Ásgeir: ”Jag tycker att vi ska behålla vår planet så ren som möjligt”

Pressbild

Pressbild

HYMNs Alejandra Cerda träffade isländske singer/songerwritern Ásgeir i samband med spelningen på Debaser i Stockholm i måndags. Läs intervjun nedan.

Att träffa Ásgeir Trausti Einarsson är nervöst. Väldigt nervöst. Första gången jag kom i kontakt med hans musik var när jag satt på flygplanet hem till Sverige efter att ha bott utomlands i nästan ett år. Låten jag hörde spelades på flygbolagets radio som var inställd på shuffle. Direkt nästlade låten sig igenom mina lager av kläder och flyttade in i mitt hjärta, i samma kammare som Björk, Sigur Rós och Radiohead. Där har han stannat. Fyra och ett halvt år senare är han aktuell med sitt andra album Afterglow. Nu kallar han sig bara Ásgeir, och á:et är en diftong jag har övat på att uttala.

Jag tar mig till Debaser där han ska spela med den australiensiska artisten Gordi som förband. Utanför står en stor turnébuss och jag möter representanter från bokningsbolaget och skivbolaget utöver turnéledaren. Det är först då jag kommer på att det är en stor internationell artist jag ska träffa. En artist som har en stor fanbase i USA och Australien och som spenderat mycket tid utanför Europa. Jag tar plats i en soffgrupp och in kommer 25-åringen, iklädd jeans, vita Vans, en ljus stickad tröja och keps. Hans blick är vänlig, hans kroppsspråk är blygt och hans språk trevligt.

Har du varit i Sverige mycket?

– Det var faktiskt det första landet jag besökte utanför Island. Mina föräldrar bodde här precis innan jag föddes. Några av killarna i bandet har också bott och gått i skolan här. De bodde här i typ 10 år och pratar flytande svenska och har vänner här. Jag gillar verkligen att vara i Sverige. Jag uppskattar atmosfären och folk har berättat att det är ett musikervänligt ställe och att det är nice att vara musiker här.

Du är signad på samma skivbolag som Björk – har du följt #metoo-kampanjen? Många artister från Island är väldigt uttalade med sina åsikter och värderingar…

 – Ja, jag har sett den och ja, det är många med väldigt starka åsikter. Men jag är inte en av dem… Jag har åtminstone inte varit det hittills. Jag tror det är för att vi är väldigt nära naturen. Det är många artister som kämpar för miljöfrågor och jag håller med om de frågorna.

”Vi har alla låtarna i isländska versioner också så jag testade att sjunga några av spåren på isländska”

Kommer det politiska engagemanget från närheten till naturen menar du?

 – Ja, det tror jag verkligen. Jag har samma åsikt; jag tycker att vi ska behålla vår planet så ren som möjligt och förstöra så lite som möjligt. Den är så ren och magisk.

Du sjunger på engelska nu.

 – Ja, mestadels. Och på det här senaste albumet. Men vi gjorde en spelning i Danmark för två dagar sen och vi har alla låtarna i isländska versioner också så jag testade att sjunga några av spåren på isländska.

Kommer du göra det nu?

 – Ja, jag tror det. Vissa av dem. När jag gjorde det på spelningen så insåg jag att jag föredrar att sjunga vissa av låtarna på isländska, så jag ska nog fortsätta med det.

Pressbild

Pressbild

Hur skiljer sig Afterglow från ditt första album?

Ásgeir tuggar på sitt tuggummi och tittar ut genom fönstret. Han svarar eftertänksamt:

– För det första är det på engelska… Men musikaliskt är det mycket mer episkt och ljudet är större, vilket var det jag var ute efter. Jag var mycket mer inne på produktionsdelen av musiken denna gång, så jag höll på en hel del med arrangemangen och produktionen. Jag tror att det första albumet var mycket mer rått och rent, vi bara spelade instrumenten rakt upp och ner.

Jag håller med honom och berättar att jag upplever det nya albumet som en förlängning av det första och kallar det första albumet för mer singer/songwriter-aktigt medan detta är mer atmosfäriskt. Han håller med.

”Vi gjorde lite elektronisk programmering och sånt på det första albumet”

– Ja, vi gjorde lite elektronisk programmering och sånt på det första albumet men jag ägnade inte så mycket tid åt det. Jag hade bara ett beat i huvudet som jag ville ha i låten och så sa jag att basen skulle låta ”såhär” [han gör ett dovt ljud med munnen] och sedan hittade vi något ljud som lät så. Då tog det bara några minuter att sätta ihop det.

– Denna gång dök jag verkligen ner i det, vilket är kul, men jag tror jag kommer göra mindre av det framöver. Jag fick lite nog av det, säger han och skrattar.

Utanför oss är dagen grå och regnet hänger i luften. Jag frågar vad han gillar att lyssna på för musik och han svarar att det inte spelar så stor roll vilken genre det är, så länge han gillar rösten eller melodin. Sen har han en utläggning om att musik nu för tiden skapas för att fånga folks otåliga intresse snabbt – vilket gör att all musik låter ganska likt.

Men din musik är inte så?

 – Nej, det hoppas jag inte! säger han och skrattar.

Representanten från skivbolaget One Little Indian säger att vi bara har tre minuter kvar.

Har du alltid sjungit?

 – Faktiskt inte. Jag var runt 17-18 när jag började fundera på att göra det. Jag hade alltid tänkt att jag inte hade någon röst direkt, så jag spelade alltid bara piano eller gitarr, men min röst har fortsatt att växa sen dess.

Du har en väldigt speciell röst med en fin ton. Jag är glad att du började sjunga!

Han skrattar och håller med.

 – Ja, jag med! Annars hade jag inte gjort såna här coola saker! säger han och pekar mot scenen där soundcheck pågår.

 Jag frågar honom om han vill lägga till något i intervjun och han säger:

 – Jag älskar mina svenska fans och jag älskar att åka till Sverige, så jag hoppas att jag kan komma hit oftare framöver och förhoppningsvis se er alla på mina spelningar.

Intervjun är över och Ásgeir ska tillbaka till sina bandmedlemmar. På vägen ut tar han med sitt vattenglas. Vilken artig gest att plocka undan efter sig, tänker jag och tackar för pratstunden. Han tackar och går iväg.

På kvällen är Debaser slutsålt och lokalen är nästan fylld redan när förbandet Gordi värmer upp. I publiken finns en stor del isländska svenskar som jublar i början av varje låt, som om just den är deras favorit. Och jag förstår dem: Det mesta den försiktiga Ásgeir har lagt sina ackord och sin sång över är magiskt.

Foto: Adrian Pehrson/ Rockfoto

Foto: Adrian Pehrson/ Rockfoto