Fever Ray är tillbaka efter lång frånvaro

Karin Dreijer är en av Sveriges mest egensinniga och älskade artister; musikkarriären startade i Göteborg och 1994 grundades inflytelserika indiebandet Honey Is Cool (men jag vet inte om så många lyssnade). Sedan dess har Dreijer gästat giganter som The Bear Quartet, Silverbullit och First Floor Power, för att slutligen få sitt breda genombrott i elektroduon The Knife. En framgångssaga som hon delade med sin bror Olof Dreijer. Duon grundades 1999 och blev ett av 00-talets mest framgångsrika band – ingen kunde undgå att höra 2002 års singel ”Heartbeats”.

Solokarriären inleddes exakt tio år efter The Knifes grundande. Fever Rays självbetitlade debutalbum – hyllad av The Guardian som 2009 näst bästa skiva – är suggestiv och massiv, präglad av förvrängda röster och klaustrofobiska beats. Nya singeln ”To The Moon And Back”, som ventilerats genom ett par korta videoklipp, är långt mer inbjudande än majoriteten av låtarna på nämnda debut. Stämningen ligger i linje med ”Seven”.

”To The Moon And Back” övertygar inte på samma sätt som ”When I Grow Up” eller ”If I Had A Heart”, men det är underbart att få ta del av Dreijers särpräglade röst och utomjordiska närvaro. Åtta år av väntan är lång tid.