Lite upp och ner när The Fresh & Onlys gästade Pustervik

Arkivbild. Foto: Nora Lorek/Rockfoto

Arkivbild. Foto: Nora Lorek/Rockfoto

Om jag minns rätt var det våren 2011 som jag hörde The Fresh & Onlys första gången. De var med i det årets startfält till Primavera Sound i Barcelona och jag blev helt knockad av briljanta ”Waterfall” som jag säkert lyssnade på femtio gånger under några veckor den våren.

När spelschemat presenterades till festivalen så visade det sig att det blev en otroligt dum krock. Det finns krockar och det finns krockar och denna var omöjlig att lösa på plats. Sufjan Stevens skulle spela samtidigt i auditoriet och det ville jag verkligen inte missa, men han spelade även på Cirkus i Stockholm före festivalen så det var ju lätt löst. Resa till Stockholm och Sufjan Stevens och The Fresh & Onlys på Primavera. Vem säger att man inte både kan ha och äta kakan? Det mesta går, om man bara har möjlighet och vill, tänker jag.

The Fresh & Onlys spelade på Pitchforkscenen och det var med stora förväntningar som jag gick till scenen, men tyvärr kantades större delen av spelningen av väldigt dåligt ljud så det hjälpte inte att de spelade ”Waterfall”. Det var helt enkelt ingen minnesvärd spelning. De spelade även i Sverige 2011 och 2013 kom de tillbaka till Sverige och spelade bland annat på Pustervik i Göteborg och Debaser i Malmö. Pusterviks lilla klubb på nedervåningen har alltid fantastiskt ljud och det blev en strålande kväll.

Efter det har jag faktiskt förlorat The Fresh & Onlys lite. Jag har inte lyssnat på dem på ett tag så det var väldigt kul när fina Club Slacker avslöjade den bokningen för några veckor sedan. Tiden går ju fort och i fredags stod The Fresh & Onlys återigen på Pusterviks scen, denna gång på stora scenen.

För den oinvigda kommer en kort introduktion här. Bandet kommer från San Francisco och bildades 2008. De släppte nyligen sitt sjunde album Wolf Lie Down och beskrivs ofta som ett av de viktigare garagerockbanden från San Francisco på senare år.

Det var tre band som spelade denna kväll och klockan hade paserat 01:00 när bandet gjorde entré på scenen och inledde starkt med fina ”Summer Of Love” från min favoritplatta Play It Strange. Väldigt passande eftersom det i år är 50 år sedan den magiska sommaren i San Francisco.

Därefter blev det ”Presence of Mind” och det lät fortsatt väldigt bra, men därefter blev det lite mer upp och ner, främst beroende på låtvalen. Låtar som ”Yes Or No” lyfte inte alls på samma sätt som inledningslåtarna.

Det blev ändå flera riktiga höjdpunkter till under spelningen och det var främst när fina ”Animal of One” spelades och när ”Waterfall” dundrade fram genom Pustervik, följd av ”Until the End of Time” samt allra sista låten för kvällen, ”Long Slow Dance”. Bland de nyare låtarna var det främst ”Wolf Lie Down” som stack ut.

Det var en vacker höstkväll i Göteborg och härliga spelningar på Pustervik. Avslutningsvis vill jag även passa på och nämna lite från kvällens första spelning med relativt nya Tomma Intet. Det var en perfekt öppningsakt och redan från början i ”Sirens” skapades en fin stämning i lokalen. Vi bjöds genomgående även på ett väldigt fint bildspel och låten ”1968” är mycket bra. Tomma Intet vill jag höra mycket mer av framöver.