Det är dags att visa vägen nu, män

Ducktails

Samtliga män måste ta tydligare avstånd från sexuellt utnyttjande av kvinnor och det är männen själva som måste visa vägen. De senaste dagarna har musikbranschen uppvisat två vägledande exempel.

Ett skadligt beteende kommer aldrig att brytas om problemet tystas eller bagatelliseras. Cementerade åsikter och föreställningar – formade av likasinnade – tenderar att fortsätta så länge den egna gruppen håller varandra om ryggen, men bryts de egna leden är chansen mycket större att saker och ting förändras. Det sprids en osäkerhet och det är lättare att se de egna bristerna. Vissa kommer att kämpa benhårt för de traditionella värderingarna, medan andra söker förändring.

Mäns utnyttjande av kvinnor är ett välkänt faktum; sedan urminnes tider har män agerat domare, norm och måttstock, med resultatet att patriarkala struktur fortsätter att vara ledande i de flesta sammanhang. Män i grupp, på krogen eller vid busshållplatsen, verkar ha väldigt lätt för att upprätthålla en skev kvinnosyn. Och under de senaste åren har det pratats väldigt mycket om sexuellt ofredande och utnyttjande på festivaler. Dessa platser är givetvis inte mer utsatta än andra, snarare en spegelbild av övriga samhället. Situationen har bland annat gett upphov till den mansfria festivalen Statement.

Festivalen, med Emma Knyckare i förarsätet, påstår sig inte att vara lösningen utan att ett svar på rådande förhållande. Initiativet har sina poänger och visar att det finns krafter som inte accepterar manligt svineri. Det är emellertid männen själva – inklusive undertecknad – som måste gå samman för att förändra det egna beteendet. Och jag tycker att det händer väldigt lite på den fronten.

Eminem gjorde ett omtalat framträdande när han dissade Donald Trump i samband med hiphop-galan BET-Awards, men han nämnde ingenting om Trumps kvinnosyn. Marshall Bruce Mathers II hade chansen att visa vägen genom att framhäva vikten av jämställdhet mellan könen, men denna fråga glömdes bort – en kvinnlig rappare hade med största säkerhet agerat helt annorlunda.

Jag har dock upptäckt andra tendenser som är mer positiva. En av de senaste veckornas mest omtalade nyheter är att filmmogulen Harvey Weinstein anklagas för att ha våldtagit och utnyttjat kvinnor sexuellt, och kritiken har växt lavinartat (med all rätta). Och fördömandet från manliga kollegor har tilltagit i samma takt som skandalen fortskridit. Detta är givetvis ingen uppoffring, mest en symbolisk handling. Skandalen verkar dock ha gjutit mod i vissa män och på så sätt spridit sig till andra branscher.

I dagarna avslöjade Real Estate att de sparkade sin gitarrist Matt Mondanile för att han uppvisat oacceptabelt beteende gentemot kvinnor. Den ursprungliga förklaringen var att han skulle satsa på soloprojektet Ducktails. De borde ha visat sitt ställningstagande långt tidigare istället för att tysta ner, men bättre sent än aldrig. Nyligen blev det även känt att Alex Calder, signad av Captured Tracks, anklagats för liknande handlingar. Etiketten har tagit avstånd genom att sparka Calder och samtidigt plockat bort hans musik från sina tjänster. Jag hoppas att detta bara är början och att män lär sig var gränsen går – i nuläget blir en inte ens förvånad när Björk berättar om sina erfarenheter med danske regissören Lars von Trier.

Ska mäns destruktiva beteende gentemot kvinnor förändras, är det helt avgörande att männen själva tar tag i situationen. Jag vill se fler fördömanden, jag vill se fler debattartiklar och jag vill att samtliga tar sitt ansvar. Vi män kan inte lägga ansvaret på det motsatta könet när vi själva är problemet. Och sluta misstro kvinnors berättelser och negativa erfarenheter.