Redaktionens favoriter v.44

Då var det fredag igen och för den som har tur: halv arbetsdag. Det firar vi med ett gäng musikfavoriter från veckan som gått.

SOPHIE – ”It’s Okay To Cry” (video)

SOPHIE har samarbetat med giganter som Charli XCX, Le1f och Madonna. Men videon till nya ”It’s Ok To Cry” bevisar att den brittiska artisten står mer än stabilt på egna ben. En oerhörd fröjd för både öga, öra och hjärta.

Tracy Irve – ”Silent Spaces” (låt)

Göteborgsbaserade syskonduon Tracy Irve går från klarhet till klarhet. Nya singeln ”Silent Space” är luftig elektronisk pop när den är som allra bäst. Låten är vemodig och melankolisk men samtidigt hoppfull. Frihetskänslan är total.

Feist – ”Hey That’s No Way To Say Goodbye” (Leonard Cohen-cover)

Ja vad ska man säga? Leslie Feist tar sig an en av de vackraste Leonard Cohen-låtarna och lyckas med konststycket att göra den ännu mer sublim. Överjordisk tolkning.

Swedish Death Candy – ”Broken Engrams” (låt)

London-baserade Swedish Death Candy, som tagit sitt namn efter lakritsgodisen salta fiskar, blandar tyngre partier med snygg psychpop. Nya singeln ”Broken Engrams” mixar retrofuturism med sköna garagemelodier. Kvartetten övertygar och det ska bli kul att följa deras utveckling.

Gökçen Kaynatan – ”Doganin Ötesi” (retro)

Turkisk 60- och 70-talspsykedelia har fått ett stort uppsving de senaste åren och skivbolaget Finders Keepers är mästare på att hitta bortglömda låtskatter. Etikettens senaste fynd stavas Gökçen Kaynatan; han släppte endast fyra singlar, men spelade in desto mer och detta uppmärksammar nämnda bolag. Missa inte ”Doganin Ötesi som korsar Brian Eno anno 1975 med pulserande krautvibbar.

Amerykhan – ”Nasha” (låt)

Mystiska Amerykhan, signad på Woah Dad!, släpper i dag singeln ”Nasha” som är producerad av välbekanta György Barocsai. Experimentellt är bara förnamnet. Spåret framförs på hindi och blickar lika mycket bakåt som framåt i musikhistorien. Hypnotiskt och adrenalinhöjande på en och samma gång!

Doglife – ”It Gives Me”

Ikväll firar frijazzorkestern Doglife sitt kommande album Fresh From the Ruins på Mosebacke i Stockholm och nya låten ”It Gives Me” får hela tillvaron att skaka i grundvalarna. Saxofonisten Anna Högberg är en naturkraft och detsamma gäller elbasisten Finn Loxbo och trummisen Mårten Magnefors. Tillsammans fångar de kraften hos en oövervinnlig superkraft (i likhet med 2015 års självbetitlade debutskiva släpps musiken på Göteborgsetiketten Omlott).

Yaeji – ”raingurl” (låt)

Yaeji är för tillfället en av de mest omtalade R&B-artisterna och nya tolvan EP2 infriar förväntningarna. Softa dansgolvsspåret ”raingurl” är bara en av anledningarna att införskaffa nämnda skiva. Det är mycket roligare att röra sig till detta spår än Miguels aktuella singel ”Told You So”.