Alldeles för kort spelning när Minami Deutsch besökte Oceanen

För två veckor sedan hölls Liverpool International Festival of Psychedelia i England. Det är en oerhört fin festival om man tycker om psykedelisk musik. Artister från hela världen spelar under två dagar på flera scener i ett industriområde i närheten av mäktiga Liverpool Cathedral.

I fjol besökte jag festivalen och såg så mycket bra musik på kort tid så att det var svårt att ta in allt. Två band som spelade under dessa dagar och gjorde strålande framträdanden var brittiska Ulrika Spacek och japanska Minami Deutsch.

Klubb High Time i Göteborg är väldigt duktiga på att boka bra artister inom genren och Ulrika Spacek spelade i Göteborg förra helgen medan Minami Deutsch stod på Oceanens scen i fredags kväll.

Om man följer fina Höga Nord Rekords skivsläpp så är man kanske redan bekant med Minami Deutsch och deras grymma krautrock. Höga Nord släppte nämligen singeln ”Tunnel” i fjol, en strålande låt.

Det var härlig stämning på Oceanen när jag kom dit. Öppningsakten Tentakel var mitt i sitt set och det lät, som alltid, väldigt fint.

En stund efter elva gick japanerna på scenen. Deras instrument skapade redan från början noggranna och fina ljudmattor och rummet fylldes successivt av toner. De vackra tankar som föddes i mitt huvud svävade iväg och ersattes av nya.

Det som slog mig när jag hörde Minami Deutsch första gången var att de verkligen får till ett sound som troligen skulle få tidigare storheter inom genren som Neu (och kanske även Can) att le.

Spelningens höjdpunkt var briljanta ”Sunrise, Sunset”, men när det var slut så kändes det lite vemodigt. Det var en alldeles för kort spelning.

Som tur var så snackade de ihop sig om ett extranummer och det blev ”Tunnel” som jag har för mig att de inledde spelningen med i Liverpool för ett år sedan. Det blev en fin avslutning på en strålande kväll.