriet den 2/12!

Lyssna på Jo Yonderlys första släpp nedan: