20 Bunny Sigler-favoriter

Den 6 oktober avled Philly soul-legenden Walter ”Bunny” Sigler i en ålder av 76 år. Han dog på grund av en hjärtattack. Sigler släppte musik fram till sin död och senaste singeln ”Angel Eyes” anlände i augusti.

Bunny Sigler var en av förgrundsgestalterna inom Philadelphia soul-genren; han inledde karriären som artist, men utvecklades till en av dåtidens främsta låtskrivare och producenter. Sigler debuterade 1959, fortsatte att släppa musik utan större framgång, vilket förändrades när han träffade Leon Huff – ena halvan av låtskrivarduon Gamble & Huff – som rekommenderade honom att kontakta Cameo-Parkway Records. 1967 fick Sigler sin första hit med låten ”Let The Good Times Roll (Feel So Good)”.

I början av 70-talet knöts Sigler till skivbolaget Philadelphia International Records, där han släppte musik, skrev låtar och producerade. Tillsammans med nämnda duo lades grunden för ”The Sound Of Philadelphia” – en mjukare variant av traditionell soul – vars mest kända namn inkluderar The Three DegreesO’Jays, Lou Rawls, Billy Paul, Archie Bells & The Drells och Patti LaBelle. Sigler jobbade med samtliga. Han har även samarbetat med giganter som Chaka Khan, Curtis Mayfield och Jay-Z.

Nedanstående lista består av 10 sololåtar och 10 samarbeten. Sammanlagt 20 oemotståndliga tips signerade en av soulens främsta bakgrundsgestalter.

Bunny Sigler – ”Girl Don’t Make Me Wait” (1966)

Medryckande Parkway-singel, skriven av Huff och tydligt inspirerad av Motown. Låten har blivit en northern soul-favorit och passar perfekt för dansgolvet. Parkway startades som ett systerbolag till Philadelphia-etiketten Cameo 1958 (bolaget grundades 1956). Etikettens sista släpp blev Evie Sands ”Billy Sunshine” från 1967.

Bunny Sigler – ”Always In The Wrong Place (At The Wrong Time)” (1966)

Underbara balladen ”Always In The Wrong Place (At The Wrong Time)” släpptes som b-sida på ”Girl Don’t Make Me Wait” och kompletterar a-sidans ”jag ska festa hela natten”-karaktär. Nu är gardinerna neddragna, uppgivenheten går att ta på och flickvännen – den stora kärleken – har valt att tillbringa kvällen med någon annan. Ridå!

Bunny Sigler – ”Let The Good Times Roll (Feel So Good)” (1967)

”Let The Good Times Roll (Feel So Good)” är ett medley baserat på Shirley & Lees låtar med samma namn och singeln nådde som bäst 22 plats på Billboard 1967 (stannade på listan i 11 veckor). Originalversionerna släpptes på 50-talet.

Bunny Sigler – ”Let Them Talk” (1967)

Balladen”Let Them Talk” skrevs av Sonny Thompson och Lulu Reed släppte originalversionen 1958. Sovrumssoul av bästa kvalité.

Bunny Sigler – ”Follow Your Heart” (1967)

Fantastisk souldänga signerad Leon Hoff och perfekt framförd av Sigler. Joe Renzettis arrangemang skapar driv och fångar en känsla av mellanöstern. Introt är filmiskt och får en att komma i stämning från första början.

Bunny Sigler – ”True Love Is On The Way” (1967)

Ytterligare en oemotståndlig Hoff-dänga och detta spår hittas på Siglers debutalbum Let The Good Times Roll & (Feel So Good ) från 1967. Fram till denna tidpunkt har samtliga låtar skrivits av andra, men från och med 1968 utvecklar han sitt eget låtskrivande.

Bunny Sigler – ”Great Big Liar” (1969)

Jag hörde ”Great Big Liar” för första gången på samlingen Philadelphia Roots och låten gjorde att jag fick upp ögonen för Sigler. Refrängen är massiv, sången imponerar och produktionen flyttar berg. En av 60-talets bästa soullåtar.

Bunny Sigler – ”Things Are Gonna Get Better” (1974)

Varma ”Things Are Gonna Get Better” är öppningsspåret på Philadelphia International-debuten That’s How Long I’ll Be loving You från 1974.

Bunny Sigler – ”Keep Smilin'” (1974)

Philly soul-genren är känt för sin softa sida och ”Keep Smilin'” har den rätta känslan. Kompbandet Instant Funk, som även jobbade med akter som The Manhattans, Lou Rawls och Curtis Mayfield, imponerar stort och ger låten en påkostad inramning. Instant Funk återfanns vid Siglers sida under hela 70-talet; singeln ”Regina” från 1972 blev det första resultatet av samarbetet.

Bunny Sigler – ”Half A Man” (1979)

Det är många artister och band som samplat och inspirerats av Sigler och ”Half A Man” återanvänds av Queens-rapparen LL Cool J på hans singel ”Cry” från 2008. Originalversionen hittas på 1979 års album I’ve Always Wanted To Sing.

Joe Simon – ”I Found My Dad” (1972)

Joe Simons album Drowning In The Sea Of Love är ett måste och titelspåret blev en stor succé när den släpptes som singel 1971. Nämnda spår skrevs av Gamble & Huff, men flera av skivans bästa låtar går att spåra till Sigler – countrydoftande ”I Found My Dad” är en av favoriterna. Bobby Martins stråkarrangemang imponerar.

Billy Paul – ”I’m Just A Prisoner” (1972)

Jazzsoul med dramatiska undertoner. Låten finns med på Philadelphia-artistens album 360 Degrees Of Billy Paul från 1972.

The O’Jays – ”Who Am I” (1972)

Ohio-baserade The O’Jays hade en mängd hitsinglar på 70-talet; ”Back Stabbers” och ”Love Train” är de mest kända. Båda låtarna finns med på 1972 års album Back Stabbers, som även inkluderar flera underskattade Sigler-produktioner, där suggestiva ”Who Am I” tillhör en av hans största stunder som låtskrivare. En annan favorit på skivan är framgångsrika singeln ”Sunshine”.

Jackie Moore – ”If” (1973)

Joe Simon gjorde ”If” på nämnda Drowning In The Sea Of Love, men Florida-artisten Jackie Moore gör ett minst lika bra jobb och låtens melodramatiska grundton fångar textens uppgivenhet perfekt. Sigler vill att jordens befolkning ska ta bättre hand om varandra – dessvärre har inte situationen förbättras sedan 1973. 44 år har passerat sedan denna låt släpptes.

The Three Degrees – ”If And When” (1973)

Mäktig ballad, framförd med pondus och finness, fulländad av tre röster utan skyddslinor. Philadelphia Internationals stjärntrio The Three Degrees golvar med sin närvaro. Vid den här tidpunkten bestod gruppen av Fayette Pinkney, Valerie Holiday och Shelia Ferguson.

Archie Bell & The Drells – ”Everybody Have A Good Time” (1976)

Archie Bell & The Drells partylåt ”Everybody Have A Good Time” osar av feelgood och sätter stämningen från start. Peppande soul, med en stark melodi och ett funksväng som med största säkerhet kan bota all form av ledverk.

Lou Rawls – ”From Now On” (1976)

Chicago-födde Lou Rawls har en omisskännlig röst och hans sånginsatser är alltid klanderfria. Singeln ”From Now On” passar Rawls perfekt och Sigler visar återigen fingertoppskänsla. ”Need You Forever” är ett annat lyckat samarbete (båda låtarna hittas på 1976 års album All Things In Time).

Instant Funk – ”I Got My Mind Made Up (You Can Get It Girl) – Larry Levan Single Version” (1979)

”I Got My Mind Up (You Can Get It” blev en stor succé i händerna på discokungen Larry Levan. Låten har samplats av De La Soul.

Curtis Mayfield – ”Tripping Out” (1980)

Sigler började skriva för Curtis Mayfields skivbolag Curtom i slutet av 70-talet och en av låtarna hamnade i händerna på skivbolagsbossen själv. Produktionen är avslappnad och medryckande.

Patti LaBelle – ”Love, Need And Want You” (1983)

Sigler och Patti LaBelle samarbetade vid flera tillfällen och balladen ”Love, Need And Want You” sätter känslorna i svallning. Duon fick även en megahit med ”Somebody Loves You Baby (You Know Who It Is)” 1991.